Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Programování pro samouky

Od: amatersvelkymsrdcem odpovědí: 40 změna:

Chtěl bych umět programovat, nemám s počítačema nikam moc zkušeností... je někde na internetu návod... a všem mám programovat, v textovém dokumentu nebo je na to nějaký program? Chci si naprogramovat třebas kecálka, a chci mít sví stránky php

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jack*
hodnocení

2x

Moderní programování- učebnice pro začátečníky, snad nejlepší příručka která se dá sehnat, dá se i "stáhnou" ale nebudu šířit warez...

dzordz*

Mám za to, že knihy, které vyšly i papírově, se mohou rozmnožovat/kopírovat bez omezení?

Návody jsou, texťák je zastaralý a nevhodný, lepší je nějaké IDE (integrated development environment), snad na všechno se dá sehnat nějaké zadarmo. Pro vás zatím bude asi první věcí rozhodnutí, co chcete programovat a v čem. Pod kecálkem nevím, co si představit, pro php třeba netbeans.org/... a netbeans.org/....

amatersvelkymsrdcem
hodnocení

Nebudu vám lhát... mím největším snem je naprogramovat užitečný program, třebas obdou šachy, pexeso... a pak možná program jako je Abiword. Ano, ... je to můj sen... chtěl bych jít na VŠ abych mohl studovat programování, tak se chci naučit pár základu abych byl vyzbrojen

amatersvelkymsrdcem
hodnocení

Tak jo... v té knize je odkaz ke stažení "Microsoft Visual C# Express Edition" ze stránek microsoftu, jenže ta stránka neexistuje, odkud si ten program mám stáhnout?

portableapps.com/apps - odtud jsem si vždycky stahoval portable programy a ted je to útočná stránka...?

jack*

google.cz/... druhej link to je :)

doplněno 03.02.12 20:51:

Základů, to se takhle přesně říci nedá, víte co je programovacích jazyků? Naučíte se C+ a na škole vám budou napříkaldakomě do hlavy vtloukat Delphi, ano je důležité znát co chcete programovat a Zlaté pravdilo- Nenechte se odradit prvním neúspěchem

amatersvelkymsrdcem
hodnocení

Vy mi dáváte odkaz ke stažení

Microsoft Visual Studio 2008 Express Edition

Ale v té knize je napsáno:

Microsoft Visual C# Express Edition

jack*

Aha pardon, snad už to je konečně ono :) social.technet.microsoft./...

dzordz*

Nebo jednoduše přímo u zdroje: microsoft.com/...

2008 nepodporuje .net 4.0, což je velmi zásadní nedostatek.

amatersvelkymsrdcem
hodnocení

Aha... a ted ruku na srdce... budu si moct naprogramovat svůj vlastní virus?

dzordz*

Nebylo ještě před hodinou vaším snem udělat užitečný program? ;)

amatersvelkymsrdcem
hodnocení

Ano, původně jsem tam chtěl napsat virus, ale pak jsem si to rozmyslel, protože byste mi nechtěli pomoct... chci si vytvořit virus + by měl svoje oficiální www stránky...

dzordz*

No, C# je na to hodně špatná volba..

amatersvelkymsrdcem
hodnocení

Tak co se mám teda naučit... chtěl bych vytvořit program (virus), který by blokoval určité stránky, nebo jen cookies na stránkách...
amatersvelkymsrdcem
hodnocení

Byl by to program kterej by po spustění někam do skryté složky nainstaloval blokátor...

tohle by slo poresit ciste pres davkovy bat soubor, ktery by dopsal ony stranky do souboru hosts, ktery by se posleze nahradil v cilovem pocitaci. Nebude to tak ani vir .. prectete si neco o souboru HOSTS a taky o BAT souborech ...

cs.wikipedia.org/...

navody.c4.cz/...

dzordz*

C# je závislej na .net frameworku, nemůžete předpokládat, že bude všude nainstalovanej, takže se vám to tam nemusí vůbec spustit.

Lepší volba by bylo C/C++ a assembler, nebo možná VBscript.

figurek*

C bych raději nikomu neradil, protože začátečníka zatáhne na špatnou kolej a C++ rozhodně není disciplína pro začátečníky. Assembler už vůbec ne. To je disciplína pouze pro velmistry.

dzordz*

Zatáhne na špatnou kolej? Čím? C považuju za nejlepší jazyk, na kterém začínat.

Vím, že C++ a assembler nejsou pro začátečníky, ale to viry taky nejsou.

figurek*

hmmmm. Zakladatel otázky chce psát viry. Neberme mu iluze, možná za nějakých dvacet let to bude umět.

Ale o té špatné koleji, To se těžko vysvětluje proč je ta kolej špatná a co že to je to objektové programování. Například zlomek můžete napsat jako naznačené dělení (jazyk C) anebo jako objektovou proměnnou (jazyk C++). Objektové proměnné mají tu výhodu, že je píšete jen jednou, systém je dokáže klonovat, klonů vytvoří tolik kolik potřebuje a dokáže je spustit všechny najednou, viz například dělení v excelovských buňkách. Excel dokáže spustit všechny výpočty z celé tabulky naráz a proto je tak neuvěřitelně rychlý. Objektově psaný program jede mnohem rychleji a v dnešní době se bez objektového programování nepohnete.

dzordz*

Spustí všechny výpočty naráz? A kdo mu to všechno naráz spočítá? *nevi*

O té obecné rychlosti by se taky dalo debatovat. Nepřesvědčil jste mne.

figurek*

no dobře. Je to metoda náročnější na hardvér. Jestli to nevíte, pak například všelijací pumprlíci, jezdící auta, nebo skála Sezam v počítačových hrách jsou objektové proměnné, pro laika nepřehledná změť dat a programového kódu.

Kód psaný v C++ který Alibabovi otevře skálu Sezam se potom napíše takto

Sezam.otevrise

a sezam se otevře. Když Alibaba chce skálu zavřít, spustí kód

Sezam.zavrise

A skála se zavře. Tak. A teď mi to spuštění rutiny popište v jazyce C.

amatersvelkymsrdcem
hodnocení

No, samozřejmě, já netuším vůbec o čem se teď bavíte abych pravdu řekl... Dnes jsem se naučil vytvořit a nahrát html css stránku na ic.cz což neni programování... Jsem na střední na ICT nic neděláme, ale já sem chtěl bej vždycky hacker a teď když jsou na přední příčce hackeři z anonymous, tak mě to vzalo a chtěl jsem se naučit alespň ty základy a pak bych chtěl jít na VŠ... Myslíte že to vládnu? *hi*

dzordz*

Tak je rychlejší, nebo náročnější?

1. V excelu se vám žádné buňky současně nepřepočítají. Je jedno, jestli budete dělit a počítat výsledky normálně, nebo bude každá z nich instancí třídy, která bude mít hodnotu uloženou v poli a bude obsahovat nějakou metodu, která spočítá a uloží výsledek do toho pole. Tak jako tak nebudete dělit stovky čísel paralelně.

2. Jestli něco, tak objektové programy obsahují vyžadují více režie. Je sice hezké, že kolekce vytváříte jedním příkazem a nemusíte se párat s nějakými obousměrnými seznamy, ale ten jeden příkaz vytvoří větší datovou strukturu, která to pak všechno bude zaopatřovat. Stejně tak volání metody .otevrise() musí být někde implementováno, překladač tomu nerozumí, musíte mít v té třídě deklarované tělo metody, kde bude nějaké Sezam.stav = otevreny. V C můžete použít otevrise(Sezam) a vyjde to úplně nastejno.

figurek*

se mi zdá, že jste zapoměl nebo jste si nevšiml kdo a jakou otázku tady položil. Jestli chcete zakladateli otázky na otázku odpovědět tak mu odpovězte nebo jestli se tu mnou chcete školometsky hádat, pak mám pro vás informaci. Deset let píšu uživatelský upgrade na ACAD ve VC++. Tam je jazyk C víceméně nepoužitelný a tu na poradně se zásadně vyhýbám laikům nesrozumitelným slovům a slovním exhibicím. Samozřejmě že metodu otevrise a zavrise musíte mít někde implementovanou atd a konec, howgh.

Zakladateli otázky bych ještě poradil, když už se chce stát počítačovým vandalem, pak ať píše rutiny ve VBA, kterým někdy někdo říká makroviry i když to nejsou žádné viry.

Například tuhle

Sub shoditEcxel()

Application.quit

End Sub

nebo

Sub shoditExceljindy()

if Date> 44000 then call shoditExcel()

End Sub

a podobně. Takovéhle nášlapné miny bude umět napsat a použít za týden.

dzordz*

Však jsem mu odpovídal, tady poradte.cz/... a tady poradte.cz/... a poprvé (ještě na původní dotaz) i tady poradte.cz/....

Diskuzi o C a oop jsem nezačínal. Chtěl psát viry, na to se C# nehodí, C/C++ ano, před C++ by měl zvládnout C na rozumné úrovni, C je vhodný pro začátečníky. Nemám k tomu co víc říct.

tomasgulas

Tohle byl, předpokládám, kanadský joke ;)

tomasgulas

To bylo na figurka...

amatersvelkymsrdcem
hodnocení

tomasquale o čem se ted bavíš?

tomasgulas

Když už tak Tomáš guláš ;)

To byla narážka na toho nade mnou, že céčko naučí špatným návykům. To je samozřejmě blábol, céčko je typický zástupce procedurálního (imperativního) paradigma, programy se navrhují stylem top-down, jedná ze o nízkoúrovňový jazyk, ve kterém se píši drivery, OS, API, viry apod. Svým způsobem na něj sedí označení vysokoúrovňový assembler. Já bych si třeba ve své práci bez céčka ani nepšouknul. Byť nejsem zaměstnán primárně jako programátor, pro mnoho nástrojů ve firmě jej využívám.

Reagoval jsem proto, že jsem nepochopil ty "špatné návyky".

jack*

Vir si stáhnete sám, tvorba škodlivých kodů je jiná muzika, viry dělají hackeři, ale ten člověk se učí celý život, to je jinej level.

jabraka*
hodnocení

0x

Amatére,aby sis smlsnul,tady jsem ti našel přehled programovacích jazyků.V podstatě se člověk nějak musí domluvit s procesorem,aby vykonal,co se mu přikáže.Jak to udělat jednoduše?Prosím tady je to!

JABRAKA

k-prog.wz.cz/...

jack*

To bylo na mě? :)

figurek*
hodnocení

0x

začni od píky, v případě programování je taková píka Excel. Ten se ti bude hodit vždycky. Pak zkus k Excelu přidat VBA. Ten je zadarmo, máš ho na stole, (nebo případně pod stolem jako já) a v něm se naučíš hlavně tvořit vlastní okna a zacházet s vlastními funkcemi. Excel řízený VBA dovede taky například grafické animace atd. Je to docela zábava. Takže ti radím, začni od píky, ať si programování neznechutíš. Je to těžká disciplína.

amatersvelkymsrdcem
hodnocení

Z hlavy se to ale nenaučím... jakou knížku si mám stáhnout / koupit?

figurek*

napiš strejčkovi Googlovi. Ten ti nějakou HTML učebnici najde. Jako první mi vyběhl tenhle odkaz

www.video-office.cz/produkty/ucebnice/ucebnice-excel-2007

amatersvelkymsrdcem
hodnocení

Já mám 2003 a nechci měnit... nelíbí se mi ten ribbon

Tak předně bys měl mít snahu si něco sám vyhledat, najít, vygooglit. Zatím to vypadá, že jen chceš, aby ti všechno přinesli na stříbrném podnose. Správny programator musi umet analiticky premyslet. Coz podle zdejsiho pristupu nevim, zda zvladnete. Kdyz mate office 2003, tak si najdete prirucku pro 2003 ne? Jezkovy voci,..

www.google.com a jedu ... Odpovedi a rad jste tu uz dostal mnoho. Ted staci jen hledat. To za vas uz nikdo neudela (teda ted mozna ano, ale to s kazdym problemem, ktery budete mit pri programovani polezete sem?)

Zakladem je skutecne pouzivat to kulate na krku ...

A na psani viru muzete zatim pri vasich znalostech minimalne tak na rok zapomenout ... tam musite mit znalosti i z jinych oblasti, nez jen umet programovat.

buss
hodnocení

0x

Když počká, tak se budou dát kopírovat obsahy mozkůůů

amatersvelkymsrdcem
hodnocení

PŘESTAŇTE SE HÁDAT! Stáhnul jsem si knížku "Programovací jazyk C pro zelenáče". Ta knížka je z roku 1999 - dá se z tak staré knížky učit? Je tam napsáno že budu potřbovat GNU překladač - GNU C. Kde ho mám sehnat? Mám win7... nebo mám stánout jinej program?

dzordz*

Dá, ale později se můžete podívat ještě na standard ISO C 99, kde byly provedeny některé změny (pokud už o nich nebude něco přímo v té knize). Další dobrá kniha je Učebnice jazyka C od Pavla Herouta.

GNU C neboli GCC je v každé linuxové distribuci, do windows se dá taky stáhnout (google..). V závislosti na tom, jaké zvolíte IDE (Visual Studio, Dev-C++, Code::Blocks, NetBeans) už může být překladač součástí, nebo si ho stáhnete bokem a v prostředí si k němu nastavíte cestu. A nebo PSPad/gEdit a překládat ručně. Ale pokud otevřete nějakou tu učebnici pro začátečníky, určitě budou první kapitola dvě tři věnované tomu, co se jak dělá, co kam dáte a jak co spustíte, aby vám to něco dělalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]