Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych si udělat domácí WiFi síť ale téměř vůbec se v tom nevyznám a nevím jak na to. Potřeboval bych to prozatím pouze kvůli mobilu (Sony Ericsson Xperia Neo V) abych se mohl s mobilem doma a případně i v blízkém okolí připojovat přes WiFi k internetu a do budoucna uvažují i s jinými zařízeními s WiFi. Pravděpodobně k tomu budu potřebovat nějaký router a tak bych potřeboval poradit jaký by pro mne byl nejvhodnější tak aby to bezproblémově fungovalo a nebylo to příliš složité na nastavování. Podle toho jak jsem se na ty routery díval tak mívají 1 - 3 antény. Jaký je v tom počtu antén u routerů rozdíl a k čemu je těch více antén dobré? Bydlím v rodinném domě a chtěl bych aby signál toho WiFi bylo možné přijímat v celém domě a v blízkém okolí (čím dál tím líp). Internetové připojení mám přes WiFi tak, že venku mám anténu nasměrovanou na vysílač od které vede kablík dovnitř k malé krabičce (nevím co to konkrétně je nebo jak se to jmenuje) a odtamtud je to zapojené kablíkem do síťové karty v počítači. Předpokládám, že ten router bych asi musel nějak zapojit mezi tu krabičku a počítač. Nebude to nějak vadit, že to moje WiFi připojení rozvedu po domě prostředníctvím další WiFi sítě?
Budu rád když mi v tom někdo něco poradíte, např. jaký konkrétní router za rozumnou cenu by pro mne mohl být vhodný, na co bych si při výběru routeru měl dát pozor, jak bych to měl pozapojovat atp.
V internetu jsem našel router Edimax BR-6428n který mi připadá být docela dobrý a za rozumnou cenu. Těm všem parametrům které se u tohoto routeru uvádí vůbec nerozumím. Zajímá mne proto co všechno tento router umí nebo neumí a co bych od něho mohl očekávat. Co si kdo myslíte o tomto routeru? m8te s tímto routerem někdo nějaké konkrétní zkušenosti?:
Podle viditelných antém bych se moc neorientoval, často mají routery/apčka antény skryté. Ten Edimax se nezdá špatným, ale osobně se držím v domácí sféře často Asusu, občas tp-linku... Nastavení jsou podobné, jen jinak přeházené. Líbí se mi třeba tenhle access-pointy.heureka.cz/... výhodou je i to usb. Jinak v baráku by možná bylo lepší něco s demontovatelnou anténou aby se tam mohla hodit jiná, každopádně si musíš rozmyslet co od routeru očekáváš. Zda nějaké to usb, gigabitový switch... Hádat wifiny se ti nebudou, na 99% máš na barák 5GHz wifinu, takže zcela jiné pásmo. Zapojení jsi napsal správně a pokud máš v pc zadané nějaké ip adresy tak ty by jsi napsal do routeru na wan a pc by jsi nechal automaticky.
A co TP-LINK TL-WR941ND? Hlavně se mí líbí to, že o lidí v recenzích docela dobře hodnotí a uvádějí i dobrý dosah. Trochu by mi ale vadilo, že manuál není celý v češtině kvůli me neznalosti angličtiny.
Když to je težký. Tenhle vyzkoušený nemám, ale když v x recenzích najdeš napsáno stavilita v plusech a v jedné v minusu. Popravdě u routerů na recenze zas tak moc nehledím, to bych nekoupil asi nic. Vnitřní paměť má každý router, toho bych si nevšímal, zajímá to většinou jen ty lidi, kteří chtěji flashovat na jiný "systém" routeru. Harmonogram vypínání wifi mám i na asus wl-500gp v2 a mají to i další, ale jestli i tento, to jsem nekoukal.
Ohledně pokrytí to ti nikdo nezaruší, záleźí na zdech, na rušení atd, takže proto jsem psal o odpojitelné anténě, popřípadě bys to musel řešit ješte jedním apčkem, nebo směrovou anténou. Tohle to fakt od boku nestřelim. U přítelkyně je třeba problém i přes jednu zeď, doma to není problém po celém bytě a ven na parkoviště...
Jak to vím? Nevím, psal jsem 99% a dá se říci, že všichni mimo malých poskytovatelů to tak mají už roky předělané, proto píšu 99%
Router tě brzdit nebude
Ano to pokrytí se asi jednoznačně zaručit (zarušit?) nedá, protože to bude záležet na konkrétních okolnostech a místních podmínkách. Ohledně toho zvýšování dosahu WiFi routerů jsem jinam četl dost velkou kritiku, že se tím ruší jiným jejích WiFi sítě. Ono je to asi těžké udělat to tak aby to mělo nějaký slušný dosah a zároveň to nerušilo nikomu jeho WiFi. Nevím jestli vysílání WiFi je řešené nějakými zákony, ale předpokládám, že když se WiFi routery běžně prodávají a dělají se malé domáci WiFi sitě tak to asi nějak příliš právně omezované nebude.
Pokud jde o ten výkon tak dá se ho u routerů nějak jednoduše přenastavovat podle momentální potřeby abych zbytečně někoho nerušil když zrovna nebudu potřebovat jet na plný výkon? Čím větší výkon tím se dá předpokládat asi i větší dosah toho WiFi. Předpokládám, že s tím rušením si asi mnoho lidí hlavu příliš neláme a neoptimalizuje výkon routerů natolik kolik skutečně potřebují a využijí.
Stále zvažují zda koupit ten
Edimax BR-6428n. Nic jiného co by mi připadalo být dobré (tim netvrdím, že jiné routery jsou špatné) a zároveň to bylo i za pro mne rozumnou cenu jsem prozatím nenašel. U toho Edimaxu BR-6428n uvádějí, že to má nějaký konektor pro externí anténu. Znamená to, že se k tomuto routeru dá v připadě potřeby připojit i další třetí anténa?
doplněno 23.02.12 15:08:Našel jsem návod pro ten Edinax BR-6428n ( edimax.com/...) ale na obrázcích na straně 5 tam nikde nevidím ten konektor pro externí anténu který se všude uvádí. Zajímalo by mne jak to s tím externím konektorem pro anténu je myslené a zda tam někde nějaký skutečně je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.