Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Windows 98 bootování

Od: frkotou* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, mám spouštěcí disketu na windows 98 a nevím jaký mám napsat příkaz.Ukazuje se tam A:/.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

V BIOSu musíš nastavit jako primární boot zařízení disketu, žádný příkaz nezadáváš - dáš disketu do mechaniky a počítač z ní po restartu nabootuje...

doplněno 24.01.13 15:58:

Jak máš udělat co? Dát disketu do mechaniky? Restartovat PC? Nebo nastavit BIOS? - podle typu, nevím, jaký máš - ale někde tam bude něco jako BootDevice, BootSequence - pokud ne v prvním menu, pak např. v Advanced...

frkotou*
hodnocení

A jak to mám udělat

frkotou*
hodnocení

Prostě jsem tam vložil disketu a je tam: Startovací nabídka systému windows 98

a pod tím volby spustit z podporou cd mechaniky a podtím spustit bez podpory cd mechaniky.

Počítač nemá cd mechaniku, takže jsem dal bez podpory cd a je tam to A:>

luke237
hodnocení

0x

Jestli mas uz na pocitaci nainstalovane Win98 a jen ti pocitac nebootuje a proto ho poustis pres disketu, tak grafickou nadstavbu pustis prikazem "win".

Jestli ale na harddisku Win98 nainstalovane nemas, tak na tu jednu disketu se urcite W98 nevejdou :) (zakladni verze Win95 se prodavala na asi 15 disketach).

V pripade te jedne diskety budes moci pouzivat jen MS-DOS 7.1, ktery se ohlasuje tim promptem "A:" .

Misto "win" budes mozna muset zadat celou cestu k tomu souboru. Tedy:

C:windowswin.exe
nebo kde mas adresar s Windows.
frkotou*
hodnocení

Teď mi to ukazuje C:/

luke237
Vezmeme to poporade:

1. ukazuje to "A:"
  2. zadej: "c:" a zmackni Enter
  3. dej "cd windows" (Enter)
  4. dej "win" (Enter)
Jestli se nespusti windows, napis, ve kterem kroku ten navod prestal fungovat
frkotou*
hodnocení

jak jsem zadal win tak pak to tam píše inicializace zařízení VFAT selhala

Ovladač VFAT vyžaduje zařízení nebo prostředek, který chybí

nebo není k dispozici. Ovladač VFAT nelze zavést.

Systém byl zastaven.

luke237

Microsoft KnowledgeBase: Chybová zpráva: S/...

Jeste se zeptam: fungovaly tam predtim Windows? Proc jsi zacal pouzivat k bootovani disketu?

frkotou*
hodnocení

Prvni den, když jsem si je pořídil tak fungovali oba, ale druhý den už tam byla hláška chyba systémového disku.

luke237
Kdo jsou "oba"? *ee* Koupil jsi si nedavno tento "novy" stary pocitac? Uz tam Win98 byly a fungovaly?
frkotou*
hodnocení

mám i druhý z win 95

doplněno 24.01.13 16:41:

druhý počítač

luke237

Takze ten druhy pocitac s Win95 stale funguje a problem je jen s timto PC s W98, jestli to chapu dobre. (Vidis, cim podrobneji a lepe popises problem, tim rychleji se ti dostane odpovedi).

Zkousel jsi najit chybu podle toho clanku, na ktery jsem ti poslal odkaz?

frkotou*
hodnocení

win 95 taky nefunguje

doplněno 24.01.13 17:04:

Oba mají stejný problém

luke237
Takze jsi si koupil 2 stare pocitace. Jeden mel W95, druhy W98. Oba pocitace fungovaly, ty jsi s nimi nic nedelal a najednou oba nejdou nastartovat a ten s W98 hlasi tu chybu VFAT? Je to tak? Kde jsi ziskal tu disketu s W98? Az se ti objevi "A:", zadej "ver" (Enter) a posli sem, co ti pise.
frkotou*
hodnocení

windows 98 verze 4.10.2222

disketu mám půjčenou

doplněno 24.01.13 18:32:

oba jsou na tom stejně i ten druhý to hlásí

doplněno 24.01.13 18:44:

i ten druhý má samou chybu

gumidek*

Jak se ti ukáže A:/ tak napiš příkaz dir a vypíše ti to na obrazovku všechny soubory, co jsou na disku.

praivo*

To mu moc užitečné nejspíš nebude. Napřed je třeba se přepnout na C:, tedy

c:
dir

frkotou*
hodnocení

Btcdrom

Btdosm

Command

Config

Country

Display

Drvspace

Ebd

Ega

Extrack

Fdisk

Findrand

Flashpt

Himem

Keybrd2

Keyb

Mode

Oakcdrom

Ramdrive

Readme

Setramd

doplněno 24.01.13 18:56:

ale je jich víc ono to vždycky sjede dolů.

gumidek*

Aby ti to celé nesjelo dolů, tak dej:

příkaz:

A:/dir /p napíšeš dir mezera lomítko (asi mám to správné / nebo to opačné) a pak p

Pak si to odklikáváš dle libosti až na konec.

doplněno 25.01.13 19:59:

Taky si pamatuju, že je na disketě pár souborů skrytých.

Zkoušel jsi příkaz setup?

A:/setup

luke237

Pro nalezeni problemu asi bude nejjednodussi, kdyz si vyrobis vlastni startovaci disketu. Priprav si prazdnou disketu. Bootuj z te, co ted mas. Az se objevi A:, zadej "c:", pak "cd windowscommand", pak "bootdisk a:" a vloz novou disketu.

Pak nastartuj z nove diskety a zkus to "c:", "windowswin.exe". Porad to pise chybu VFAT?

luke237
Po tom "c:", take zkus dat "del winboot.ini".
luke237
Samozrejme take zkus odstranit ty ostatni mozne priciny problemy, jak se pise v tom navodu, ktery jsem uz zminil vyse.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]