Nejste přihlášen/a.
Zdravím nedávno jsem chtěl na PC nainstalovat WIN XP. V pc byly disky 10 + 20 GB celkem udelane na 3 oddíly. Když se začalo bootovat instalacni CD tak jsem odesel. Po chvíli prijdu a ona tam uz windowsacka grafika a samotna instalace. Jelikoz jsem to chtel predelat jen na 2 oddíly ale nestihl jsem to formátování tak jsem proste resnul PC tak se to zacalo znova bootit a pak kdyz jsem ocekaval vyhozeni nabidky formatovani - bum a zase tam skocila uz ta instalace (to formatovani to proste preskocilo) tak sem to zas zkusil resnout kdyz to ani po treti nehodilo formatovani tak jsem to proste doinstaloval a bum dalsi problem pri spousteni pc to vyhodi moznost vybrani OS a tam je 3x za sebou WIN XP :D a v tento pc jsem si vsiml kazdy win si zabral jeden oddíl HDD tak jsem 2 zformatoval a na tretim nechal ty zbyvajici win. Ale pri spusteni pc to porad hazi na vyber ze 3 WIN XP.
Jak se tech dvou zbavim?
Proc to pri instalaci nehodilo formatovani? (Na jinem pc to normalne formatovani hodilo)
Změnu provedeš editací souboru Boot.ini. Přesný postu je uveden na stránce Microsoftu:
Jestliže máš ti tam zůstal jen jeden operační systém, tak po editaci uvedeného souboru ti tam též zůstane jen jeden systém na výběr. Bude tam jen jeden řádek s podobným obsahem:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Windows XP Professional"/fastdetect
Vyzkoušej, při které volbě se ti XP spustí a ty další dva řádky s konfigurací můžeš smazat.
jak poznam ktery mam smazat vsechny jsou stejny me se na tom pc vzdy musi spustit ty na prvnim radku. Jinak je jeste podivny ze se to poprve zacalo instalovat na oddíl E: a ne na C:
Hmmm, zvláštní... Je to CD WinXP originální? Jestliže ne, tak buď koupit nebo sehnat originál.
A pokud nemáte legální licenci Windowsu, navrhuju vyzkoušet Ubuntu /ubuntu.cz/ nebo jeho deriváty Xubuntu /xubuntu.cz/ nebo Lubuntu /lubuntu.cz/ nebo speciálně pro školáky Edubuntu. Případně pro pokročilejší uživatele je dobrá Mandriva nebo Debian.
Pro velmi staré počítače /<128MB RAM, <300 Mhz CPU, <5GB HDD/ můžu doporučit Puppy Linux /Lucid/. DOcela svižně tam běží a přitom vypadá normálně.
Já Edubuntu používám ke vší spokojenosti /jsem student/, takže můžu doporučit, jste-li také student.
dobrá dík za rady s tim boot.ini a jeste se zeptam jestli jde kdyz mam WIN na tom 10GB disku muzu ten 20GB predelat ze dvouch oddílu na jeden bez preinstalace win?
doplněno 30.09.11 22:08:má někdo zkušenosti s tímto (ta druha moznost pres ten program)? acronis.cz/...
Jít by to mělo ale ve free verzi to sloučení nefunguje.Jako ostatně více free progů,teprve plná verze je celá funkční.
doplněno 30.09.11 22:34:Já acronis používám a je to skvělý prog.
Mohu potvrdit, Acronis Disk Director to lehce zvládá bez ztráty dat, (samozřejmě před takovouto akcí je záloha důležitých dat více než žádoucí) ovšem co jsem tak studoval, v trial verzi se tváří, že pracuje ale akce zůstane nedokončená, plnou správu disků umí jen plná, tedy placená verze.
Tak se tváří třeba i Partition Magic, v okně se všechno hned mění a můžete po jedněch změnách dělat další a další. Teprve při restartu se pak celá fronta provede.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.