Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sledování činnosti a čtení korespondence

Od: verna03* odpovědí: 32 změna:

Prosím potřebuju poradit. Manžel mi čte moji veškerou koresponenci na internetu. Jak emaily tak vzkazník na seznamu. Přečte to i když si spustím anonymní prohlížení a zprávy budu mazat? Prý má nějaký program že přečte vše co jsem na internetu napsala. Pro ty co si myslí že to je normální,tak podotýkám že není a že mi to vadí. Děkuji za rady jak se toho nějak zbavit ,nebo to mezit aby to nemohl dělat.v počítačích se moc nevyznám,on je na tom evidentně lépe.

doplněno 10.01.12 12:42:

Ještě mě tak napadlo, říkal něco o tom že má nějaký program.Třeba to nemáme nainstalované na počítači ale je nějaký program který to umí přečíst z počítače?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Normální to rozhodně není. Pokud na to má program, je anonymní režim k ničemu. Pište buď z jiného PC nebo program odinstalujte případně mu zakažte přístup na tento PC.

Nebo si dejte dopořádku váš rodinný život.

verna03*
hodnocení

Tak ani nevím jaký program to je.Jiný počítač používat nemůžu protože ho nemám.A řekla jsem mu že mi to vadí a on prostě řekl že to bude dělat. A když to budu ihned mazat tak to může přečíst. Vadí mi když mi potom cituje co jsem psala kamarádce.

Je možnost se podívat do vašeho počítače na dálku a program odstranit. Nicméně to nezabrání jeho následné opětovné instalaci...

verna03*
hodnocení

No to je jasné že to zase nainstaluje. A pokud to budu mazat tak to přečte?

Nevíme o jaký progam se jedná a v jaké formě uchovává záznamy, jestli v textové, grafické nebo nějakém speciálním formátu. Program jako takový bude zabezpečen proti neoprávněnému přístupu. Všechno se dá ale překonat. Jeden dotaz na závěr, píše z toho PC, který je "monitorován"?

verna03*
hodnocení

Ano, používá ho stejně jako já, ale ještě má malý přenosný notebook.

exalto*

V tom případě uvidí i to, co píšete teď. Jestli jste na stejném PC. Programů je asi hodně, ale já znám KEY LOGGER, jestli něco takového máte v PC, tak to je ten průšvih :(. Rozhodně to normální není!

hodnocení

2x

Ne...není to normální a tím pádem ani Váš manžel není normální.

Důrazně bych tomu žárlivému individuu doporučoval návštěvu psychiatra...nebo Vám bych doporučoval rozvod.

Jinak tuším, že i pro email platí listovní tajemství:

§ 239
(1)

Kdo úmyslně poruší tajemství

a) uzavřeného listu nebo jiné písemnosti, při poskytování poštovní služby nebo jiným dopravním zařízením, nebo
b) zprávy podávané telefonem, telegrafem nebo jiným takovým veřejným zařízením,

bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců.

(2)

Pracovník provozovatele poštovních služeb nebo telekomunikační služby, který

a) spáchá čin uvedený v odstavci 1,
b) jinému úmyslně umožní spáchat takový čin, nebo
c) pozmění nebo potlačí písemnost obsaženou v poštovní zásilce nebo dopravovanou dopravním zařízením anebo zprávu podanou telefonicky, telegraficky nebo dopravovanou podobným způsobem,

bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

§ 257a Poškození a zneužití záznamu na nosiči informací
(1)

Kdo získá přístup k nosiči informací a v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou újmu nebo získat sobě nebo jinému neoprávněný prospěch

a) takových informací neoprávněně užije,
b) informace zničí, poškodí, změní nebo učiní neupotřebitelnými, nebo
c) učiní zásah do technického nebo programového vybavení počítače nebo jiného telekomunikačního zařízení,

bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

(2)

Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny, nebo
b) způsobí-li takovým činem značnou škodu nebo získá-li sobě nebo jinému značný prospěch.
(3)

Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu velkého rozsahu nebo získá-li sobě nebo jinému prospěch velkého rozsahu.

hodnocení

1x

Verna, stahnete si z internetu tzv Live CD, coz je operacni system na CD (Vetsinou Linux). Na vetsine PC to nevyzaduje zadne dalsi nastaveni a prace v grafickem rozhrani je podobna. To same muzete mit na USB flash pameti. V tomto pripade si muze do win instalovat co chce, ale vy si vzdy spustite svuj vlastni operacni system. Takto nema moc sanci zjistit, co jste kam psala.

Podivejte se sem:

proc.linux.cz/...

Jedina moznost, jak by Vas takto mohl dostat je zablokovani BIOSu Vaseho PC a zakazani bootovani z jineho media nez hdd. Takze proaktivne Bios zaheslujete vlastnim heslem a mate pokoj :)

verna03*
hodnocení

Já se v tom moc nevyznám,takže si to nainstaluju do počítače a v tom programu si pak budu otvírat internet? Děkuji :)

Trik je prave v tom, ze nic nikam neinstalojete, vse se zposti z toho CD. Takze jen ulozt na disk, vypalit na CD a potom pri startu nastavit, aby to bootovalo jako prvni z CD rom a ne z pevneho disku. U nekterych vyrobcu se stizkem funkcni klavesy (dell F12) dostanete do menu, kde si zvolite, z ceho se ma system nataknout. Podivejt se do toho odkazu. Jinak dlasi je zde:

wiki.ubuntu.cz/...

Nic ve zlém... ale aniž bych chtěl tazatelku jakkoliv podceňovat, myslím, že má potíže i s Windows, takže s Linuxem si těžko poradí.

To už bude jednodušší vytvořit si flashdisk s portable verzí některého prohlížeče. A bude mít klid.

verna03*
hodnocení

tak nejsem žáný počítačový expert. Jak myslíte to že mám potíže s Windows?

Neberte mne prosím doslovně, nemyslel jsem to nijak zle, ani jsem neměl v úmyslu Vás urazit. Věřím, že Windows po uživatelské stránce zvládáte natolik, abyste jej mohla používat. Netuším ale jak jste na tom např. s nastavením síťové karty pro připojení k internetu, apod. A pokud Váš manžel používá firewall, případně je internetové připojení nastaveno na síťové kartě a ne jiném síťovém prvku (modem, router, apod.), tak byste se nastavování připojení pod liveCD Linuxu nevyhla a věřte mi, že pro člověka, který nemá s Linuxem žádnou zkušenost to není zrovna jednoduchá záležitost.

verna03*
hodnocení

Ne neurazil jste mě, já tomu fakt moc nerozumím ale asi pro jednoduchost použiju vaši radu s tím USB flash diskem, akorát bych potřebovala poradit jakou mám mít kapacitu.Děkuji

Nemejte strach, podivejte se na prispevek od Bena, opravdu se tam nenastavuje snad nic. ja mel Knopix DVD a nabehl okamzite, zadne nastavovani, bezne soucasti pocitacu rozpozna bez problemu a tady jde jen o to aby nabehl, nic vic. Programy na Flash urcite ne, ty logger take umi zachytavat

verna03*
hodnocení

Děkuji moc, tak já to zkusím :)

hodnocení

1x

Pokud umí s počítačem lépe nežli vy, což podle zdejší konverzace stopro umí, tak ať Vám zde poradí kdokoliv cokoliv, tak manžel bude vždy pár kroků před Vámi. Pokud máte takto paranoidního a žárlivého manžela, tak instalací nebo odinstalací prográmku ve vašem počítači nevyřešíte problem... což je ale zase na jinou debatu.

Jinak podle popisu manžel nainstaloval program z rady keyloggeru, ktere zaznamenavaji stisky klaves, takze i to, co nyni pisete si on pote precte, takze se pripravte mimojine i na to, ze vi, co na nej chystate...

hodnocení

0x

Pokud používáte nějaký freemail např. na Seznamu, apod. Tak:

a) změňte si heslo

b) nedovolte prohlížeči aby si Vaše heslo zapamatoval

c) po napsání mailu (ukončení konverzace) se důsledně odhlašujte

d) před opuštěním počítače smažte z prohlížeče historii

* platí to nejen pro mail, ale i různé vzkazníky, chaty apod.

gara2
hodnocení

0x

Vas manzel porusuje zakon, takze bud mu to muzete tolerovat anebo ho upozornete, ze zakon porusuje a ze to pro nej muze mit adekvatni nasledky. tarkus.cz/...

verna03*
hodnocení

To jsem mu řekla, nevadí mu to prý má nárok vědět co dělám. Prý ho na policii stejně nedám,v čemž má asi pravdu. Tolerovat mu to určitě nebudu.Ale nenadělám s tím nic.Navíc i kdyby tvrdil že už to nedělá stejně mu asi nebudu věřit.

A s tím co dělá...s ním chcete žít do konce života?

Možná budete prohlášena za svatou...

verna03*
hodnocení

no do konce života s ním určitě nebudu,ale v dnešní době s malými dětmi není jednoduché žít sama

hodnocení

0x

Možná bude nejjednoduší si koupit USB flash disk a nainstalovat na něj tzv. portable verzi prohlížeče. Tzn. že si internet nespouštíte z počítače, ale z vaší flashky. Pokud nepadne manželovi do rukou, tak nemá šanci zjistit co jste na internetu dělala.

Můžete zkusit např. Chrome ve verzi portable: www.slunecnice.cz/...

dzordz*
hodnocení

0x

LiveCD mi přijde jako nejlepší nápad, u toho máte jistotu, že bude systém čistý. V případě uživatelsky přívětivějších systémů (Ubuntu) se nastavovat nebude muset nic, stejně by to nemělo smysl, když to tam při dalším startu nebude.

Přenosná verze prohlížeče na flashce určitě nic neřeší, historie prohlížeče by byla to nejmenší. Nevíte, co ten program dělá, keyloggeru nebo snifferu je celkem jedno, co si tam pouštíte.

ahasver4*
hodnocení

0x

Já bych to řešil reinstalem.Čistá instalace a nastavit manželovi Omezený účet aby nemohl nic instalovat.Jiná věc jestli to zvládnete...

doplněno 10.01.12 13:03:

Jestli tam máte třeba Activity Mon,tak není jiná obrana než reinstal...Větší svinstvo neznám...

doplněno 10.01.12 13:17:

Ne vrátit.Komplet celý přeinstalovat!A samo zálohu...:)

doplněno 10.01.12 13:24:

Jen pro zajímavost..Ta zlotřilost Activity Mon dokáže dělat po vteřinách screeny Vaší obrazovky a odesílat je.Je to děs a je skoro volně dostupný.Když tomu trochu rozumíte...

verna03*
hodnocení

To jako vrátit počítač do původního nastavení? To se musí zazálohovat data?

Ano, zazalohovat o co nechcete prijit. Take jde o to, koho ten PC vlastne je, jestli Vas, tak by jsem ho opravdu klidne preinstaloval, zamkl BIOS a manzelovi dal jen uzivatelsk ucet.

verna03*
hodnocení

tak to je hezký, tak mu asi udělám průjezd internetem ať z toho něco má *smich*

buss
hodnocení

0x

Váš milovaný manžel jedná protizákonně, je však otázkou jak až daleko chcete zajít. Nestahovat poštu do počitadla, komunikovat odjinud.
Děkuji za rady jak se toho nějak zbavit ,nebo ... a co se tak zbavit chlapa?

verna03*
hodnocení

No tak to by už asi byla otázka do jiné sekce :), také o tom už přemýšlím ale není to jednoduché v téhle době

mirek333*
hodnocení

0x

Opravdu asi nejlepší řešení bude stáhnout a vypálit např. Ubuntu Linux Live-CD, stránku s tímto CD najdete pomocí google a příslušných klíčových slov. NA počítač se stáhne cca 700 MB soubor s příponou ISO (tzv. image), který vypálíte např. pomocí programu Nero apod.; pokud je v PC vypalovací mechanika, bude tam i naistalován nějaký takový program. Výsledné CD vložíte do počítače a provedete restart. V okamžiku, kdy počítač startuje (ne Windows ale opravdu počítač, tedy když BIOS vypisuje základní informace o hardwaru, zmáčknete klávesu pro výběr bootovacího média - většinou je to F8, BIOS anglicky příslušné klávesy vypisuje. Zvolíte CD-ROM nebo DVD-ROM. Potom se řídíte dle pokynů na obrazovce.

Takto do počítače dostanete úplně jiný operační systém, kde nebudou nainstalované programy, které by mohly zachytávat komunikaci.

Ještě bych zkontroloval klávesnici, jestli mezi konektorem a zdířkou v počítači není nějaký elektronický zachytávač stisku kláves.

Tím uděláte pro svou bezpečnost asi maximum, které laik může udělat.

Když nebudete vědět nějaký krok, napíšete do poradny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]