Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký linux +instalačka

Od: gripens odpovědí: 5 změna:

Ahoj, nainstaloval jsem si Xubuntu a je to příšerný. Chtěl jsem se zeptat jaký byste mi vy doporučili ubunt (znáte ubunt mint)? Jak se v linixu instalují programy? Nainstaloval jsem přes centrum libre office, ale jak češtinu to netuším.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

Obyčejné Ubuntu v10.

Programy můžete instalovat přes správce balíků, který jste tedy už asi našel. Tam to jen najdete, zaškrtáte, potvrdíte a počkáte. Další možností je zkusit příkaz pro spuštění napsat do konzoly, pokud program už máte, tak naběhne, pokud v systému není, nabídne vám to instalaci jedním příkazem, v podstatě to provede to samé jako správce balíků, jen ho nemusíte spouštět a prohledávat.

Programy, které takhle nenajdete, můžete instalovat podobným způsobem jako programy ve windows, tedy normálně stáhnout z webu v archivu, který rozbalíte, spustíte, on si načte toho správce a nainstaluje se.

bena*
hodnocení

0x

Místo Xubutnu můžete zkusit Lubuntu /graf. prostředí LXDE/ nebo Kubuntu /graf. prostředí KDE/, jestliže se Vám Xubutnu nelíbí. Xubutnu si ale můžete učesat podle sebe v Nastavení vzhledu. Případně lze zkusit starší ubuntu 10.04 s dlouhodobou podporou, které používá klasické Gnome, které je Xfce podobné, je sice hezčí, ale taky náročnější. Nové Ubuntu je příšerné /prostředí Unity myslímže má/ a věřím, že tohle Ubuntu spíše ublíží /linuxáci začnou přecházet na jiné distribuce nebo deriváty/

V Linuxu se instalují programy přes Centrum softwaru nebo přes Terminál. Doporučuji si nastudovat wiki.ubuntu.cz/... - jsou tam návody jak cokoliv nainstalovat.

Jak nainstalovat LibreOffice přímo najdete tady: wiki.ubuntu.cz/... ale já jsem věrný OpenOffice.org a jeho instalace je hrozně jendoduchá.

Stačí zde: download.openoffice.org/... stáhnout balík Linux DEB (buď Intel, máte-li 32bit nebo x64 máteli 64bit), rozbalit ho, spustit Terminál, pomocí příkazu cd (change directory) se dostat do složky DEBS, kde jsou instalátorky jednotlivých součástí OOo a přes jendoduchý příkaz je nainstalovat /příkaz: sudo dpkg -i *.deb/. Spouštěče OOo nainstalujete tak, že se přesunete do adresáře dektop-integration a zadáte stejný příkaz (tj. sudo dpkg -i *.deb)

doplněno 13.11.11 11:38:

Omlouvám se za překlep, ne Xubutnu, ale Xubuntu.

Před instalací jakékoliv distribuce doporučuju si spustit z CD/DVD a vyzkpoušet si ji bez jakýchkoliv změn na počítači.

gripens
hodnocení

Stáhnul jsem si Linux Mandriva. wiki.mandrivalinux.cz/...

64-bit verzi

Měly by tam být nainstalované programy. V té verzi co mám Xubunt mi po instalaci LibreOffice nešli otevírat dokumenty .doc.

Dal jsem iso do daemon tools lite, a naskočila mi instalačka v angličtině, což bude problém. Neni někde návod na instalaci?

gripens
hodnocení

Instaloval jsem přes windows a vadilo mi ře jsem měl přístup k OS win7 (disk C) přes linux.

gripens
hodnocení

TAK UŽ VÍM!

Ale nechápu to s tim rozdělováním disku! jaroslavuher.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]