Nejste přihlášen/a.
Zdravím, hodláme s přáteli zavádět internet do bytu. Jelikož nás je 6, tak nemám představu, jaká rychlost by nám stačila. Nejspíš budeme chtít něco od UPC, které nabízí rychlost 25mb/s a 50mb/s. Proto se ptám: bude šesti lidem stačit rychlost 25mb/s (upload je 1,5mb/s)? Předem děkuji.
Na běžné brouzdání po netu je to v pohodě. Pokud budete současně všichni stahovat tak se rychlost podělí mezi vámi. Tedy teoreticky budete mít něco přes 4 Mbs každý. Pokud tedy budete hodně a často stahovat velké objemy dat, vyšší rychlost se vyplatí. V opačném případě je 25 Mbs dostačující.
Myslím, že na tuhle otázku Vám asi nikdo neodpoví. Proč? My třeba máme pro 5lidí a 6 počítačů 5Mbit WiFi, a stačí nám. Nepozoruji, že by nás to omezovalo. Tím chci jen říci, že každý z nás má jiné potřeby a požadavky.
Toto je má rada: Řiďte se svými požadavky, ne cizími.
Pak bych se chtěl tedy zeptat, zda má někdo zkušenosti s UPC? A popř. jak to je s agregací? Děkuji.
UPC žádnou agregaci nemá.
U toho připojení může jediný problém nastat, když někdo začne uploadovat ve velkém a kompletně vytíží linku. To se pak ostatní stěží dostanou na web.
Přesně jak píše Džordž - záleží jenom na stahování, ale tam se dá omezit rychost stahování tak, aby ostatní moc neomezoval.
doplněno 12.09.11 21:19:Jinak UPC 25 - při současně připojených 4 PC rychlost na všech kolem 25.
Teď si nejsem jistý, jestli sem byl pochopen správně.
Když budou všichni současně stahovat, těch 25 se rozdělí víceméně rovnoměrně a všem to pojede dobře. Když ale jeden člověk začne odesílat obrovské soubory a zabere tak celých 1,5 uploadu, ostatním lidem se připojení k internetu skoro zastaví a bude fungovat jen velmi pomalu.
Že by všichni najednou stahovali nebo uploadovali je značně nepravděpodobné. Já mám zkušenost pouze s tím, že i jeden stahovač může značně omezit rychlost načítání stránek pokud si neomezí rychlost stahování. Ta se dá nastavit.
doplněno 12.09.11 22:13:Pokud stahuji zadarmo, tak tam je v podstatě omezena rychlost stahování servrem, bývá tak do 300 kbps a to se u ostatních vůbec neprojeví.
Mám od UPC rychlost 25 (asi 2 měsíce), na něm 3 PC a běží v pohodě. Jenom jednou synek poznal, že se internet zpomalil, když jsem nahrával fotky na web (přes WIFI). Pokud jsou ty počítače zapojeny přes router, pak také záleží na routeru - nekupovat ty nejlevnější routery, to je pak na zlost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.