Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Programování od 0

Od: alexandr147* odpovědí: 9 změna:

dobrý den,

prosím vás , chtěl bychs se zeptat ... chtěl bych se naučit něco naprogramovat ... ale problém je , že neumím vůbec nic protože jsem v 1. ročníku konstruování s podporou pc takže umím vyvážit nosník a zjistit tvrdost materiálu podle % C a teploty a času tuhnutí ... řekl bych že v práci s pc toho mám celkem dost za sebou ale o programovacích jazycích nevím vůbec nic ... mohl by my někdo dát nějaký zdroj z kterého bych se mohl pomalu učit? ideálně na netu a zdarma ale upozorňuji že IT nestuduji ... díky za pomoc

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

mirek333*
hodnocení

0x
Taky by mě zajímalo, jaký pramen - knihu, web atd. doporučujete pro studium programování. Málo programátorů je zároveň dobrými učiteli. Můj tip je Pavel Satrapa - Perl pro zelenáče, ale ten jazyk (Perl) pochází z prostředí Linuxu a je silný především pro práci s textem. To je dost limitující. Ale ta kniha je geniální - a opravdu je vhodná pro úplné nováčky, přitom se však i dost naučíte. Je odlehčená dobrým humorem. Mám ji moc rád. Škoda, že něco podobného (asi) není pro Javu, C# apod.qtl { position: absolute; border: 1px solid #cccccc; -moz-border-radius: 5px; opacity: 0.2; line-height: 100%; z-index: 999; direction: ltr;}qtl:hover,qtl.open { opacity: 1;}qtl,qtlbar { height: 22px;}qtlbar { display: block; width: 100%; background-color: #cccccc; cursor: move;}qtlbar img { border: 0; padding: 3px; height: 16px; width: 16px; cursor: pointer;}qtlbar img:hover { background-color: #aaaaff;}qtl>iframe { border: 0; height: 0; width: 0;}qtl.open { height: auto; }qtl.open>iframe { height: 200px; width: 300px;}
dzordz*

Andrew Troelsen - Pro C# 2010 and the .NET 4 Platform (Apress) se docela dobře čte. Vtipy sice nějak extra nehýří, předpokládá předchozí znalosti a po základní části obsahuje spíše vybrané kapitoly, které se dají brát napřeskáčku a nesouvisí spolu navzájem, ale prostě se dobře čte. A velmi dlouho, má ke dvěma tisícům stran.

(Ono ze stejné série třeba i Steven Sanderson - Pro ASP.NET MVC3 Framework se taky dobře čte a tahle navíc je i poměrně zábavná.)

Jestli se tazatel plánuje učit C, tak Pavel Herout a jeho učebnice, nebo online Beejs guide to C programming (a následně to network programming).

mirek333*

dik za tip, koukám, že na interval.cz se dá předchozí vydání toho Troelsena koupit za pár korun a snad i překlad bude dobrý, ZonerPress je slušné vydavatelství. Jenom nevím, zda to není moc out-to-date.

Nemyslím si. Je to psáno pro .NET 2.0, takže to zahrnuje .NET framework až po verzi 3.5, která je v podstatě rozšíření .NETu 2.0. Základní knihovny byly stále tytéž ve verzi 2.0. S těmito znalostmi se dá vyvíjet i pod .NET 4. Je samozřejmě užitečné zjistit si vv tomto případě odlišnosti a rozšíření jak samotného jazyka, tak i knihoven, ale není to bezpodmínečně nutné. Jinak i poslední verze Visual Studia (kterou lze mimochodem získat zdarma v edici Express) stále podporuje projekty v .NET 2.0.

dzordz*

No chybějí tam linq to sql, lambda operátory a volitelné parametry metod.. možná ještě další změny, nevím, ve 2.0 jsem nic nedělal.

papinak
hodnocení

0x

Dobrý den, to co Vám tu kolegové radí, je určitě dobré, ale neřeší to Váš problém. Pokud jsem to pochopil, chcete se naučit programovat a to je něco jiného, než se učit konkrétní programovací jazyk. Pokud jste v prvním ročníku, doporučuji navštívit místní knihovnu na poohlédněte se po knihách o algoritmizaci-teorie grafů, "vyhledávací" a třídicí algoritmy, atd . Naučit se konkrétní jazyk trvá maximálně půl roku(nepočítejme praxi), ale naučit se programovat...někomu se to nepodaří nikdy. Rozmyslete si, co chcete programovat - co Vás bude bavit. Vynikající serial o PHP je na linuxsoft.cz, c++ treba od Google http://google-styleguide.googlecode.com/svn/trunk/cppguide.xml ,android http://developer.android.com/index.html k němu musíte ovládat Javu(přeučení se terminologie je otázka dne) http://docs.oracle.com/javase/tutorial/ . Jsem od Javy, tak Vám doporučím začít na tutoriálech od Netbeans. Podívejte se po velmi populární serii knih Head First (např Head Fisr Java Second edition). Jestli to myslíte vážně, začněte programovat objektově. Na procedurální prog. se vybodněte.

Jazyků jsou stovky, každá větší společnost má svůj jazyk, ale co je důležité, jsou skoro svou syntaxi identické. A neodpustím si drobnější zarytí. Pokud chcete programovat, naučte se googlit a anglicky.

Quick Sort(názorná ukázka jednoho ze třídicích algoritmů)

GL

angličtina, chtíč, samostudium *palec*... psát donekonečna dotazy do diskuse nikomu programování do hlavy nenalilo... *zed*

wallkysek*
hodnocení

0x

Záleží co chcete programovat. Chcete programovat čipy? Weby? Desktop? pokud čipy doporučuju začít na Atmelu, jsou to jednoduché a lehce zvládnutelné čipy, Weby bych doporučil PhP, kaskadovy styly, hml. Vyhnete se Javascriptu! Pro zacatecniky rekl bych velmi nevhodne. Pokud desktop rozhodne začít na Visual Basicu! a pokračovat přes Cčko. Pokud byste chtěl ten desktop jděte na www.VBnet.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]