Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Monitor - Oči

Od: jokec odpovědí: 4 změna:

Mám otázku. Mám CRT monitor, a mam nanim nastavene Hz: 48.3kHz 60Hz NN

Brightnees: 35

Contrast: 65

Myslíte že takové nastavení škodí očím?

A když tak, jak tohle nastavení upravit, aby se zacházení zlepšilo.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obecně čím větší frekvence, tím méně zatěžujete oči.
Frekvenci změníte ve Win7 takto.

Ovládací panely Vzhled a přizpůsobení Zobrazení Rozlišení zobrazení upřesnit nastavení monitor

S jasem kontrastem takto nejde radit, každý monitor a to i dva stejné značky a stáří budou při stejných nastavených hodnotách zářit různě.
Nastavil bych podle

slunecnice.cz/...

tak aby na stupnici od bilé do černé byly rozlišitelné všechny odstíny.

hankauk*
hodnocení

2x

Já bych hlavně CRT vyměnila za plochý monitor. Jak je jednou od výrobce dán počet Hz, nelze jej změnit. Některé grafické karty sice dokáží "vylepšit" obraz, ale není to zásadní vylepšení. Z vlastní zkušenosti... v práci jsme také měli CRT monitory. Já si na něm zkazila oči a musela jsem pro brýle. Po výměně za plochý monitor se mi zrak postupně srovnal zpátky. Jedno oko sice není úplně 100%, ale poznám to jen v případě, kdy se dívám pouze jím a už je unavené.

hodnocení

2x

jak už se píše nade mnou, určitě zvedněte obnovovací frekvenci alespoň na 75 Hz, 60 je málo a ikdyž nemusíte blikání přímo vnímat, dobré pro oči není. Osobně bych ale doporučoval investovat klidně do staršího 17" LCD monitoru, sám mám LDC BenQ FP73G už 5 let (tehdy za cca 5000 Kč) a je to opravdu rozdíl oproti CRT co jsem míval. Jede téměř denně a žádný vadný pixel. Takže klidně něco staršího, ale značkového. Za 2000 už by se sehnat dal

rv*
hodnocení

0x

Žádné nastavení monitoru neškodí očím ve smyslu, že by je poškozovalo. Nastavte si monitor tak, aby obraz byl příjemný. Je-li možné, zvyšte obnovovací frekvenci - 60Hz můžete vnímat jako blikání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]