Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Programování od píky - jak začít?

Od: halu odpovědí: 12 změna:

Ahoj chci se zeptat, v současné době umím maximálně začátky HTML. A chtěl bych se naučit v Javě, poradíte mi (osobní zkušeností) jak začít, jak postupovat, a jak celkově na programování? :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ty seš dobrej. HTML jsem se naučil ve 12ti a java se učí na vejšce ovšem pokud jsi toho schopný můžeš se to i nasamoukovat doma. A html není programovací jazyk to jen napíšeš jak má ta či ona stránka vypadat takové PHPko už programování je ale pro začátek bych doporučil se naučit programovat v Pascalu (program: Borland Delphi). O programování ZDE

dzordz*

Na vejšce se učí možná tak vybrané a zajímavé partie Javy, popřípadě teorie OOP. Musíš se ji nasamoukovat, i pokud jsi neschopný :)

S věkem to nemá nic moc společného, akorát tak do 18 může být problém s chápáním abstraktnějších pojmů a konstrukcí.

Taky dám jeden odkaz, docs.oracle.com/...

rewq
hodnocení

0x

Zacni C# (nezamenovat za C++)

K C# je hodne literatury, je to jednoduchy intuitivni jazyk.

Pro praci v proceduralnim programovani musis zvladnot toto:

Vetveni : If ... then ... else ... (case/switch)

cykly : whlie, for, repeat

volani funkci,

rekurze

Pak budes umet programovat v cemkoliv. Drobne odchylky v syntaxi si osvojis snadno.

pascal je jěště o něco jednodušší

bena*

Pokud někdo chce začít programovat, měl by umět alespoň základy Pascalu. Pascal byl vlastně původně vytvořen jako programovací jazyk na výuku. Pak bych až začal s C# a případně pokračoval.

O Pascalu zde: programar.webpark.cz/... a zde: pascal.webz.cz/...

Jako vývojařský editor pro Pascal můžu doporučit FreePascal, případně Turbo Pascal. FreePascal jede i na Linuxech...

já používal a používám Borland delphi ( zde odkaz na stah/...) píšou že je freeware ale bude to chtít zadat licenční kód na ten bych v případě zájmu poslal odkaz mejlem.

figurek*
hodnocení

0x

no tak pravda, Java nebo její brácha se jménem C++ nejsou zrovna ty správné jazyky pro začátečníky. HTML se ani jeden z nich zrovna moc nepodobá. Jesli můžu radit, postupujte krok po kroku jako jsem to udělal já. Nejdříve jsem se naučil čistý Excel, k němu jsem přidal makra VBA, od VBA byl jen krok na VB, až jsem dobře rozuměl VB, přidal jsem C++ a nakonec VC++. Já se obávám, že jestli začnete rovnou na Javě a nemáte nikoho, kdo by vám pomohl překonat tu bariéru na začátku, pak si programování znechutíte na 100 let dopředu.

Pominu-li VB, doporučil bych pro začátečníka právě Javu nebo C#, a to především kvůli dobré čitelnosti zdrojového kódu. I když to jsou objektově orientované jazyky, domnívám se, že se na nich dají vyzkoušet a demonstrovat i programátorské začátky. Jak je na tom Pascal s uplatněním dnes, tak to netuším, před nějakými 20 lety to byl můj první vyšší jazyk. Úplné začátky jsem absolvoval v Basicu (to bylo někdy v mých 10 letech) a následně assembleru na několika různých platformách. Souhlasím s tím, že C++ a jeho odvozeniny nejsou pro začátky zas až tak vhodné.

dzordz*

No, čitelnost.. k čemu mi bude, že si přečtu nějaká klíčová slova, když nepochopím jejich význam? :)

Doporučoval bych určitě čisté C, nejlépe se na tom naučí dobré návyky a preciznost.

figurek*

jj, ono programování samozřejmě není jen o psaní zdrojového kódu v nějakém C či C++ či Javě. Jde o to, umět rozdělit programovanou úlohu na malé kousky a ty potom podle potřeby řadit za sebe. To je na programování snad ta nejdůležitější věc. Jak napsal Drozd, chce to vytvořit si dobré návyky a preciznost.

jaknatoja
hodnocení

0x

Ahoj, dělám programátora v Javě a ještě ji učím na střední. Co se týče samotného programování...musíš umět algoritmizaci, datové struktury, teorii grafů, vývojové diagramy, třídici algoritmy - to je asi základ, co by měl programátor znát. Tyto poznatky upltníš ve všech programovacích jazycích. Nevim, co tě vede k tomu, že chceš zrovna Javu, ale nevybral sis vůbec špatně. ;), ;)

Co se týče českých zdrojů, tak dál od nich. Jsou starý a přístup na nic. Jediná kniha, co stojí za to, je Java 6 Výukový kurz(už taky není nejmladší, ale vysvětluje nejlépe objektový model). Podívej se po anglických zdrojích (Head First Java Second Edition). Poměrně kvalitní serial o Javě vyšel na zive.cz . Také každé vývojové prostředí má svoje tutoriály. Tady vede asi Netbeans( netbeans.org/...) před Eclipsem. Stejně se bez prostředí nehneš, tak si je prozkoumej a vyber si-jsou free.

Java je obrovská...můžeš programovat pro mobily, weby, servery, klienty, tablety...Stačí si vybrat. Také z ní plno jazyků vychází. Tudíž, pokud umíš Javu, umíš i ty ostatní.

Pokud se chceš živit programováním a nechceč dřít programátorskou "bídu", musíš v jednom z pokročilejších jazyků excelovat. Dneska jsou tuny programátorů, ale miligramy expertů. Java a C# jsou poměrně jednoduché jazyky. Za 4 měsíce můžeš nastoupit jako Junior, ale bude z tebe "pouze"dělník-s platem přes 25k. Jo a nauč se anglicky a začni používat strejdu Googla.

dzordz*

To říkáte, jak kdyby to bylo něco špatného :) Je pochopitelné, že člověk hned nenastoupí jako senior nebo project leader a nebude mít 60-70. Ale co by jiný lidi za tohle dali. Navíc možnost růstu je vždycky a všude a když jsou schopnosti a talent, je to už půlka úspěchu. Tou druhou bude vytrvalost a touha se zlepšovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]