Nejste přihlášen/a.
prsoím vás, když používám ntb doma nebo kdekoliv kde je dosah e.proudu, tak jej mohu mít vždy připojen,nebo pokud je baterie nabitá tak adaptér vypnout a "jet" na baterii a až se vybije tak zase zapnout adaptér?
neuškodí to baterii, že je stále jakoby na nabíječce?
mám ntb Dell, děkuji
Samozřejmě, že to vadí, znám mnoho lidí co po takovémto zacházení s baterii vyrazili pak do do terénu a divili se že plně nabitá baterka vydrží 20minut. Záleží hlavně na notebooku jak kvalitně má provedeny nabíjecí obvody. Každopádně je dobré alespoň jednou za čas baterku "protrénovat" - vybít a nabít.
doplněno 15.10.11 15:58:yakub:
Ze základního principu nabíjení Li-XX článků to tak je, nabíječká má z přesností na desetiny voltu stejné napětí jako nabitý článek, proto do nabitého článku neteče žádný proud neboť jsou vyrovnané potenciály. Přesto jsou notebooky kde při každém zapnutí do baterky něco teče a to je pak oddělá. Li-XX články jsou principiálně hodně podobné olověnému akumulátoru v autě, tam také není, žádná automatika co nabíjení vypne, je tam pouze regulátor co udržuje 14V v síti, pokud má aku méně jak 14V - začne se nbíjet.
nj a jsme tam, kde jsem cekal, ze tato debata bude ikdyz tohle vysvetleni beru ... ale stejne spis budu ten skeptik, ktery baterii bude do maxima nabijet jen obcas, jinak se snazim udrzovat baterii v rozmezi 5% - 90%. Mam v ntb uz druhou baterii a mozna je to jen pocit, ale o prvni jsem se nestaral a odesla mi behem dvou let (mozna klasika, vzdyt je to take spotrebni zbozi) ale o tuto se "staram" a pravidelne merim a zatim je po roce opotrebeni 1,6% a na to jak ntb denne vytezuji (bluetooth, wifi, spoustu sluzeb a programu na pozadi) tak mi vydrzi 1,5hod v pohode.
Dva roky životnost jsou, co jsem tak vypozoroval, celkem průměr. Záleží na kusu, někdy se zadaří i na dýl. Tak hlavně aby tazatel byl spokojený, rozhodně jsem se zatím nesetkal s tím, že by notes připojený na adaptér nějak trpěl.
aha, tak teda ještě jednou prosím.
pokud to chápu, tak když se baterie nabije, nabíječku mohu vypnout a na ntb "pracovat"?
nabitou baterku používat do vybití a pak jí zase plně nabít a tak pořád dokola znamená vyčerpat její plné nabíjecí cykly a těch má zhruba 500 tak to taky naní dobré.
doplněno 15.10.11 16:32:omlouvám se:
...není dobré.
Problém Li-XX článků, že stárnou ať se používají nebo ne, což u jiných článků není tak kritické.
Pokud máš v dosahu elektřinu, jeď na elektřinu. Baterku pořád vybíjet a nebíjet je hloupost, kapacita Li-ion klesá hlavně s narůstajícím počtem vybíjecích cyklů (samozřemě taky stářím, ale to neovlivníš). Notebook mi jede téměř každý (celý) den už 3 roky, je to nejlevnější Acer co byl tehdy na trhu, doma je pořád připojený, na baterii jel tak průměrně jednou za týden (ve škole) a pořád mi vydrží okolo 2 hodin (původně dala asi 3).
Klidně ho nechte na adaptéru, ničemu to nevadí.
doplněno 15.10.11 15:52:A baterii to neuškodí, počítač připojený na adaptér si sám hlídá jestli je nabitá a pak ji v podstatě používá jako "záložní zdroj", kdyby se přerušilo napájení ze sítě, což je fajn výhoda třeba proti PC (pokud není připojené na UPS).
Na toto téma si má myslím každý jiný názor. Někdo říká, že to nevadí, protože prý ntb pozná, že je baterie nabitá a pak přes ni proud už nejde (což si já myslím, že tak není), někdo doporučuje vyndavat baterku, někdo zase vybíjet, nabíjet a opětovně připojovat adaptér. Já to řeším tak (shodou okolností mám taky dell) ze po skoro nabití baterie stisknu klávesovou zkratku Fn+F2, coz udela presne to, co si nekteri mysli, ze dela ntb automaticky... aneb nyni ntb baterii bere za nabitou a bere proud primo z adapteru. Kdyz pak odpojim adapter, automaticky se to samo přepne na baterii, ktera ikdyz byl ntb x hodin v siti zacne indikovat takovou kapacitou, kterou mela pri zapnuti onoho Fn+F2
cinematic:
přes Li-XX články nesmí žádný udržovací proud téci - škodí jim a nepotřebují to mají mizivé samovybíjení tak, žadný udržovací proud pro ně nemá smysl, to platí u Ni-Cd, Ni-MH - ty potřebují udržovat, protože se rychle samovýbíjejí...
Přímo apple u svých macbooků doporučuje jednou za měsíc jet pouze na baterii a tu vyštavit do 5ti% a pak dát nabíjet...
Netuším jak to už frčí jinde ale u macbooků jednoduše baterka vyndat nelze a i po 4 letech u lidí kteří občas jeli na baterku občas na trafo baterka vydržela +/- 3 hodky anebo 6 hodin u pro verzí... nakonec při životnosti dnešních zažízení a jejich morální zestárnutí se nemá cenu prakticky starat..ona ve výsledku nová baterka stojí 1500,- .. jak u koho..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.