Nejste přihlášen/a.
Router ASUS RT-N10, NAS Zyxel NSA 310
Tento dotaz jsem napsal také do vlákna o zprovoznění wifi sítě přes modem UPC a router, protože jsem jej chtěl adresovat kvalifikovanému rádci, kterým byl yakub.
Omlouvám se proto administraci za duplicitní zveřejnění a přesto, že dotaz jde na yakuba, prosím o zapojení i ostatní počítačové odborníky.
Vážený příteli yakube (pokud vám tak smím říkat), pozorně jsem pročetl celé vlákno k nastavení routeru a wifi sítě a musím uznat, že jste měl svatou trpělivost a hlavně víte, jak na to a jak poradit.
Já jsem si právě zakoupil router Asus RT-N10, vším jsem se prokousal, sice pomalu, ale nějak jsem to postupně zvládl včetně zapojení NASu - typ Zyxel NSA 310 s vloženým HDD. Na ten jsem zkopíroval nějaké foto a video soubory. A teď ten problém - pokud jde o video, NAS při přehrávání vyžaduje implementaci Windows Media Playeru do Firefoxu. To jsem udělal a videa jdou většinou přehrát, ale některá s koncovkou .avi nejdou, ačkoliv normálně, přímo v PC je přehrát lze. Jako další doplněk jsem do Firefoxu přidal VLC přehrávač, ale ani tak se některá videa nechytají.
Něco vím o tom, že avi je kontejner a v něm mohou být videa v různém formátu, takže některé video .avi hraje, jiné nikoliv.
Můžete mi, prosím, poradit, co mám špatně, jak NAS (nebo router) nastavit? Přesto, že hledám a googluji už celý večer, žádný návod jsem nenašel.
Moc děkuji za ochotu všem přispěvatelům a yakuba srdečně zdravím.
Ve svém svatém rozhořčení jsem uvedl nepřesné údaje. Avi soubory jsou přehrávány pouze obrazově, takže nejde zvuk. A nastavení reproduktorů je na max. další možnosti nevidím.
Děkuji, že to vezmete v potaz a v tomto směru budete pro mne hledat pomoc.
Tak po celodenním a dopůlnočním babrání jsem se konečně dopracoval do cíle. Vím, že šlo jednoduše několika programy překonverovat video z .avi třeba na mp4, ale prostě mi to nedalo, abych ten problém nevyřešil.
Píši to sem proto, že by se třeba ještě někdo z toho poučil. V zoufalství jsem nejprve router i NAS odinstaloval a s nimi i všechny programy. A začal jsem znovu v tomto pořadí:
1. Připojení routeru k modemu, který mám od UPC (pro bližší informaci - je to CISCO EPC3208) eternetovvým kabelem, ale pozor na straně routeru do zásuvky WAN.
2. Ze zásuvky LAN routeru do počítače - tam není co řešit, zasuvka je jen jedna.
3. podle příručky a s pomocí internetového připojení se dělá konfigurace routeru. Musím říct, že to je fuška, protože manuály se neshodují se skutečností a je třeba někdy hodně bádat, než se člověk dostane o krok dál. Na internetu je postup, ke kterému se dostanete, když do adresního řádku namísto třeba www.seznam.cz zadáte IP LAN routeru - v tomto případě je to 192.168.1.1. pozor v manuálu je to bez poslední tečky, ale instalace tu tečku na konci vyžaduje.
Pak už to chce projíždět jednotlivé nabídky a postupně to více méně jen odklikat, sem tam něco se dá i změnit, ale to musí každý vědět co dělá. Zvlášť když manuál z CD nebo na internetu je skutečně napřeskáčku a těžko se to chápe. (Počítačoví odborníci se možná smějí.)
4. Podle předvčerejších informací jsem si do PC nainstaloval VLC player zadal jej jako doplněk do Firefoxu. Ale pozor, instalace nebere nejnovější verzi VLC 1.11.1, ale vyžaduje verzi 1.05 plus se tam objeví dva doprovodné soubory. Jako další doplněk musí ve Firefoxu být Windows Media Player.
5. Po práci s routrem jsem zapojil NAS - eternetovým kabelem, na zadní straně je jen jeden výstup RJ45 a druhý konec se zasune do stejné zdířky routeru - tedy LAN. Router má tyto pozice čtyři, takže zatím jsou obsazeny jen dvě.
6. Z CD připojeného k NASu se otevře manuál a podle něj NAS nastaví. Je to taky fuška a docela nepřehledné. Když se zdárně dokodrcáte na konec, můžete spustit import třeba multimediálních souborů z počítače do routeru, který samozřejmě musí být osazen hard diskem. Neleze to nějak zvlášť rychle. Na nasovém disku se vytvoří adresáře pro fotky, filmy, hudbu a ostatní - pokud si tam chcete pro sdílení uložit třeba dokumenty.
7. Takto jsem tam uložil film s koncovkou .avi, který se původně spouštěl bez zvuku, jen obraz. A sláva, protože už jsou ty doplňky ve Firefoxu, film běží na plné pecky i se zvukem. Kolegovi yakubovi musím sdělit, že moje infomace o tom, že film v PC hraje byla v tom smyslu, že jsem ho nespouštěl z browseru ale normálně z adresáře na PC. Šlo o nějaký stažený rip z portálu Uložto.cz a v tom je právě ta síla řešení, že pak si z mého NASu může spusti soubory každý, kdo má wifi připojení a já mu umožním vstup přes jeho IP adresu. CD k NASu žádný software na licenční program pro DLNA není, to se nastavuje v jednom kroku samo a automaticky si to přidává svou IP adresu.
8. Tak jsem rád, že jsem se dostal ke konci a odstranil tu nekompabilitu. Ale router i NAS mají tolik možností nastaven, že obyčejný uživatel nemá šanci se ve všem vyznat. Vždyť manuál třeba k NASu má přes 350 stránek!
Jsem z toho značně vyčerpán a z tohoto dlouhého elaborátu taky, ale snad to třeba ještě někomu bude k užitku.
Přeji všem počítačovým nadšencům a experimentátorům hodně zdaru a vždy jen radost ze zdárně zvládnutých operací v tom nelehkém IT světě.
Tak se mějte všichni fajn, zdraví jeden už postarší amatér epyks.
V tom případě jste včera špatně položil dotaz. Pokud se Vám nepřehrávaly videa v PC se zvukem, tak byl problem v PC s kodeky a nechápu, proč jste do toho začal motal router, nas a buhví co ještě.
To, že Vám to nyní hraje je jen díky oněm kodekům. Takže jakmile k Vám někdo přijde a nebude je ve svém PC mít, tak bude mít uplně stejný problém jako by včera. Síla je naopak v druhém řešení, kdy si rozjedede DLNA server, ktery je v tu chvili v podstate "televizni stanici" ktera uz vysila (streamuje) vybrany obsah do jakohokoliv zarizeni a je uplne jedno, zda je to mobil, pc, notebook, netbook, mp3 prehravac, mp4 prehravac ... na vsech se vsechno prehraje, protoze o zpracovani multimedialniho obsahu se stara DLNA server. Takto mate doma pouze nasdileny diskovy prostor na routeru... v tom zadnou silu nevidim.
zatím mám DLNA úplně jednoduše z ntb který stejně běží téměř nostop a to pomocí ps3mediaserver.org/... velice jednoduché.
Ceny HDD se pomalu vrací, chtěl bych ntb nahradit nějakou tou přehrávací krabičkou, prozradíš jako máš nebo doporučíš? S minimální standby spotřebou.
Já to mám zatím řešeno taky z NTB, protože HTPC se v dnešní době už nevyplatí a mediální centrum zase neposkytovalo vše, co jsem požadoval... navíc mi do toho odešlo domácí kino, takže jsem musel řešit ještě to, co mi bude dělat prostorový zvuk. Což kupovat reciever jen kvuli analogovemu vystupu 5.1 se mi nechtelo a kupovat novy prehravac+medialni centrum se mi taky nechtelo. Moc kramu, moc elektriny, moc dalkovych ovladacu...
Takze mam propojenou wifi televizi s wifi bluray prehravacem oboje od LG a pres SIMPLINK mohu ovladat obe zarizeni jen jednim ovladacem. Do toho mam wifi notas, co mi dela DLNA server a pokud je nekdy nejaky problem (Murphyho zakony) tak se mohu rozhodnout ze 3 DLNA serveru, nebo z USB TV nebo z USB BR DVD. Jo a jeste mam vlastne notas propojen HDMI s TV takze to mohu pustit jeste pres notas ... no je to celkem peklo
ale už to měnit nebudu.
Ono ne každý DLNA server podporuje to, co si člověk představuje a očekává, že bude umět Takže zatím testuji. Zkoušel jsem přímo windows7, ktere umi streamovat taky. Potom DLNA od Nera, potom Serviio a jeste nejaky, nevim, ted uz...
Jinak z medialnich center, kdyz jsem se o to zajimal (minuly rok) u me vedl Asus O!Play a kdyby měl vystup na analog bedny, tak by uz doma byl. Nyni uz to moc nesleduji, ale zde je aktualni clanek o novinkach na trhu :
Zdravim jednoduchý řešení, nastav si složku ve které máš uložený filmy a dej jí zdílet v síti pak to otevři jako vzdálený disk a přehraješ to na jakém koli přehrávači pro pc, ten prográmek co je pro prohlížeč je dost jednoduchej a moc toho neumí, je to lepší používat jako zdílené data. mam iphone 4 aq ipad 2 a na obou mi streamuje video i foto uplně bez problému akorád to musí bejt v mpeg4 kuli apple
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.