Nejste přihlášen/a.
Potřebuji zvětšit rozsah signálu z routeru, který mám umístěn na kraji objektu. Je to roubenka a je s podivem, že se signálu nechce z podkroví dolů do kuchyně, i když nikde žádný železobeton není. Šlo by to WLAN Repeaterem, ale ten stojí nejlevnější 1250,- Kč. Mám záložní zatím nevyužitý router a ptám se, zdali by se dal využít jako ten Repeater a jak bych ho měl případně konfigurovat.
Druhy router pouzit muzete. Zalezi na tom, zdali jej zapojite jakou router nebo jako switch. Od toho se odviji i konfigurace. Na funkcnost to nebude mit vliv.
Představme si modelovou situaci : Kabel od poskytovatele vede do Routeru 1, na který je napojen PC1 a my chceme připojit na konci baráku Router2 s připojeným PC2. Jak na to?
Takže :
1) Zapojení ROUTER :
Stavajici router nechate tak jak je, ale kabel z portu LAN Routeru1 privedete na port WAN Routeru2. Nyní musíme vědět, jaké IP má náš Router2, protože se na něj musíme přihlásit přes webové rozhraní. Do továrního nastavení se Router uvádí maličkým tlačítkem reset vzadu na zařízení, které držíme déle jak 3-4vteřiny. Taktéž můžeme zjistit IP routeru z příkazu IPCONFIG spuštěném z příkazového řádku (Start -> cmd ), kde položka VÝCHOZI BRANA je vlastne IP naseho routeru2. Tuto IP napíšeme do internetového vyhledávače. Login i heslo bývají napsány zespoda routeru. V 99% je to admin/admin nebo admin/123456
Takze uz jsme v konfiguraci a nyni hledame polozku WAN. Zde musíme nastavit statickou IP adresu z rozsahu, v kterém máme lokální LAN Routeru1 a nebo můžeme nechat přiřadit IP od DHCP serveru Routeru1. V našem případě např. 192.168.100.xx
Sekci LAN můžeme nechat být, ale zde se nastavuje zase další LAN2 Routeru2, takže zde můžeme nastavit např síť 192.168.200.xx. V Pc2 musíme nastavit IP z tohoto rozsahu, případně necháme přidělovat z DHCP. Hotovo. Každé PC je v jiné síti, ale oba mají přístup na net.
2) Zapojení SWITCH
Stavajici router nechate tak jak je, ale kabel z portu LAN privedete na port 1 LAN druheho routeru. V tuto chvili jste to zapojil jako SWITCH. Nyní je nutné v Routeru 2 nastavit IP adresu zařízení z rozsahu IP adres, které nám přiděluje DHCP server Routeru 1. Takže v našem případě 192.168.100.xx , zdejší DHCP server vypneme. sekce WAN si nemusíme všímat, tedy pokud tam zrovna neni napsana rucne sit shodna s LAN. To by vam nedovolil nastavit. Pokud nyní připojíme PC 2, které bude mít nastaveno přidělování adres dynamicky, tak se přiřadí IP ze subnetu 192.168.100.xx čili ze stejného jako PC 1. Oba pc jsou ve stejne siti.
Snad pochopíte, kdyžtak se ptejte
No, díky za snahu, ale moc moudrý z toho nejsem. Představoval jsem si to tak, že natáhnu kabel z 1. routeru, který je kabelem připojen k PC do 2. routeru, který bude fungovat úplně stejně jako 1. router, jen jeho radiový signál dál dosáhne ( bude tedy fungovat jako SWITCH). Když zadám do toho mateřského PC adresu 192.168.1.1, tak se dostanu do toho 1. routeru a můžu ho nastavit. Jakou adresu mám ale zadat, abych mohl nastavit ten 2. router? To ho napřed musím spojit kabelem s tím notebookem? A po nastavení už budu moci kabel odpojit a připojit se bezdrátově?
Ten router 2 je úplně nový, nerozbalený, takže je v továrním nastavení. Zkusím to tedy podle Vaší rady spojit všechno ethernetovými kabely (mám jeden o délce 7 m - ten bych použil ke spojení těch routerů) a pak mám další o délce 2 m, ten bych použil ke spojení routeru 2 a notebooku. Pak bych podle Vaší rady nastavil ten router 2, předpokládám, že s routerem č. 1 nemusím nic dělat, když PC na něj připojený kabelem je spolehlivě připojen na Internet. Budu to dělat až o víkendu na chalupě, tak se poté ozvu.
Ahoj,mam problem rozjet internet,mam wifi adsl router TP-link,"na ktery se pripojuji notebookem pres wifi" z neho kabel do modemu WA2204 a pak vzduchem k sousedovi do dalsiho WA2204,ktery predava signal vzduchem na notebook jako repeater.Fungovalo to asi 2roky a pred dvema mesici mi shorel adsl router pri bource,po vymene a nastaveni to jelo,ale ted to najednou spadlo a ja uz si nepamatuji,jak co bylo nastavene.Ted kdyz neco nastavim,jede mi jen to prvni WA2204,kde jsem nastavil sit,ale po prihlaseni na ni mi to restartuje adsl router,tak uz nevim jak co nastavit,aby to fungovalo,nevim zda neni rozbity ADSL Router.Zkousel jsem nastavovat gateway,bridge,zapnout dhcp servery,povypinat i dat dhcp client,ale uz jsem zkousel tolik,ze jsem z toho zmateny,diky za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.