Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Excel - složitá fce pro mne :-)

Od: kimnator* odpovědí: 14 změna:

http://www.ulozto.cz/11270072/version-1-value-xlsx heslo: kimna

Dobrý den, potřeboval bych radu, na kterou už moje znalosti excelu nestačí.. Záložka analysis MAE-MFE mi počítá profit, který byl dosáhnut v určité kombinaci dvou hodnot.. Co ja potrebuji.. Tabulka musi umet rozeznat nazev patternu (1.promenna), pozice (2. promenna) tyto dve hodnoty jsou zadavany do zahlavi tabulky do bunek pat. a pos. hodnoty jsou brany z listu overview.. a ja potrebuji bud to pres funkci countifs zapocitat jednicku, kdyz byl treba dosahnut profit pri hodnote 10 (zaznamena 1 od shora az dolu).. vzorec v teto podobe hodi nejakou chybu, ktera se tyka dat =countifs(overview!$M$5:$M$4450;overview!$G$5:$G$4450;analysis of MAE-MFE!$E$3;overview!$H$5:$H$4450;analysis of MAE-MFE!$E$4;overview!$J$5:$J$4450;"<="&$D$7;overview!$K$5:$K$4450;">="&C11) toto je první pripad, jak bych to mohl vyresit, pomoci fce countifs.. nebo me jeste napadla metoda, kterou nevim, jak udelat... napriklad muj profit pro jeden pattern, pro jednu pozici dosáhl profit hodnoty 5, to znamena, ze jsem dosaáhl profitu 6x5, takže 30 dolaru, to je maximalni hodnota, a ja bych potreboval tuto hodnotu nakopirovat od shora zase uplne dolu, ale s tim, ze 4x5 20 usd, 2x5 10 usd... a takhle se to bude kumulovat, kdyz tam budu vkladat dalsi hodnoty, poradil by mi nekdo..dekuji moc

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

0x

Jestli tomu chápu správně, tak:

Veškerá data se berou z listu overview.

Uvažují se vždy jen ty řádky, kde pattern a position odpovídají těm zadaným v analýze.

Přesně co a kam se má zapsat? Jak z nějakých deseti dostupných údajů vyplníte tabulku 75x15?

kimnator*
hodnocení

přesně, tak data se berou v overview, musi se brat jen ty radky, ktere jsou zadany v analyza jako pattern a pozice... ty udaje jsou tam jenom testovaci, co jeden radek, to jeden obchod.. mohl bych tam nahrat vice dat, ale pro testovani spravnosti tehle par staci... a ja potrebuji zjistit jaky byl profit pro ten, ktery pattern, pro tu kterou pozici.. takze napriklad pro SL hodnotu 2 mi obchod zasahl PT (profit target) 10.. a mne napadlo, ze to udelam pres funkci countifs.. takze vysledek by mel byt, pro kontrektni pattern, pozici zapis pro hodnotu SL2 a PT 10 jednicku, ale zaroven zapis jednicky i pro ostatni hodnoty, ktere jsou mensi nez 10, protoze i ty hodnoty tento obchod zasahl.. ale nejak mi to nejde...

kimnator*
hodnocení

no a na konci napriklad zjistim, ze mam u teto hodnoty nastradanou hodnotu 10, tu vynasobim PT=10 10*10, PT=1 odpovida 5 usd.. takže 10*10*5 = 500, a ze vsech obchodu mam profit 500usd.. takhle mne to napadlo jako rozumne reseni.. podobnou funkci jsem pouzil u tabulku na listech MAE/MFE, tam to jednicky zapisuje super, tady,ale porebuji vice kriterii, mozna by slo jine lehci reseni, ale to fakt nevim, jak v excelu realizovat..

dzordz*

No, možná se na to kouknu potom, nenapadá mě jednoduché řešení, ve 2003 to navíc bude asi potřebovat pomocnou oblast dat.

dzordz*

Tak to mám hotové, nakonec to šlo počítat přímo, uloz.to/...

Na procházce mi teprv došlo, co se vlastně chce, že to je jako sql select count. Chceme počet řádků, kde pattern = zvolený pattern, position = zvolená position, SL = SL dle místa v tabulce, PT >= PT dle místa v tabulce. Nějaké násobení PT a pěti dolary jsem nedělal, to jsem nepochopil, jestli jako u každého nebo jako na konci u maxim nebo kde.

Jen to má jednu vadu, při přenutí patternu/pozice je vidět mírné zpoždění, při objemu dat v desetitisících řádků by to už bylo víc než mírné. Pak by mohlo být účinnější na to mít dobře napsaný skript, který by data zpracoval na přání, třeba pro všechny možné varianty patternů a pozic naráz, a vyplivnul je do novýho sešitu, každou variantu na jeden list.

kimnator*
hodnocení

ty jo díky moc podívám se na to :) moc mi pomahas..

dzordz*

Ještě jsem si vzpomněl na důležitou informaci, vzorec v tabulce nutno zadat do první buňky maticově (ctrl+shift+enter) a pak roztáhnout na celou plochu, s obyč vzorci to nefunguje správně (to by porovnávalo jen 1 záznam, ne přes celý sloupec).

kimnator*
hodnocení

Ahoj, tak jsem se k tomu dostal a myslim, ze to funguje fajn, ale kdyz zadam napr sl 30, tak mi to nejaky pt zapocte a nejaky zase ne..

kimnator*
hodnocení

promin, ja jsem se prehlidl..funguje to super :) funguje tu nejake hodnoceni nebo neco takoveho? abych mohl ocenit Tvoje super odpovedi? fakt mi to moc pomaha a posouva dale v obchodovani..dekuji..

kimnator*
hodnocení

jeste bych rad kazdou bunku vynasobil podle pt 5 dolary.. napriklad PT 2 2*5*bunka s poctem jednicek, nejak mi to porad pise chybu, kdyz to zkousim zadat.

dzordz*

U každé odpovědi (kromě vlastních a neregistrovaných) je vpravo dole možnost ohodnotit..

Na takové úpravě nic není. V tom mém souboru si klikni třeba do H3, tj levý horní roh, je tam nějaké =počet(...) s vnořenými funkcemi, ty nás nezajímaj, už fungujou. Chci násobit pěti dolary, změním to jednoduše na =5*počet(...). No a pro vynásobení i číslem PT to upravím ještě trochu víc, tuhle konkrétní buňku na =$G3*5*počet(...), opět zadám přes ctrl+shift+enter. G3 je vedle odpovídající číslo PT, dolar před G znamená, že při roztažení doprava zůstane písmeno sloupce zamčené na G - všechny vzorce v tom řádku budou používat G3. Naopak před trojkou dolar není, takže při roztažení dolů se ve čtvrtém řádku veme G4, v pátém G5 atd.

S testovacím vzorkem teda vyjde nejlíp zisk 620 na pozici 12sl, 124pt.

kimnator*
hodnocení

jj, už jsem to rozchodil a funguje to super, akorat takovy detail... moje nejmensi hodnota pro SL je 2 v bunce D7 ...

=fillvalues!$D17*C8*POČET(KDYŽ(overview!$G$5:$G$5449=$E$3:$G$3;KDYŽ(overview!$H$5:$H$5449=$E$4:$G$4;KDYŽ(overview!$J$5:$J$5449>=$D$7;KDYŽ(overview!$K$5:$K$5449>=C8;))

a když mám například kombinaci SL 1 PT 120, tak takovou kombinace mi nezapocte SL 2 už ano.. SL1 jedna prostě ne..myslim, ze znamenka mam dobre.. je mensi nebo rovnotak by to 1 melo zapocitat..

dzordz*

No jo, ale to je pak zase nepřesnost v zadání :) Bral jsem to tak, že SL_tick v datech se má rovnat číslu SL v záhlaví. Byly tam nějaké údaje s lichým číslem, ty se holt nezapočítávají nikam :D

Náprava snadná, jedná se o to třetí porovnání ve vzorci, pro zahrnutí všech menších hodnot (jako u PT) se = nahradí >=, pro připojení všech lichých k nejbližší sudé (1 ke 2, 3 ke 4) bych tu stávající podmínku nahradil tímhle: nebo(rovno SL; rovno SL-1).

kimnator*
27.11.11 22:36
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]