Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak s ADSL routeru udělat switch?

Od: leoajana* odpovědí: 16 změna:

Přešla jsem od O2 na rychlejší optickou síť a zůstal mi od nich ADSLrouter s wifi (ZyXEL P660HW T3 v2) a tak bych ho chtěla zatím využít aspoň jako switch.Půjde mi na něm zprovoznit i Wifi? Mám pevnou IP , 3x PC a 1x Noťas a nemám vůbec ponětí jak to vše zprovoznit? Moc prosím o pomoc.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Co přesně máte v plánu? Udělat si jen malou LAN než se připojíte s novým zařízením do WAN? V tom případě s routerem nemusíte nic dělat (pokud už je nastavený od ISP). Sˇiťový provoz Vám musí fungovat už takto vč wifi.

leoajana*
hodnocení

Přesně tak , to je plán . Malou LAN - 2x PC - 1x Noťas . Jenže nejde mi to . Nevím jak s IP adresou . Kam všechno to co mám od ISP napsat . Do toho routru a kam co nebo do PC . Jsem s toho mimo.

No a Vám to snad přestalo fungovat? Já totiž stále nechápu v čem je probém. Předtím to bylo O2 -> (wan)ROUTER(lan) -> 3X PC , nyní už nemáte internet od O2, ale stále je přeci zapojeno ROUTER(lan) -> 3xPC .. proto nemusíte nic nijak nastavovat, pokud Vám vše fungovalo před odpojením kabelu O2.

Jestli máte pevné IP adresy, tak musí být ze stejného subnetu. Pokud mají nastaveno přidělováni z DHCP, tak si onen DHCP server musíte ve webovém prostředí routeru zapnout v sekci LAN.

Kdyby něco, tak to nastavíme znova, ale jstem si 100% jist, že to musí fungovat už teď.

leoajana*
hodnocení

Teď mám jen jednu pevnou IP . A než jsem to chtěla napojit na router , tak mi v PC nastavily typ adresy - ruční konfigurace .

Si stále nerozumíme, nebo nepíšete vše, co se odehrálo nebo co máte v plánu.

Tak jak to chápu podle vašeho popisu: měla jste O2 a od nich wifi router. Nyni budete mít nové připojení, ale než bude vše aktivní, tak chcete použít stávající router k tomu, abyste alespoň prozatím měla počítače v lokální síti s možností připojení ntb pomocí wifi.

Tak pokud tomu tak skutečně je, tak už POTŘETÍ píšu, že není potřeba někde něco nastavovat. Bohužel jsem se stále nedozvěděl, zdali jste to už zkoušela, nebo zda se tu bavíme jen do větru...

A pokud Vám tam "někdo" (nepíšete vůbec kdo), něco nastavil, tak proč Vám to nenastavil tak, aby to fungovalo? Pokud tam někdo zadal "ruční konfiguraci" tak tam musel "něco" vyplnit. Víte alespoň co?

PS: jedna IP adresa naprosto stačí - proto tam máte ten router, co Vám udělá za ní tu vaší LAN. Ale k funkčnosti LAN není naprosto potřeba. Buď je zapnuto DHCP a IP adresy přidělí počítačům sám router, nebo si nastavíte ruční konfiguraci, ale tam je potom nutné mít všechny IP ze stejného subnetu, jinak na sebe neuvidí.

doplněno 03.11.11 11:21:

Ty IP v LAN si samozřejmě můžete vymyslet! proto říkám, že není vůbec žádná IP od poskytovatele potřeba.

leoajana*
hodnocení

Víte , ono je pro oba těžké se domluvit ,hlavně se mnou, protože vy jste odborník a já laik neboli v tonhle lama.Budu se snažit to vysvětlit. Měla jsem O2 a teď jsem přešla na optickou síť PODA . Tam mi přidělili 1 IP ale já mám 3 PC A 1 noťas a tak chci použít ten od O2 jako switch (je to ADSL) než koupím jiny normální wifi router .

Poda mi v PC nastavila ruční konfiguraci ( IP,Maska,Vych.brána,Servery DNS oba) . V routru je DHCP zapnuto.

Takže jsem zapla kabel od PODY do LAN1 a PC1- LAN2 atd. A NIC .Ledky na routru svítí.A dál vubec nevím co a jak,kde je co špatně.

Jak se připojit na net přes ten router?

dzordz*

Tady ovšem zaměňujete termíny switch a router. Se switchem by vám to takto právě nefungovalo, opravdu potřebujete router. Nejspíše tedy máte PC nastaveno tak, aby se správně připojilo, když píchnete kabel od internetu přímo do něj. Vy budete potřebovat tohle nastavení přenést na router přes jeho konfigurační rozhraní a pak na všech počítačích nechat přidělit adresy automaticky. Navenek se router bude tvářit jako jedno PC s tím nastavením, které vám dal technik, ale pro vaši vnitřní síť bude normálně zprostředkovávat komunikaci.

leoajana*
hodnocení

Takže s routeru od O2 neudělám switch abych mohla všechny PC a noťas připojit na net který teď mám od PODY?

dzordz*

Přečtěte si to ještě jednou.

Router je "lepší" switch, který se umí navenek tvářit jako jediné zařízení bez vnitřní struktury. Switch je pouze "propojení drátů v jednom bodě". Nový poskytovatel (nějaká ta poda) vám nastavila jednu IP, se switchem by se na internet připojilo jedno PC.

Router se ale umí připojit jako tohle jedno PC (po tom, co mu tu adresu nastavíte, směrem ven) a zároveň tohle připojení poskytovat všem připojeným PC a zároveň fungovat jako switch mezi nimi. Co si pak nastavíte od routeru k těm čtyřem PC (tj směrem dovnitř) je vaše věc, nejjednodušší je automatické DHCP.

Ono bylo těžké se domluvit, protože píšete celou dobu o switchi, čímž pádem jsem možnost připojení k internetu právě vůbec nebral v potaz. Pokud chcete propojit LAN(domácí síť) a WAN(internet) tak Vám switch nepomůže a potřebujete právě router. Proto tu celou dobu popisuji, že Vám to musí fungovat, protože ten router od O2 už je nějak nastaven a svou LAN už dávno obhospodařuje jako switch. Pokud ale chcete i na internet. Musíte udělat následující : na tom počítači, kde vám technik vyplnil ruční konfiguraci, tak si tuto opsat někam na papír (IP, masku, bránu, DNS) ... poté nastavíte na automaticky (bude přiděleno z DHCP) a pak kabelem připojíte do zdířky LAN do routeru. Pokud je router nastaven výchozím způsobem, můžete rovnou přejít na internetovou adresu http://10.0.0.138 coz je "webové rozhraní"toho zařízení. Tam se zalogujete loginem "admin"s heslem admin nebo prázdným. Nejlepší by bylo router vyresetovat tlačítkem zezadu, pak bude mít výchozí nastavení o kterém tu píšu. Jinak lze v PC přes Start -> spustit -> cmd (enter) spustit prikazovy radek a v nem pres prikaz "ipconfig" zjistit jakou vam to pridelilo branu, protoze to je potom IP adresa toho routeru, co musite napsat do internetoveho prohlizece.

TAK a az se tam zalogujete a budete mit napsano na papirku ty udaje, tak budem pokracovat :)

doplněno 03.11.11 13:43:

ale teď mě tak napadá, že pokud je na vstupu toho routeru DSL modem, tak to stejně nepůjde ... protože pokud strčíte kabel od poskytovatele do zdířky LAN, tak to je špatně. Musíte dát do zdířky WAN, což zyxely myslím nemají.

leoajana*
hodnocení

Má to 1x DSL , 4x LAN zdířky . Zdířka s názvem WAN tam opravdu není .Takže to nejde :((

bohužel :( to co jsem od rána popisoval je skutečně jen funkcionalita switche v lokální síti... tj. vsechny PC strcene do LAN zdirek se uvidi a budou moci komunikovat bez ohledu na to, zda mate na vstup (az uz DSL, ci WAN) priveden kabel. Proto jsem byl mimo, protoze to uz nyni musi fungovat...

leoajana*
hodnocení

Ach jo. Tak mi volal známý že má pro mě Belkin G wireless router .Za hodinu si jdu pro něj. Doufám že to zvládnu zprovoznit.Jak né tak jem na poradně na to šup.

Díky všem za trpělivost a ochotu poradit a pomoct . Moc si toho vážím.

Stačí se do něj nahlásit přes webové rozhraní (pc propojeno s Belkin do LAN zdirky) a tam už se zorientujete. V podstatě jde jen o to, nastavit v sekci WAN to, co nastavil technik u vas na PC a sekci LAN povolite DHCP server, hodnoty tam napsane muzete nechat, ale tam si prave volite rozsahy IP, z kterych on bude pridelovat IP adresy pocitacum pichnutym do zdirek LAN. Na vsech pc pak nastavite jen "pridelovat IP automaticky". Je vidět, že Vám pojmy nejsou úplně cizí a už si rozumíme, takže i následná zdejší pomoc bude rychlá. Přeji hodně štěstí :)

leoajana*
hodnocení

Tak hurááááá . Pročetla jsem to tady znova důkladně a zvládla jsem to bez problému . Tak ještě jednou moooc děkuji.

hodnocení

0x

jj,přesně ten mám taky!

tady je postup - o2.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]