Nejste přihlášen/a.
V poslední době mi Thunderbird při vymazávání e-mailů často nabízí provedení údržby všech místních složek pro zvětšení volného místa na disku což mne i tak trochu obtěžuje. Nevím ale o co se jedná a tak to radějí odmítám aby mi to náhodou neodstranilo nějaké e-maily které odstraňovat alespoň prozatím nemám v úmyslu. Pokud se jedná pouze o zvětšení volného místa na disku tak na tom mi příliš nezáleží, protože místa na disku mám dost. Zajímalo by mne proto o co se jedná, co tou údržbou mohu docílit a případně jak a kde to zakázat aby mi to tu údržbu stále nenabízelo. Je z nějakýchdůvodů tu údržbu místních složek dobré provádět a nebo to nemá příliš velký význam? Thunderbird mám verzi 6.0.2 a OS Windows 7 Home Premium.
Klidně tu údržbu můžete povolit. O co se jedná : všechny emaily se ukládají do jenoho souboru - tudíž tento neustále roste. A ikdyž smažete všechny emaily, tak tento soubor se nezmění ... jednou už vyrostl na svoji hodnotu a odmazáním mailu se nezmenší.
To práve provede ta údržba. A ta se automaticky spouští ve chvíli, kdy thunderbird zjistí, že by údržbou uvolnil více jak 20MB.
Pokud chcete údržbu vypnout, hrozí Vám tím na souborovém systému FAT32, že velikost souboru přeroste 2 GB a tím se Vám zhroutí pošta úplně. Proto si zkontrolujte jestli máte FAT32 nebo NTFS -> kliknout na "místní disk C:" pravým tlačítkem a zvolit vlastnosti. Ihned na úvodní stránce uvidíte systém souborů ...
Vypnutí údržby -> Thunderbird : -> Nástroje -> Možnosti -> záložka Rozšířené -> záložka Siť a místo na disku -> odškrtnout Provádění údržby (nebo si navyšte hodnotu rozpoznání - např na 100MB)
@yakub yakub: "Klidně tu údržbu můžete povolit. O co se jedná : všechny emaily se ukládají do jenoho souboru - tudíž tento neustále roste. A ikdyž smažete všechny emaily, tak tento soubor se nezmění ... jednou už vyrostl na svoji hodnotu a odmazáním mailu se nezmenší." Tak toto příliš nechápu. Když nějaké e-maily smažu tak by se logicky mělo uvolnit místo na disku třeba i o několik kB, jinak by ty e-maily na disku musely zůstat i po jejích smazání a nebo se změnit na něco jiného stejně velkého.
yakub: "Pokud chcete údržbu vypnout, hrozí Vám tím na souborovém systému FAT32, že velikost souboru přeroste 2 GB a tím se Vám zhroutí pošta úplně. Proto si zkontrolujte jestli máte FAT32 nebo NTFS" Zkontroloval jsem si to a mám tam uvedené NTFS. Znamená to snad to, že u NTFS při vypnutí té údržby vůbec nic nehrozí?
yakub: "odškrtnout Provádění údržby (nebo si navyšte hodnotu rozpoznání - např na 100MB)" Zkusil jsem to navýšit z původních 20 MB na pouze 40 MB.
Ještě by mne zajímalo zda ta údržba mi nevymaže žádné e-maily bez toho aniž bych to musel nějak potvrdit.
1) vím, že se to zdá nelogické, ale je to tak. Ony se totiž ty emaily opravdu nemažou (ani cokoliv co vymažete). Na disku data pořád jsou, pouze si počítač vede informaci o tom, že jste je "vymazal", tudíž jsou pro Vás nepotřebné / nezobrazují se. Proto se dá zpětně zachránit mnoho vymazaných dat, pokud nejsou opětovně přepsána. U poštovních klientu to přirovnávám k pytli (balonku), který se vytahuje podle toho, kolik dopisů do něj v hodíte ... no a ikdyž zpětně ty dopisy vyhodíte, tak pytlík už zůstane vytahaný... naopak se opět zvětší, jakmile do něj opět něco vhodíte. Zkrátka tak to je a nemá cenu nad tím bádat )
2) malá oprava ... 2 GB je u souborového systému FAT16 .. u 32 to jsou 4 GB ,,, nicméně ano. U NTFS vám "nic" nehrozí, protože tam je maximalni velikost souboru okolo 16 TB (terabajt) coz si troufam tvrdit mnohonasobne prevysuje velikost vaseho celeho disku.
3) třeba ... až Vám to vyskočí příště, budete vědět, že údržbou ušetříte 40mb
4) nic nevymaže, pokud mu to sám nenastavíte, nebo se něco nepo... což se práve po... u FAT32, kdy soubory např.outlook expresu přerostly kritickou mez. V tu chvíli nabídnul outlook archivaci, kterou když uživatel potvrdil, tak "přišel" o poštu. Byl pak nutný zásah a vytahovat jednotlivé maily. Nicméně zmíněná archivace má přesouvat staré emaily do jiného souboru, čímž vlastně z našeho pomyslného pytle odsypává emaily. Nevím, jestli to uděla rovnou přepočet, ale i tak se obsah pytle zmenší (nikoliv jeho velikost, ikdyž jak píšu, nevím, zda archivace udělá i přepočet )
S tímto jsem se celkem častokrát potrápil, tak jsem rád, že tím někomu mohu ušetřit starosti ...
Jeste dodatek. Pokud chce nekdo delat udrzbu rucne (neveri automatice) tak staci vsechny emaily ze slozky, kde je nejvetsi riziko narustu velikosti za kritickou mez (dorucena posta, odeslana posta, odstranena posta) presunout rucne do nejake sve nove vytvorene. Castokrat jsem v outlook expresu vytvarel uzivatelum dorucena posta a rok ... (ono kdyz ma nekdo nepromazavanou postu za treba 7let, tak ono to uz par giga hodi)
Zkusenejsi se mohou presvedcit, ze i po presunuti vsech zprav z dorucene posty, se jeji velikost nezmeni (onen vytahany pytlik). Staci ale tento soubor vymazat (obsah mame jiz presunut (zazalohovan)) a program si sam znova vytvori prazdny (maly) soubor dorucena posta (nas novy pytlik), do ktereho muzeme zpetne nakopirovat nase data ze zalozni slozky. V praxi to bude vypadat asi takto ... nekolik let promazavana, ale dlouho pouzivana slozka dorucena posta nam na disku zabira napr 2 giga ... my si v postovnim klientovi vytvorime novou slozku napr udrzba... do te presuneme cely obsah slozky dorucena posta. Pokud mame otevrenou datovou slozku postovniho klienta, vidime, ze vznikl novy soubor, ktery se zacina plnit ... naplni se dejme tomu 1gb daty. Nyni postovni klient vypneme. A ted mame dve moznosti, bud datovy soubor dorucene posty smazeme (v systemu) a opet spustime klienta a nechame program vytvorit si novy soubor dorucena posta a do nej presuneme zpet obsah nasi slozky udrzba, nebo rovnou v adresari opet smazeme soubor a nas soubor udrzba prejmenujeme na Dorucena posta. Prvni zpusob je více štábní... druhý milionkrát rychlejší. Vysledek bude, ze nyni dorucena posta bude mit misto 2giga jen 1giga a to vse "bez ztráty kytičky" ...
doplněno 13.09.11 00:20:Když už jsme u toho thunderbirdu, tak tam se datové soubory ukládají na adrese C:Documents and Settings{jméno profilu}Data aplikacíThunderbirdProfiles{číselný identifikátor}.defaultMailLocal Folders
u outlook express je to na adrese C:Documents and Settings{jméno profilu}Local SettingsData aplikacíIdentities{číselný identifikátor}MicrosoftOutlook Express
a u velkého outlooku je to tuším rovnou na adrese C:Documents and Settings{jméno profilu}Data aplikacíMicrosoftOutlook
vše psáno pro windows XP - u windows7 se datové soubory nacházejí na stejné adrese začínající adresářem c:/users
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.