Nejste přihlášen/a.
Přátelé kamarádi, v šupleti se mě válí starší fleška Transcend 8GB a tak mě napadlo, že z čistě cvičných důvodů si ji zkusím udělat bootovací. Stáhnul jsem si program od Microsoftu, Windows 7 USB/DVD Download Tool, připravil dle přání programu ISO obraz Win 7 a pustil se do toho. Vše šlo jak po másle do doby než nastalo formátování flešky. Vyskočilo na mě systémový okno s nabídkou formátu, tak jsem formát provedl a ouha, program se začal vztekat, že není v kompu žádná fleška. Skutečně žádný vyměnitelný disk systém nehlásil. Po vyjmutí a opětovným zasunutí sice systém flešku detekoval, nabídl i formátování, ale to skončilo hláškou, že formát nelze dokončit.
Disk Director od Acronisu si s tím taky nevěděl rady, ale nástroj HP USB Disk Storage Format Tool si s tím lehce poradil a fleška zase fungovala. Tedy mě to nedalo a nastal druhej pokus který kupodivu skončil úplně stejně jako ten první, jen s tím rozdílem, že už ničím ta fleška nejde oživit.
A tak se ptám, zdali je ještě nějaký jiný nástroj který umí oživit mrtvou flešku a nebo ji mám místo zpátky do šuplete hodit do popelnice?
A vcelku by mě zajímalo proč to nejde? Že by ta fleška nešla udělat bootovací? Pravda, není to už žádná mladice, něco pamatuje.
Když dám flešku do kompu, tak se ukáže jako vyměnitelný disk, to jo. Ale nedá se s ní nic udělat. Třeba při pokusu o formát to napíše V jednotce není disketa. Vložte disketu a akci opakujte.
A jaký live, pokud je puštěný pře windows nemám přímý přístup a uvidí to co widle.
doplněno 07.09.11 17:26:Stáhni si normální ubuntu na ubuntu.cz je to live i instal verze vše v jednom nahod to místo CD na flashku neb je to rychlejší a měl by jsi ji vidět.. Pak už zbývá jen Mac ale na Ubuntu se veškeré neviděné disky rozjel...
Stáhnul jsem si bootovací GParted Live. GParted Live, vypálil na CD a po restartu to spustil.
Zajímavý je, že jsem to spustil na kompu kde normálně mám nainstalovaný XP, který tu flešku po připojení detekují a vidí ji, (ale nic s ní nedokážou udělat) a GParted Live ji neviděl vůbec.
Jelikož mě o tu flešku nejde tak mě to zajímá jen tak z principu a co se s tím dá dělat kdybych to potřeboval doopravdy.
Některé flash paměti je třeba v linuxu ručně přimountovat a některé (např. můj mp3 přehrávač) tam prostě nepojedou, ani kdybyste se rozkrájel. Vzhledem k tomu, že s tímhle konkrétním kusem byly problémy i ve windows, to teď těžko poznáte.
Tak jsem si stáhnul Ubuntu a opět nic. Sice Ubuntu vidí, že se něco do kompu zasunulo, ale tvrdí, že disk je práznej a at ho vložím. Samozřejmě to pak zformátovat nejde. Tudíž asi půjde fleška místo zpátky do šuplete přímo do popeláku.
Jen by mě tak zajímalo, čím se to stane? Po formátu prostě umře, že by zrovna souhra náhod? Byla nějak načnutá a zrovna jsem se trefil kdy si řekla - a dost.
Jestli je flashka ještě žijící, tak by měla být v Linuxu zpracovatelná. Ale jak už někdo psal, nestačí jen formátovat (zvlášť, jestli není, co), ale musí se fdiskem nějdřív vyklidit, pak založit požadovaný oddíl a nakonec zformátovat.
doplněno 08.09.11 21:08:Neformátují se disky, ale oddíly. MBR (co vidím na vloženém obrázku) míval snad 0,5 KB a je to zvláštní kousek hned na začátku disku. Vůbec se nedivím, že ho nikdo nezformátuje. Spíš mě překvapilo, že to někdo takhle vypsal.
No nejdřív bych použil fdisk. Jestli mají Widle použitelnou náhradu, nevím (nejspíš ano). V DOSu i v Linuxu se ten program jmenuje stejně, fdisk. Disk se v Linuxu před úpravou fdiskem nemountuje, jen je potřeba vědět, jako které zařízení se připojí (ach jo, to by chtělo podrobnější vysvětlování). Pak se napíše např.:
fdisk /dev/sdb
(/dev/sdb je jen příklad!, tam musí být to správné, jinak zlikviduješ třeba svůj hlavní disk!)
a dál je k dispozici "online" nápověda. Správnými volbami se všechno z disku vymlátí, založí se nový oddíl a fdisk se ukončí s uložením změn na disk.
Pak se odpovídajícím programem (podle požadovaného typu souborového systému) oddíl naformátuje.
Tedy toto byl obecný postup pro přípravu normálního disku, ne bootovací flashky.
Tak mě by stačilo udělat klasickou flešku, bootovací být nemusí. Ovšem z zvý rady jsem nějaký tumpachový, je to pro mě nějaká vyšší dívčí. Na Live Ubuntu jsem Fdisk nenašel, pravda koukám na to jak husa do flašky a na Woknech to je, ale čtu si o tom ale taky jsme z toho nějak na větvi. Příkazovej řádek není vůbec má doména
Ono to není až tak složité, ale je potřeba o tom mít správnou představu (kterou, bohužel, uživatelé M$ WIN mít nemohou). Především - fdisk pracuje s disky, vytváří a ruší na nich oddíly, případně vypíše jejich (těch disků) rozdělení na oddíly. Všechny ostatní programy, které pracují "s disky" (např. s C:, D: atd.) nepracují s disky (ano, poděkujme M$ za zmatení pojmů), ale s diskovými oddíly. Dokud nejsou vytvořeny oddíly, není co pojmenovat písmenky. A M$ programy zřejmě neumožňují uživatelům pracovat s úložným prostorem, který nemá písmenko.
Možná bys mohl zkusit sehnat si nějaký program pro správu disků, např. PQmagic apod. a zkusit to tím. Ale bacha (!), když hrábneš do špatného disku, bude zle! Takže dávej pozor, co děláš, třikrát si to zkontroluj a pak teprv jednej!
No po tvé radě a čas odpoledního samostudia mě trochu osvětlilo co mě vlastně říkáš a co bych asi měl začít dělat. Myslím si, že mám vcelku výhodu, že mě o tu flešku nejde a pátrám po tom čistě ze studijních důvodů. Co kdybych to někdy potřeboval doopravdy. Mám ještě jeden takřka nepoužívanej komp s XP a tam když o něco přijdu nic se nestane.
No nic, budu studovat dále a kdyby něco ozvu se.
Ahoj, tak jsem si sehnal bootovací CD s kde je Win 98 s PQ magic, ale stejně nejsem nějak moudrej co kam napsat. Co jsem hledal na netu tak jsem našel jedinej parametr co se týká FDISKu a sice /STATUS takže nějak nevím. Mohl bys mě nějak zase nesměrovat co a jak v Fdisku psát? Já vím, nebude to asi jen tak, ale kdyby se ti chtělo mě ještě pár chvil věnovat, byl bych ti povděčen.
No, nejdůležitější otázkou je, jestli ty tvoje nástroje vůbec usb-flashdisk vidí. DOSovský fdisk ho vidět nejspíš nebude (protože samotný DOS s USB neuměl), W98 taky ne (ty potřebovaly ke každé flashce její ovladač) a PQmagic z té doby - nevím.
Jinak výběr disku bude první věcí po spuštění fdisku (v DOSu, myslím, pro HDD číslo 1 až 4), v Linuxu se píše jako povinný parametr při spuštění fdisku (píše se zařízení "/dev/..."). Zeptám se: v tom Ubuntu opravdu fdisk není? Nejlépe zjistit tak, že se přepneš do příkazové řádky a napíšeš fdisk (malými písmeny). Buď ti vynadá, že nic takového nezná (= fdisk tam není), nebo ti vynadá, že jsi nenapsal zařízení (= fisk tam je). O spuštění fdisku se ovšem může pokoušet jedině root, takže ho musíš spouštět jako root. Jak se stát rootem nebo jak spouštět jako root, to je v Ubuntu takové divné, zkus mrknout do nějakho ubuntího fóra; většinou to dělají přes "su ..." nebo "sudo ...". Když už budeš v tom příkazovém režimu, zkus zasunout flashku do USB; mohly by se pak do té "příkazové obrazovky" vypsat všelijaké informace, kromě jiného i právě použité zařízení "/dev/...".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.