Nejste přihlášen/a.
Nahravam svuj denik, kde potrebuji vyresit dalsi vec.. konkretne na listu analysis mae mfe.. Tabulka po zadání urcitych hodnot do bunek E3:G3 a E4:G4, vybere z databaze obchodu obchody, ktere odpovidaji temto zadanym kriteriim a vypocte profit pro urcitou hodnotu SL (osa x) a PT (osa y) ... Vedle je tabulka, ktera by mela zapsat maximalni profit pro konkretni hodnotu, ktera byla zadana do poli E3:G3, E4:G4.. Hodnoty se museji v tabulkach rovnat.. pri prepisu E3:G3, E4:G4 jiz zapsana hodnota musi zustat.. zkousel jsem pres funkci kdyz, ale neumim to dotahnout do konce :-/
Kimnatore, už vám někdo odpověděl? Já tedy měla podobné tabulky v práci... v aj. Připadá mi to hrozně složité a v jednotlivých buňkách jsou funkce, které odkazují někam... Ale nikde nejsou žádné hodnoty, podle kterých by to jeden mohl projít, jak je to provázáno. Pak by bylo asi jednoduší to dotáhnout do konce. Neříkám, že zrovna tohle zvládnu, ale můžu to aspoň zkusit. Nemáte něco, kde byste měl hodnoty?
Opět jsem dopodrobna nepochopil zadání, takže si ho opět vyložím po svém :D
Je tam tedy hlavní tabulka. Bokem je nová tabulka, do které se mají zapisovat největší hodnoty se dvěma zvolenými kritérii. Bude to probíhat tak, že se kritéria ručně nastaví v hlavní tabulce a po zjištění maxima se pouze toto jedno maximum překopíruje doprava, společně s odpovídajícími, nastavenými kritérii? Nebo se má tabulka vyplnit sama hned, pro všechny možné kombinace kritérií? Bude počet řádků téhle nové tabulky nějak shora omezen, existuje množství, které nikdy nebude přesaženo?
Prozatím můžu říct, že takovéhle řešení (pouze se vzorci) neexistuje. Půjde to ale obejít zhruba třemi různými způsoby (klikací skript, automatický event, pomocná oblast dat), vhodnost a účelnost každého z nich podle otázek nahoře
V tom případě bych udělal jen nějaké tlačítko, které na požádání zkopíruje maximum a nastavené parametry do druhé tabulky. Ta se bude muset nějak rozumně omezit, aby to pak nepřesahovalo jinam atd, dá se ale udělat např. zahájení kopírování pouze v případě, že tahle varianta tam ještě není, následně umístění záznamu na první volný řádek a pak seřazení tabulky třeba od nejvyšší hodnoty.
To samé by šlo udělat i eventem, který se spustí automaticky při každé změně parametrů nahoře. Jenže má jednu nevýhodu, bude se spouštět automaticky , někdy to třeba nemusí být žádoucí, když se člověk "chce jen na něco kouknout" a nic nezaznamenávat.
(Třetí možnost s pomocnými daty by připadala v úvahu, kdyby bylo těch možných parametrů málo. Stávající hlavní tabulka by se rozkopírovala několikrát, každá by obsahovala data pro jedno nastavení, tahle pomocná oblast by se mohla skrýt. Viditelná tabulka s parametry by pouze zrcadlila obsah z jedné pomocné tabulky, odpovídající dle parametrů. Nová tabulka vpravo by pak vytáhla maximum z každé z těch pomocných a zobrazila maxima pro všechny varianty. Výhodu by to mělo tu, že ten dlouhý přepočet dat do tabulky by se provedl jen jednou, při změně vstupních dat, ne při každém přepnutí parametrů. Nevýhodou je jen nárůst velikosti souboru, i když tady u těch pár kB je to ještě jedno.)
no já jsem si v záhlaví tabulky udělal řádek, který tam zkopíruje hodnoty aktualne vlozenych parametru ze zahlavy.. a ted tento radek budu kopirovat do te tabulky, myslim, ze by to mohlo byt takhle funkcni
Neexistuje nejake jednodussi reseni, jak jsme spolu resili vypisy te nejvetsi hodnoty a jeji umisteni v tabulce radek/sloupec? nejak se mi tam prepocitavaji hodnoty..
Co se kde přepočítává?
Už z toho příspěvku ve 21.01 jsem měl pocit, že to nepovede k moc dobrému výsledku .. jakým způsobem se co kam kopíruje?
no já k tomuhle dořešení ješte musim doresit predchozi vec, kterou si mi radil.. kdyz mam maximum a chtel bych vypsat, na jake hodnote se nachazi to maximum nachazi, tak predchozi reseni pomoci index, pozvyhledat neni pro me spravne..pokazde je maximum jine, a to se mi pak prepocitava cela tabulka profitu jako matice.. prisel jsem pomoci funkce POZVYHLEDAT(MAX(cislo);oblast;0) .. ze jsem schopny najit radek, ale nevim, jak na sloupec, zkousel jsem pres posun, ale to se mi nepodarilo..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.