Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám postarší stroj se základní deskou MSI P965 Platinum se 4GB RAM na 800MHz s procesorem Intel Core 2 Duo E6600 a grafikou Sapphire Atlantis ATI Radeon X1950 GT 256MB, zdroj je 500W.
Nedávno jsem si pořídil HD kameru, která nahrává video ve formátu AVCHD, spolu s Pinnacle Studio 15 na jeho střih. Nicméně jsem narazil na problém, kdy při stříhání videa (maximální komprese u AVCHD) mám program zamrzlý, ale neběží mi ani disk, ani procesor, ani nenarůstá obsazování ramky. Při závěrečném slévání nastříhaného projektu tuším zase běží procesor (o čas "slévání" mi až tak nejde, spíše o plynulost stříhání).
Jelikož nevím jak měřit zatížení grafické karty, dospěl jsem k názoru, že ta je už nedostačující, a proto hledám nějakou áhradu do 4tis, tak aby to zvládala jak základní deska, tak zdroj, či procesor. Nebo je problém někde jinde?
Mohli by jste nějakou grafickou kartu doporučit? Prvořadě by měla být dostačující na stříhání AVCHD formátu videa.
Děkuji za návrhy a odpovědi.
Piero
doplněno 05.10.11 16:32:Zmensene video soubory jsou i pro upravu celkem rychle kdyz se v jednotlivych klipech jede po ose casu zaznamu, ale jak skocim zpet vice jak par vterin, pripadne zacnu skakat, tak to "zamrzne". Asi znovu pocita obraz, ale procesor je v klidu, tak nevim jestli tento vypocet obrazu neni realizovan na GPU? nebo se presouvaji nactene informace z RAM 4GB na malou pamet grafiky (256MB)?
Grafická karta ti ve střihu moc nepomůže. Uplatnit se může přo exportu videa, kdy pomáhá svým výpočetním výkonem. Software i grafika musí toto ale podporovat.
Systémové požadavky pro práci s tímto programe najdeš zde:
Obecně jsou střihové programy velice náročné na výkon celé sestavy, takže to chce vysoko taktovaný vícejádrový procesor, spoustu rychlé paměti, velký a rychlý pevný disk a grafiku na úrovni.
Pokud chceš doporučit grafiku, tak v této ceně by tomohla být ATI 6870 nebo nVidia GeForce GTX 560.
Tohle bude nejspíš způsobeno masivními přesuny v rámci ram a grafické paměti. Můžete někde v programu například snížit kvalitu obrazu pro "preview" nebo celkově snížit kvalitu a hlavně rozlišení zobrazovaných klipů, když s nimi pracujete? Zpracovával jsem videa ve vegas, můj ntb je méně výkonný než váš stroj, a to o hodně, a nikdy jsem nic takového nepozoroval. Jediné, kdy se to začlo cukat a zbržďovat, bylo právě realtime preview sestříhaného videa (než jsem snížil jeho kvalitu).
Co se týče renderování (pokud jste termínem slévání myslel tohle), tam grafika nehraje roli, leda byste měl sw i hw podporované cuda výpočty. Tam hlavně aby program uměl smysluplně využít všechna jádra.
Kvalitu a rozliseni snizuji celkem drasticky, na strihani to nepotrebuji (datovy tok si jiz nepamatuji, ale rozliseni mam snad az na 320x240 z puvodnich 1920x1080) a po sestrihani pred zaverecnym renderingem pouze nahradim tyto nekvalitni videa s malym rozlisenim za originaly, takze s timto by problem snad byt nemel. Nevim jestli to ma co delat s komprimaci AVCHD videa, vim ze ten algoritmus pro rozkodovani je hodne vypocetne narocny a nevim jestli tomu komprese jeste pridava... Kompresi myslim moznost v kamere nastavit nekolik stupnu (..EQ...) pri stejnem rozliseni nataceni. Video je i pro upravu celkem rychle kdyz se v jednotlivych klipech jede po ose casu zaznamu, ale jak skocim zpet vice jak par vterin, pripadne zacnu skakat, tak to "zamrzne". Asi znovu pocita obraz, ale procesor je v klidu, tak nevim jestli tento vypocet obrazu neni realizovan na GPU?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.