Nejste přihlášen/a.
Všem přeji úspěšný nový rok. Prosím poradí někdo? Potřebuji v EXELU vytvořit - použít funkci , která ze sloupce , průběžně doplňovaných hodnot , zobrazí vždy jako výsledek jen hodnotu uvedenou v posledním vyplněném řádku sloupce hodnot.Hodnoty do řádků sloupce se postupně doplňují. děkuji miro
Mike007, víte co dělá ten vzorec, co jste někde vygoogloval? (nemluvě o tom, že takhle nedělá nic, musel by se ještě upravit) A víte, co se stane, když některá buňka ve sloupečku bude obsahovat 255krát písmeno z? Jak se to potom liší od toho mojeho?
Miro, ano, tak to bude fungovat. Ale napadlo mě teď ještě mnohem jednodušší řešení, za předpokladu, že nebude vynechaný žádný řádek, vám bude do B157 stačit tohle:
=POSUN(B151;POČET2(B152:B156);0;1;1)
dzordz: A proč by mnou uvedený vzorec neměl fungovat? Zkoušel jste ho nebo máte jen hloupé kecy?
Co se stane, když bude buňka obsahovat 255× písmeno Z? Nestane se vůbec nic.
doplněno 03.01.12 16:34:A co se týče toho googlování... Pokud si zadáte vzorec do Google, tak vám to něco najde ...hned první odkaz ...a kdo že ten vzorec v roce 2009 napsal? Ááá sakra, zase ten mike007 http://jdem.cz/s6mm5
Opravuji odkaz (zkracovač zazlobil) - http://jdem.cz/s6mn9
Anglickou verzi toho vzorce jsem viděl s datem 2003, ale to je fuk..
Ano, samozřejmě jsem ho zkoušel. Ale zkoušel jste ho i vy? Chová se nepředvídatelně.
Posloupnost zzzz, a, a, b, a funguje, ale třeba a, b, a, zzzzz, a nefunguje, zůstane to viset na tom řádku se z - pro tu funkci musí být pole seřazené. Ale ok, to by víceméně nebylo na překážku.
Co vadí víc je, že není definovaná porovnávací operace mezi textem a číslem, měnou, datem, časem, procenty atd.. a, b, c, 3, 4, 5 ukáže jako poslední c, když tam nebude text vůbec žádný, bude výsledkem #N/A.
Nerozumím Vám. Pokud do sloupečku vypíšu a, b, a, zzzzz, a, vzorec vrátí a ...
Co se týče čísel, s tím máte pravdu. Bohužel že se jedná o čísla tu tazatel nepsal. Proto je vždy dobré ke svému dotazu přiložit demo soubor, kde je vše jasné.
Nevadí. Problém je vyřešen. Nemá cenu se tu hádat.
Z nepochopitelného důvodu v excelu do vzorce prostě nejde vpravit hodnota prázdné buňky, aby se s ní dalo nějak operovat. Takže do všech buněk ve sloupečku budete potřebovat předem vyplnit nějaké výchozí hodnoty, které se tam jinak vyskytovat nebudou - můžete tam dát třeba nulu, tečku nebo prázdný řetězec (vzorcem =""). Pak už vyhledávání posledního zadaného údaje půjde, tímhle vzorcem:
=POSUN(C2;POZVYHLEDAT("";C2:C20;0)-2;0;1;1)
kde C2-C20 je onen celý sloupeček, C2 je první buňka v něm (tj místo, kam se napíše první hodnota). Dvě uvozovky ve vzorci můžete nahradit za 0 nebo ".", podle toho, co použijete.
Ale prdlačky, kvedlačky.
Pokud chci například ve sloupci A najít poslední hodnotu a v některých řádcích data chybí, je potřeba podle toho napsat vzorec. Rozhodně to není chyba Excelu, ale neznalost uživatele...
Použijte tento vzorec:
=INDEX(A:A;POZVYHLEDAT(OPAKOVAT("z";255);A:A))
Můj problém sice nesouvisí přímo z toto otázkaou, ale jde taky o EXCEL, takže nebudu zakládat otázku novou. Zřejmě se v EXCELU velmi dobře orientujete, takže se ptám: lze automaticky spustit makropříkaz nějakou událostí? Například, když hodnota v určité buňce dosáhne určité hodnoty? Nikde jsem o tom nenalezl ani zmínku.
Ano, lze. Alt+F11 pro otevření editoru VBA, kód budete vkládat na dvě místa (dalo by se i na jedno, ale..). Prvně v prohlížeči objektů pravý klik na název sešitu, Insert->Module, tam si napíšete tu funkci, která se bude provádět, třeba:
Public Sub Upozorneni()
MsgBox ("Víc než pět!")
End Sub
Potom dvojklik na list, který obsahuje sledovanou buňku (dejme tomu, že je v ní vzorec, třeba součet něčeho), a vložíte událost:
Private Sub Worksheet_Calculate()
If Me.Range("C3").Value > 5 Then
Call Module1.Upozorneni
End If
End Sub
No a to je vlastně všechno, Debug -> Compile, uložit a je to. Pokud bude při přepočtu listu v C3 výsledek větší než pět, zavolá se funkce Upozorneni().
Kdyby se do dané buňky psaly údaje ručně (nebo makrem), místo Worksheet_Calculate() se použije událost Worksheet_Change(ByVal Target As Range), kde se dá zase buď kontrolovat přímo buňka, nebo použít předanou Range (tj změněná oblast), to v případě, že byste chtěl místo jedné buňky sledovat třeba určitou oblast listu.
Kruciš. O EXCELU a jeho makrech sice leccos vím, ale jsem čistý samouk. Takže tohle mi asi chvíli potrvá, než to schroustám. No mám zas o čem přemýšlet. Ono to určitě nebude tak složité, jak mi to na první pohled připadá
. Každopádně dík za návod
.
Tohle vám stačí vložit a pojede to. Jinak události se v listu a sešitu dají vybrat nahoře v té pravé rolovací nabídce (možná tam nejsou úplně všechny, nevím), při výběru vám to samo předhodí základní kostru. Ono nakonec můžete prováděnou akci doplnit i přímo do události, místo volání funkce ze samostatného modulu - to jsem jen myslel, že máte makro už hotové
Jo, makro mám napsané a spouštím ho vytvořeným tlačítkem z listu. Je to pro převedení vzorců na hodnoty, odstranění nepotřebných údajů, grafickou úpravu, zjednodušení a následnou archivaci několika mnoholistových souborů. Celé to provádí propletenec maker, (po vytištění je toho několik stránek A4) po stisknutí jednoho tlačítka po ukončení příslušného roku. Ne, že by mi od toho upadla ruka, ale napadlo mě, že by se to mohlo spustit samo třeba každého 5 ledna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.