Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny!
Ač jsem dle mého názoru velmi pokročilý uživatel PC, dostal jsem se k problému, se kterým si nevím rady Věc se má takto:
Prarodiče mají starší kancelářský počítač s integrovanou grafickou kartou a systémem Windows XP professional. Původně k němu byl připojený CRT monitor, později LCD monitor o úhlopříčce 15 palců. Na tom běhalo v pohodě rozlišení 1024*768
Pak se mi naskytla super šance koupit širokoúhle LCD monitory s úhlopříčkou 18,5 palce - dostáváme se k jádru pudla - grafická karta neumožňuje vzhledem ke svému stáří poměr stran 16:9, a navíc se pro mé prarodiče stala obrazovka ještě více nečitelnou, díky větší obrazovce a stávajícímu rozlišení...
Na zkoušku jsem zkusil nastavit rozlišení 800*600 se zvětšením ostrosti písma na 120%, aby to bylo větší - vše ok, spokojenost - teď asi po čtvrt roce našim nevyhovuje neustálé "posuvníkování", tak jsem chtěl vrátit rozlišení zpět na 1024*768, ale nejde to.
V nastavení je posuvník nalevo na 800*600, ale posun na 1024*768 je jakoby šedivý a nelze tam přetáhnout. Monitor je připojen v režimu plug&play, ovladače grafické karty jsou nejnovější možné, vše pracuje bez chyb, ale ani v seznamu všech režimů rozlišení, barev a frekvencí nelze požadované rozlišení najít (zajímavé ale je, že 640*480 tam dát šlo, ale málem jsem se z toho nedokázal dostat, protože jsem se nemohl díky velikosti oken dostat na OK (díkybohu za klávesové zkratky ) Nouzový režim jsem zkoušel taky, ale už mě vážně nic nenapadá - veškeré laické i pokročilé způsoby co jsem zkoušel selhaly
A teď se ptám - co s tím? Jediná věc, kterou nechci, je měnit počítač, monitor ani dělat reinstall systému
Díky za odpovědi!
P.S. poděkování má u mě ten, díky němuž to dám dokupy
Ten počítač je používaný pouze na projíždění internetových stránek, odesílání prací přes internetové formuláře a hraní solitareu Investice do grafické karty tudíž naprosto zbytečná - potřebuji tam pouze dostat to rozlišení, které tam původně (i na tom novém monitoru) bylo - jen nevím, proč najednou zmizelo
Pokud jsem dobře četl tak to puvodní rozlišení šlo na starém monitoru (15) ,ale ne na tom novém. To potom bod obnovení je k ničemu .
Pokud to zhrnu tak ,,DES" má podle mě pravdu . Změníš monitor, dej me tomu i ovladače a potom nejde nastavit to spravné rozlišení tak nic jiného bych neměnil jak graf.A neříkej že na netu třeba bazar bys nic za rozumnou cenu nenašel.Ale asi bych prvně aktul. ovlad.graf.karty. Nebo napiš co je to za graf...
Dokážete odhadnout stáří toho počítače, nebo zjistit typ základní desky? Podle toho co píšete bych řekl, že ten "starší počítač" je už tak starý, že jste s rozlišením grafiky na doraz. Tím spíš, že je integrovaná. Pokud to pro vás opravdu bude mít smysl řešit, tak kupte nějakou bazarovou za pár kaček.
Možná jsem špatně čell ale nehla by s tím obnova systému hluboko v čase?...
Když už to tedy jednou šlo...
doplněno 14.12.11 22:07:No,myslím Obnovu systému,vrátit nastavení do určitého data...Start Všechny programy Příslušenství Systémové nástroje Obnova systému...A vrátit se do data kdy to šlo...
doplněno 14.12.11 23:11:.. jo jo,sinner má pravdu,já přehlídnul,že to rozlišení se týkalo starého monitoru...
V nastavení je i zatržítko skrýt režimy,které monitor nemůže zobrazit,tam uvidíš další možná rozlišení,ovšem LCD monitor se používá zásadně v jeho nativním rozlišení,nutit mu něco jiného je prasečina.Zkusil bych i monitoru dodat patřičný ovladač,pak by se měla nabídlka rozlišení,poud to GK zvládne rozšířit.
A ovladače na ten nový monitor jste doinstaloval? Ono totiž pokud pc nerozpozná onen PnP monitor, tak nabídne jen nejake vychozi hodnoty.
Tak je moznost si upravit inf soubor a dopsat si do nej rozliseni, ktere potrebujete ..
A v neposledni rade editovat zaznam primo v registrech, ale to je potreba vedet primo typ graficke karty (ATI, Intel, ... )
Omlouvám se za tak dlouhou neaktivitu - jsem v jednom kole a k tomu PC jsem se opět dostal až dnes
Abych upřesnil situaci, jelikož většina z Vás čte špatně - rozlišení 1024*768px v pohodě chodilo přes měsíc i na tom novém monitoru! Tudíž spekulace o tom, že to ten počítač nezvládne jsou mimo - kdybych tam chtěl nacpat režim, co tam nikdy nebyl, tak holt musím počítat s tím, že to nemusí jít, ale já se tam snažím dostat původní rozlišení - 800*600px tam bylo jen na zkoušku pro lepší čitelnost
K nové grafické kartě - když píš, že novou kupovat nechci, mám pro to své důvody - nikoli finanční:D Počítač byl stavěn pro systém Windows XP, je na něm procesor pentium III, ale zádrhel je v otm, že je to kancelářský desktop atipických rozměrů - z čehož plyne, že se tam běžná grafická karta (kterých se mi tu pár válí) dát jednoduše nedá - vzhledem k původnímu plánu na využití počítače také můžu s klidem v duši konstatovat, že se do toho žádná lepší grafická karta sehnat nedá (a i kdyby, tak rozhodně nemám tolik času hledat 1 konkrétní typ grafické karty)
Obnova systémuá byl dobrý nápad, ale dá se to jen měsíc zpět, takže smůla - v nouzovém režimu jede 1024*768 v režimu 256 barev, do normálního spuštění systému se to ale neudrží
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.