Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodoznak, EXIF (ochrana obrázku)

Od: tomp odpovědí: 13 změna:

Budu posílat PayPalu naskenovanou občanku a výpis z kreditky.

Sice nepočítám s tím, že by obrázek byl zneužit, ale i tak se chci pojistit, pokud po internetu bude kolovat, abych zjistil zdroj úniku.

Proto chci:

1) do EXIF vnést poznámku

2) do obrázku vložit neviditelný vodoznak

Stáhl jsem si ze Slunečnice několik prográmků, od rána se s nimi morduji, ale výše uvedené se mi stále nedaří.

Prosím tedy o tip na freeware:

1) editor EXIF

2) vytvářeč neviditelného vodoznaku

3) čtečka neviditelného vodoznaku, abych se mohl přesvědčit, že na obrázku vodoznak je

Děkuji všem za tipy.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

0x

stahuj.centrum.cz/...

Tím by to nešlo?

doplněno 24.01.12 13:27:

Jen dodám,že já bych kopii občanky po síti nikdy neposílal.Co je jednou na internetu,je tam navždy...:)

petr123*
hodnocení

0x

PayPal je seriozní firma, pokud to pošleš přímo ní a ne nějakému prostředníku tak se nemáš čeho bát.

Exif se dá odstanit na pár kliknutí, nic to neřeší.

Vodoznak je vždy vidtelný a jako takový teoreticky odstranitelný. A pokud ho uděláš nějak "hodně jemný", tak možná při tisku nebude vidět vůbec. Takže zase neřeší nic.

Výsledek - vykašli se na to, oskenuj občanku a prostě jim ji pošli. Je to jen ztráta času.

tomp
hodnocení

Takhle, hodně komunikuju s UK a US a často i obchodní partneři toto vyžadují (Know Your Customer). Při otevření účtu v bance taky. Když jsem zakládal firmu, agent to chtěl. Když jsem si zajišťoval sídlo firmy, pronajímatel to chtěl. Chce to účetní, když mi dělá daňové přiznání. Takže občanku posílám poměrně často.

Vygooglil jsem, že existuje "neviditelný stenografický vodoznak", ale nemůžu najít příslušný prográmek.

petr123*

Takový "chráněný" obrázek by stačilo například přesamplovat na jiné rozlišení, případně vytisknout a oskenovat a ochrana je fuč. Prostě obrázek na internetu = obrázek bez ochrany.

Mimochodem, ani komunikace emailem není nijak extra chráněná aby se k ní nedostala nepovolaná osoba (admin serveru). Prostě je to o důveře ;)

dzordz*

Tohle je digitální vodoznak, slovo vodoznak použito v přeneseném významu, je to vlastně modulace nosného digitálního signálu tak, aby výstup zůstal víceméně stejný a aby se dala přidaná data opět vytáhnout ven. Používá se často na takový ty screenery, co před uvedením filmu pošlou kritikům a recenzentům a časopisům, každý jednotlivý exemplář v sobě nese unikátní data, která nejsou v obrazu vidět, ale která i po převodu a konverzi a rozšumění obrazu a další konverzi budou k nalezení v uniklé kopii, takže poznaj, od koho to pochází a kdo to ukradnul.

digimarc.com/... řádově stovky dolarů za roční licenci, je to vestavěné i ve Photoshopu, ale stejně si to musíte zaplatit.

Ad Petr123, je to navrženo tak, aby ta informace z obrázku nešla odstranit nikdy. No, možná jen za cenu extrémního zkreslení.

tomp
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď.

Nejsem zase takový paranoik :)

Ale únik se stát může, pokud nějaká sekretářka si na Facebook pověsí mojí občanku (záměrně přeháním), tak předpokládám, že nebude zkoumat, zda je v obrázku neviditelný vodoznak (nebo zda je v EXIF nějaká poznámka).

Samozřejmě, že sofistikovaným útokům/krádežím nezabráním, ale to může někdo odposlouchávat email a ukrást obrázek občanky při přenášení mailu. S tím nic nenadělám. Protistrany nejsou schopny používat ani PGP (většinou neví, co to je), antož aby si zřídili pro upload passports&ID cards třeba VPN trasu přes web (https). Kupodivu ani PayPal toto nemá, a vyžaduje posílání občanky obyčejným emailem.

Šlo mi jen o běžnou základní ochranu, protože občanku posílám často, abych si ohlídal, od koho případně únik pochází, pokud moje OP začne kolovat po internetu.

Asi by pro tyto účely postačoval i nějaký jednoduchý EXIF editor.

kardaf

ještě existuje SignMyimage adptools.com/...

tomp
hodnocení

Tak jsem si jej stáhl a vypadá luxusně, přesně to, co jsem hledal. Je i jednoduchý na používání.

Jen mi není jasný rozdíl mezi neplacenou a placenou verzí , vy ho používáte?

tomp
hodnocení

Ten program je geniální! A vymyslel ho nějaký Čech, klobouk dolů!

petr123*

Viz třeba digiarena.e15.cz/...

I neviditelný podpis lze odstranit

Ani tato metoda podepsání fotografie či grafiky není dokonalá. Podpis do jisté míry odolá úpravám na podepsaném snímku, ovšem pokročilejší editace jeho čitelnost znemožní. Dle autora lze zpracovaný obrázek zmenšit až na 45% původní velikosti, či jej komprimovat až do 60% JPEG komprese. Provedené testy tato fakta potvrdily, podpis zůstal čitelný i při komprimaci na 40% JPEG. Neviditelný podpis odolal i nahrání na sociální síť Facebook.

O podpis zcela jistě přijdete, pokud podepíšete například dvaceti megapixelovou fotografii a následně jí zmenšíte na rozlišení pro webové galerie. Dalším velmi rychlým způsobem, jak podpis odstranit, je použít jakýkoliv nástroj pro redukci šumu. Podpis neodolá ani nejnižšímu faktoru nástrojů pro redukci šumu. Naopak, například převod do škály odstínů šedé nebyl pro čitelnost žádný problém

doplněno 25.01.12 13:09:

Není to moc poznat tak upřesňuji - to za odkazem je přímá citace z článku

petr123*

ŽÁDNÝ vodoznak na digitání fotce není 100%. Jen se používají různé kombinace "ochran" tak, aby se snížilo riziko že se úpravami znehodnotí všechny.

buss
hodnocení

0x

Pokud se k němu někdo dostane, lze zneužít, ale v drtivé většíně se požadují dva doklady + něco dalšího (např. pro úvěr). A data stejně nejsou chráněna.

tomp
hodnocení

Mimochodem i české firmy vyžadují posílání občanek emailem, viz např.: devizy.cz/... - u nich jsem i ověřoval, zda mají aspoň registraci u ÚOOÚ, coby zpracovatel osobních údajů - no, a nemají, kašlou na to :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]