Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skenování textu

Od: petr* odpovědí: 4 změna:
Hledám nějaký programek pro skenování semotného textu do Wordu.Mám skener hp scanjet 3670.Stačí mi název a adresa kde ho najdu (nejlépe česky).

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sid*
hodnocení

0x

Programy pro skenování textu se obecně nazívají OCR ( Optical Character Recognition ),

takže zkus použít nějaký vyhledávač a dej hledat např."OCR program cz". Předem upozorňuji že s češtinou bude nejspíš problém o ceně ani nemluvě.

Můžeš zkusit třeba www.slunecnice.cz/... .

Osobně používám OmniPage Pro 12.0 EN dodaný se scanerem a nemohu si stěžovat.

dagmar*
Já bych se zeptala rovněž něco na toto téma - i já mám ve skeneru Epson program na text, dá se v něm upravovat, ale musím opravit všechny písmena která mají háčky atd. , což dá dost práce. Je nějaké řešení?
sid*

Především je dobré vědět na jakém principu takový OCR program pracuje. Dám příklad :

naskenuji dokument psaný např. japonštině, avšak program nezná japonské písmo a chápe tedy dokument jako obrázek nikoliv jako text. Pokud mu však dodám databázi s japonskýmy znaky a před samotným skenováním mu oznámím že dokument je v japonštine, bude potom schopen na základě porovnání dokumentu s databází obsahující japonštinu získat z dokumentu text.

Takže buď někde v nastavení programu nebo před samotným skenováním je potřeba zvolit jazyk v jakém je dokument napsán. V opačném případě bude použit defaultní, nejčastěji je to angličtina a ta českou diakritiku neobsahuje, proto musíte takové znaky následně opravovat. Pokud váš program neobsahuje databázi s češtinou zkuste se podívat na domovskou stránku výrobce programu.

kom
ABBYY se dá stáhnout, má i český a slovenský slovník, dělalo jen málo chyb, a to i v češtině. Demo verze je omezena na 15 spuštění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]