Nejste přihlášen/a.
DObrý den mám přes zahardu do zahradniho domku natazen kabel.Standartni trizilovy.Bylo by mozne po nem natahnou intrnetovou sit? Napr. to nejak zredukovat z klasickeho sitoveho kabelu.Díky za odpoved
není žíla jako žíla, kolega dzorzd správně napsal, že jsou potřeba nejméně 4 žíly ale ony musí být součástí tzv. UTP nebo STP kabelu, určeného pro rozvod poč. sítě. A z vašeho dotazu nevyplývá, co přesně za kabel tam máte položený. Jestli "klasický" pro rozvod 220V tak tudy asi internet neprotlačíte. Máte 3 možnosti:
- domek připojit bezdrátově přes wifi
- natáhnout UTp nebo STP kabel
- použít stávající kabel 220V lze, ale přes síťové adaptéry 220V/Ethernet, které podle mě vyjdou dráž a jsou méně univerzální, než první 2 řešení
Přesně jak říká Paaja. Jinak to tedy je zelený a žlutý pár, ale jestli se vám chce ničit nějaký stávající síťový kabel a připojovat polovinu na každý konec vašeho kabelu, to už rovnou můžete skočit do nejbližšího obchodu a kabel si koupit, s jistotou, že to fungovat bude. Metr máte za nějakých 8kč, koncovky 2x2kč, přidělají vám je na počkání, snad i zdarma, a ještě kabel proměří, jestli je 100% ok.
Na to není až tak jednoduchá odpověď. Jak už tu psali, tak 1) potřebujete specialni kabel tzv. kroucenou dvoulinku (Twisted Pair) a to bud stinenou nebo nestinenou -> STP , UTP. 2) musíte vědět, zdali budete propojovat aktivní prvky, nebo přímo počítače. Podle toho si zapojíte kabel buď klasický, nebo křížený. 3) vědět jaké žíly kam zapojit. se 4žílama zapojíte páry pinů 1-1,2-2,3-3,6-6 u kříženého to bude 1-3 ; 2-6 ; 3 -1 ; 6-2 ; Ale netuším, zda to bude fungovat. 4žílový TP jsem nikdy netestoval :/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.