Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Volba oper.systému Windows

Od: zajda888® odpovědí: 11 změna:

Dobré ráno,

mám na počítači disk rozdělen na tři oddíly, pro Win XP, Win 7 a Data. Při startu počítače jsem vždy dostal nabídku,který operační systém chci zvolit. Dnes jsem přeinstaloval Win XP a asi jsem něco opomněl nebo nenastavil,už nemám možnost volby OS, počítač najede automaticky do Win XP.

Poradíte prosím,kde (pokud to dodatečně ještě lze) je možno nastavit volbu OS? Děkuji.

A pokud už by to dodatečně nastavit nešlo,můžu naformátovat disk s Win XP a udělat z tohoto oddílu další místo pro data?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

3x

Stahni si prg.EasyBCD a tam si to nastav.

hodnocení

Díky moc, jen jak se tak dívám,je to spíš program pro zkušenější uživatele.

Hrát si na tomhle písečku asi není pro lamy. Ale zkusím.

doplněno 04.12.11 21:50:

Něco je špatně,až tak tomu nerozumím,ale chtělo by to spustit manuálně (automaticky to nejde) nějaký Win7 bootloader.Jenže mi počítač při startu automaticky najede do XP. A tam to nespustím. Když otevřu program a dám volbu View,nevidím bohužel žádné nainstalované OS. Přidat OS taky nemůžu.

Dá se to obejít nějak jinak?

Anebo se zeptám znovu: Můžu naformátovat oddíl disku s OS Win7 abych získal nový prostor pro data? Zůstal bych jen u Win XP.

Děkuji za radu a přeji hezký večer.

hodnocení

Tohle to píše:

Volba oper.systému Windows

ahasver4*
hodnocení

2x

Jak já to vidím a nemusíte na mě dát,bylo by nejjednodušší zazálohovat data a provést čistou instalaci.Když už chcete ještě jeden OS,tak Virtual Box.S tím si můžete dělat co se Vám líbí dle libosti...

doplněno 05.12.11 02:19:

Píši to jen proto,že čtu ty problémy...:)Jednou za čas je nutný radikální řez...Já nejsem moc příznivec dělení.Záloha ma externí disk stačí.:)

doplněno 05.12.11 07:53:

Nemusíte být kouzelník ,Virtual box je v češtině a trochu ,,složitější,,je jen nastavení.Pak to frčí jako po másle.je to program,kde si můžete bez obav vyzkoušet co potřebujete.Jestli vás PC baví,počtete si něco o něm.Stojí to za to!:)

doplněno 05.12.11 08:04:

Tady je návod,je sice starý ale velice podobný tomu novému,uvidíte,že to není těžké.. wiki.mandrivalinux.cz/...

hodnocení

Děkuji,koukal jsem na ten virtual box,no,asi to udělám jednoduše.

Záloha dat a instalace jen xp.

Nejsem s compem až takový kamarád,abych kouzlil s podobnýmiprogramy.

zkrat*

Jednoduše uchopte instalační médium WIN7 a opravte instalaci. jiribrejcha.net/...

A pro příště si pamatujte, že pokaždé, když budete instalovat XP po sedmičkách dopadnete stejně - instalátor WXP přepsal zavaděč vlastní verzí a ta jaksi W7 nezná a jeho spouštění nenabízí.

hodnocení

Super,mockrát díky,mě se teda týká ten multibooking (a tedy nová instalace Win7)?

Nebo stačí jen opravit a ten spouštěč už se objeví?

Ještě jednou moc díky.

des*

Stačí opravit.Spouštěč bude na opravenou verzi.

hodnocení

Tak se mi podařilo udělat opravu ale objevil se jiný problém:

Nyní pro změnu najíždějí při startu automaticky Win7 a nemám možnost přepnout na XP.

Snad by teď mohlo být jednodušší nastavit ten spouštěč. Jenže já nevím jak. Prosím poraďte,díky moc.

dzordz*

To už by mělo jít spravit. Třeba tím EasyBCD. Pak stačí Ovládací panely ->Systém -> Upřesnit nastavení systému -> Spuštění a zotavení systému a zkontrolovat, jestli to bylo nastaveno správně.

hodnocení

Povedlo se,vše jede jak má,super.

Děkuji přispěvatelům,problém je vyřešen.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]