Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci rozdělit pevný disk notebooku

Od: honzino odpovědí: 4 změna:

čau, koupil sem si včera notebook a mám na něm už předinstalovaný windows 7. disk je už rozdělen na nějakých 250GB kde je systém a 390 kde ještě nic nemám. ale slyšel sem že je lepší mít disk rozdělen v poměru cca 75GB na systém a 570GB na data. poraďte dá se i ted ten disk změnit aby měl těch požadovaných 75:570 a aby na těch 75GB zůstal systém? nebo pokud to nejde takto co by jste mi radili? děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bujnmi*
hodnocení

0x

Být tebou, tak bych kompletně přeinstaloval systém, v instalaci si disk rozdělil podle sebe a navíc bych se zbavil předinstalovaných aplikací. Ale nevím, zda máš k notebooku i instalačku. Ten disk se dá rozdělit i bez instalace - dej start, do vyhl. pole napis sprava disků, a tam už to nějak sám nějak zvladneš, sám jsem to tak kdysi řešil (poradím_zmenšit svazek [oddlil] se systemem; provest akci; zvetsit svazek s daty; provest akci).

No s dost velkou určitostí bude někde na disku skrytej oddíl kde bude instalačka Woken. Za poslední asi tři roky co se mě dostali do ruky notasy tak to tak bylo. A ta instalačka bude bohužel i s tím předinstalovaným balastem, takže reinstal asi moc nepomůže. U notasu Lenovo co mám, byl taky rozdělenej disk a správce disků si s ním neporadil, musel jsem použít Acronis Disk Director teprve ten to zvládnul. Jinak na můj vkus bych to rozdělil na tři díly, ale to záleží asi na vkusu každýho soudruha. :)

honzino

včera sem se v tom trochu hrabal, a v manuálu který mi přišel s notebookem sem našel odkaz jak obnovit systém s rozdělením disku na dvě poloviny C 25% a D 75%. přesně dle návodu sem to udělal a světe div se.. nejen že disk zůstal v poměru 260GB a 311GB jak byl předtím ale dokonce Windows byl najednou v angličtině a stále se restartoval. asi po 10tém restartování sem note vypnul a zapnul, dostal sem nabídku dostat se do původního nastavení nebo něco takového prostě do stavu prvního spuštětí. zázrak windows se mě znovu zeptal na jazyk,místo a čas vše v pořádku je zase v čj ale jeden problém tu je. notebook je najednou strašně pomalý, dal jsem vlastnosti a otestovat počítač na to hodnocení procesoru atd. vše v pořádku krom grafiky a nějakýho 3D něco pro hry a média. oba byly na 1.0. takže se zdá že v počítači najednou bejsou žádné ovladače na grafickou kartu, a dokonce ani po připojení kabelu na internet se nepřipojil ba dokonce ani nerozpoznal kabel. Vypadá to že ta ted nejsou žádné ovladače. Udivuje mě co vše se stane když postupujete dle návodu. Jenže co ted s tím

hm*
hodnocení

0x

A já bych to neměnil. Když už sis koupil Widle, chceš je používat a sám svůj vlastní něčím konkrétním podložený požadavek na rozdělení disku nemáš, nechal bych to být. Kdybych už chtěl měnit, ze své zkušenosti bych uvažoval i o vytvoření jen jediného oddílu pro všechno. Ale teď bych to klíďo nechal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]