Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, hledám program (možná že to umí i správce úloh) který by uměl hromadně přenastavit spřážení na určitých procesech. Například bych je označil a hromadně změnil. U správce úloh se mi to nedaří nikde najít takže to asi neumí. Jak na to?
Jo a ještě: Proč když je program nastavený jen na jedno jádro a já mu změním prioritu na reálný čas tak se pc sekne a reaguje jen někdy. Vpodstatě otázka zní proč když má jet na jedno jádro proč po změně priority zaseká obě. Nemělo by to druhé jádro normálně pracovat?
Priorita v reálném čase znamená, že dokud se program sám procesoru nevzdá (= program zrovna nemá co na práci), tak se tam nic jiného nedostane. Pokud se ho na chvíli vzdá a po čase o něj požádá, hned při dalším přepnutí ho znovu dostane. Mohl byste tomu programu ručně nastavit, aby běžel jen na druhém jádru a to ostatní na prvním, ale nejsem si jistej, jak moc by to prakticky fungovalo.
Jaké procesy chcete hromadně měnit? K čemu to bude dobré?
Je to dobré k tomu, když 10 hodin zpracovávám panorama (několika gigapixelové) a chci přitom pracovat na pc. Počítač je při zpracovávání plně vytížen. Proto mě napadlo, že vše hodím na jeno jádro na jen ten proces na druhé. Když jsem mu nastavil reálný čas pc se zasekl. Nevím proč. Když to jelo bez té priority tak jedn jádro jelo naplno a druhe napůl. Neměla by ta priorita fungovat jen na tom jednom jádru? když je to nastavené!
Tak zkus tomu procesu panorama snížit prioritu na nízká. Operační systém už si to pak nějak zařídí. Něco k fungování procesů v operačních systémech. Jedno jádro najednou nezpracovává více procesů najednou. 1 jádro = jeden proces v jednu chvíli. To že ve správci vidíš, že ti najednou běží více procesů je dáno tím, že je tam nějaký plánovač, který přiděluje procesům výpočetní čas na jádře. Plánovač řekne, že 10 ms bude pracovat tento proces, připraví se ten a ten. Že nestihne dodělat co chtěl je jeho problém, ale dostane se na něj zase později, kde bude pokračovat, kde skončil. Celá problematika je ještě trochu složitější, ale hrají tam roli i ty priority kdy reálný čas znamená "nikoho tam už nepustím."
Do toho moc nešahej, Windows si to docela dobře ošetřuje samo. A podle mě se ti to zasekne proto, že tomu jednomu jádru už jsou přiděleny nějaké procesy i systémové. No a tím realtime řekneš, že veškerý procesorový čas jednoho jádra dáš danému procesu a ty ostatní (na tom samém jádře) jsou v nějakém režimu, když čekají na přidělení času, který nedostanou. Pokud by ten proces skončil (což jestli je třeba prohlížeč, tak ten sám neskončí), tak by se to hýbalo.
Bohužel žádný z Vás mě zatím nepochopil. zjednodušeně: jedno jádro bude pracovat na panoramamtu (onen těžký proces) a druhé jádro bude vše ostatní (systém, prohlížeč...)
Toto funguje do chvíle, když u procesu "panorama" nastavím reálný čas. Podle mě by se neměl zaseknout když ten real. čas bude nastaven na proces běžící na jednom jádře. Druhé jádro by mělo pracovat stejně jako předtím. ne?
...asi myslíš něco takového... (?)
příklad mozilla:
udělej si třeba bat soubor a dej do něj tento řádek - akorát místo mozilly tam bude tvůj program a affinity dle požadavků (níže)...
C:WindowsSystem32cmd.exe /c start /d "C:Program Files (x86)Mozilla Firefox /affinity 8 firefox.exe
spřažení =
proc 0 /affinity 1
proc 1 /affinity 2
proc 2 /affinity 4
proc 3 /affinity 8
proc 0+1 /affinity 3
proc 0+2 /affinity 5
proc 1+2 /affinity 6
proc 0+3 /affinity 9
proc 0+1+2 /affinity 7
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.