Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

CSS Div- velikost relativního s absolutním

Od: micro odpovědí: 11 změna:

Zdravím

Mám menší problém s CSS.

Představte si - mám extérní stylopis CSS a v něm mám definovány 2 třídy DIV.

Jedna se jmenuje relativni a druha absolutni.

V HTML je absolutní třída vnořená do relativní třídy. Absolutní třída je uprostřed stránky, relativní třída jde od shora.

Chci dosáhnout toho, aby se spodní okraj relativní třídy měnil podle velikosti absolutní třídy tak, aby celý absolutní div pojmul do sebe.

Děkuji za jakékoliv nápady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

No tak až na vlastní oči jsem to teprv pochopil :)

Kratší text, shovels.wz.cz/..., delší text, shovels.wz.cz/..., css shovels.wz.cz/.... Ta reklama nahoře je fakt na pěst, když se stránka posune, tak to zas nesedí dole. Nejsnadnější bude natáhnout bghead a odpovídající obrázek, aby pak překrytí těch horních 48 pixelů nevadilo.

Nepouštět tam lidi, který nemaj javascript, je špatnej nápad :D

doplněno 27.01.12 17:06:

Ono by nakonec bylo nejsmysluplnější dát div bghead, za něj div bgbody, tomu nastavit pozadí a opakování, dovnitř vložit div bgbottom, tomu dát pozadí bez svislého opakování a nastavit zarovnání obrázku na spodek, a teprv do něj vložit text. Zobrazí se pozadí všude, přes něj pozadí s bedrock, ale překryje jen úplný spodek, a přes to všechno text.

micro
hodnocení

jej : vy jste si s tím dal takovou práci a já jsem to už udělal jinak, ale alespoň jsem se něco přiučil, do budoucna :)

Moc Vám děkuju

Jinak, tím JS jsem si udělal i měnící se header podle ročního období, už funguje správně posunování stránky, reklama je dole a pokud je okno moc malinké, tak se stránka nezobrazí.

Pokud je JS zakázané, na stránku vás to nepustí.

dzordz*

No, práci.. akorát jsem to oboje smazal a napsal znova. Pak jsem zkusil ještě tu druhou možnost, s postupným překrýváním, tam to funguje všechno bez problému. Ono by se i místo zjišťování data u klienta a opožděného načítání obrázku dalo rovnou podle serverovýho času posílat ten správnej zdroják :)

Přesně to, že se na stránku bez JS nedostanete, považuju za špatný nápad :) To už radši zobrazit bez obrázků, jen s texty.

sharp*
hodnocení

0x

Toho boužel nelze dosáhnout, pokud nastavíte elemntu absolutní pozicování, říká tím v podstatně to že je vyjmut z běžného (jak statické, tak reletivní) obsahu. Tím pádem absolutně pozicovaný element nemůže ovlivnit relativně pozicované elementy. Řešením může být javascript - ale spíše bych radi dosáhnout výsledku změnou náhledu na problém.

dzordz*
hodnocení

0x

To máte nějaké divné. Pochopil jsem to správně, že oba divy dělí stránku svisle, jsou umístěny s ostatními ve sloupci, pod sebou?Nemůžete se té relativní úplně zbavit, nechat tam jen tu absolutní?

micro
hodnocení

Asi nerozumíte...

Popíšu vám tedy, čeho se snažím dosáhnout.

Normálně... no ono se to lehce řekne...

Pozadí webu je dělané přes 3 DIVY - hlavička, obsah a pata... Opakuji - JEN A POUZE POZADÍ je takto řešeno!

Všechen ostatní text na stránce je NEZÁVISLÝ na těch 3 DIVech a normálně překrývá obsah i patu (hlavičku ne, odsadil jsem to a začíná to níž). Potřebuji to takto, protože dělám ten web minecraft wiki a dole je bedrock a vzácné rudy a to celé má výšku cca 600px a to by byla moc velká pata, kdybych to dělal klasicky...

No a problém teď je, jak dosáhnout toho, aby se DIV obsah (řekněme země s nepříliš vzácnými rudami - iron a coal) roztáhl podle toho, jak je ten ABSOLUTNÍ PŘEKRÝVAJÍCÍ A NEZÁVISLÝ text veliký.

dzordz*

Aha, už to asi chápu. Dole máte bedrock jakoby na pozadí a když vlastní obsah stránky je moc dlouhý, tak do něj zasahuje, takže byste chtěl to pozadí natáhnout, aby vizuálně bedrock následoval až za obsahem?

Dal by se bedrock přemístit jako součást obsahu, zařadit za to, co je obsahem teď, a za něj teprve umístit skutečnou patu?

micro
hodnocení

Jeden příklad - tisíce slov

minewiki.4fan.cz

Bedrock musí být úplně dole, ten absolutní text tam dělá neplechu v tom, že se podle něj nemůže to prostřední relativní pozadí rozšiřovat.

ge0rge*

jaky se to tak dá, ale uvědomte si že pokud se wiki bude chovat jakkoliv interaktivně (například umožní rozbalení části obsahu) výška se změní, patička zůstane. Tady bych možná doporučil tu funkci pouštět v pravidelných intervalech každou vteřinu ... jakpsatweb.cz/...

micro
hodnocení

To je dobrá rada, děkuju :)

micro
hodnocení

Nakonec jsem to vyřešil javascriptem, který zjistí výšku textu a automatický podle toho roztáhne podklad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]