Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Funkce MAX v excelu

Od: kimnator* odpovědí: 7 změna:

dobrý den,

mám tabulku, kde na ose x a na ose y jsou hodnoty, které jsou násobky 2.. v tabulce jsou udaje profitu, prvni vystup je pomoci funkce max. Zjistim pro jaky nasobek byl nejvetsi profit a hodnota se mi ulozi do tabulky. Ale rad bych si do tabulky ulozil i ten nasobek, kde byl profit nejvetsi. Pokazde je jiny.. Nevite nekdo jak na to?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

0x

Tomu nerozumím. Máte tabulku třeba 5x5, najdete v ní největší číslo a chcete zjistit, ve kterém sloupci a na kterém řádku bylo nalezeno?

kimnator*
hodnocení

ano, to nejvyšší číslo zjistit umím.. ale potřebuji zjistit na jakém bylo násobku..

dzordz*

Takže vám stačí pozice (obě "souřadnice")?

Dejme tomu, že máte oblast dat E9-H14 a v B3 máte nalezené maximum. Pod tabulku přidáte další řádek, třeba E18-H18, který vyplníte vzorci

=INDEX(E9:E14;POZVYHLEDAT($B$3;E$9:E$14;0))

Pokud se v daném sloupečku bude maximum nacházet, bude jeho hodnota zkopírována pod tabulku, jinak #N/A. Někde bokem, kde budete chtít mít výsledky, třeba C6, si umístíte vzorec na vyhledání pozice té jedné správné hodnoty:

=POZVYHLEDAT($B$3;$E$18:$H$18;0)

To už máte přímo číslo sloupce s maximem. Teď potřebujete ještě číslo řádku, do další buňky tedy dáte

=POZVYHLEDAT($B$3;POSUN($E$9:$E$14;0;$C$6-1);0)

a dostanete číslo řádku.

Pozn. Řádky i sloupce se počítají z levého horního rohu, upravte si to, jak chcete (počítání opačným směrem třeba bude =počet sloupců - uvedený vzorec; vynásobení dvěma obdobně). Volitelné nuly na konci funkce pozvyhledat() jsou nutné, jinak to bude vracet nejen přesnou, ale i blízkou shodu.

kimnator*
hodnocení

Ahoj, dekuji moc za odpoved.. ale maximum se v tabulce nachazi, a vysledek je porad jenom N/A..

dzordz*

1. to máte udělané špatně, 2. vaše verze excelu propaguje #N/A ve funkcích jiným způsobem než moje (2003).

uloz.to/...

Jestli vám tohle nepůjde, můžete vzorce v řádku pod tabulkou upravit na způsob např. =IFERROR(původní vzorec; -1), za předpokladu že -1 se v tabulce nikdy nebude vyskytovat jako maximum. Iferror() ve 2003 není, v novějších verzích jo.

doplněno 25.11.11 11:00:

Jo ještě jsem zapomněl, při přepsání jakékoli (prázdné) buňky to generuje nová čísla do tabulky.

kimnator*
hodnocení

Dekuji za odpoved.. takhle mi to funguje, nefungovalo mi to z toho duvodu, ze ja vlastne nepotrebuji znat primo hodnotu sloupecku a radku.. ja potrebuju znat hodnotu bunky např. radku, kde je maximum.. takze ja vim, ze maximum je 92 a ja potrebuji tu hodnotu pro kterou je toto maximum, v tomto pripade je to hodnota 8..tu hodnotu 8 ja potrebuji pomoci vzorce vytahnout ven...

ulozto.cz/...

dzordz*

A to je problém si to číslo vynásobit dvěma? :) =POZVYHLEDAT() změníte na =2*POZVYHLEDAT().

Kdyby čísla byla v neobvyklém pořadí nebo tam byl třeba text, pomůže vám funkce index().

uloz.to/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]