Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pečení grafické karty

Od: ztracenysyn odpovědí: 19 změna:

Dobrý večer.Toulaje se po netu,objevil jsem videonávod na opravu Nvidia GeForce 8600M-Acer Aspire 5920G..Zjednodušeně řečeno,vložit do trouby na 200 stupňů a dvacet minut péct...V ohlasech je,že to funguje.Myslíte si,že je to reálné?Na mém noťasu nejde display,nejde ani přidaný monitor..Po zapnutí najede větrák,kontrolka ukazuje,že disk pracuje ale to je vše.Tma...Tak by mě zajímalo jaký názor mají zdejší odborníci...Děkuji!

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Věřím, že tato metoda na odstranění některých závad funguje, podobný postup je vyzkoušen u základních desek mobilů, které se v některých případech kompletně ohřívají horkovzdušnou pájkou. Je nutné, aby deska byla těžšími součástami vzhůru, ovšem i v případě, že je osazena "zespoda" malými "SMDéčky", nemusíme se bát, že samy odpadnou, pájka je udrží. Důležité je s deskou před zchladnutím nemanipulovat, při neopatrném pohybu může dojít k odpadnutí nebo posunutí součastek...

ztracenysyn
hodnocení

hope,jsi další,kdo úspěšnost nevylučuje...:)Tak já to zkusím.Dám vědět,jak to dopadlo.Jsem rád,že i po odchodu pár rádců si Poradna udržuje vysokou úroveň.Tak to má být...:)

praivo*
hodnocení

0x

Pokud budeš mít štěstí, fungovat by to mohlo. Jen ji musíš uložit tak, aby během pečení nevypadaly součástky.

ztracenysyn
hodnocení

Na tom videu je položená na alobal a z alobalu jsou smotány i takové dva válečky...Toho,že se něco ,,odpájí,, se právě bojím...:)

mowla*
hodnocení

0x

Nikdy jsem to nezkoušel - takže jen odhaduju... Můj odhad je, že si po ´upečení´karty půjdeš koupit novou...

;)

doplněno 04.01.13 18:21:

Praivo - já to nepochybňuju, jen odhaduju... ;) A - upřímně, kdybych měl po ruce nějakou vadnou kartu, vyzkoušel bych to, su pro každou pr*el... :-D

ztracenysyn
hodnocení

Tak díky za odkazy!Teď ještě dostat odvahu to zkusit...*smich*

ztracenysyn
hodnocení

No já taky ne...Ale už jsem o tomhle způsobu slyšel dřív...Právě proto se ptám..:)Víc hlav,víc rozumu...*smich*A blahopřeji k TOPU!Ještě dzordz na druhé místo a bude to jak má být...:)

hodnocení

0x

Kamarád přesně tento typ taky tímto způsobem opravoval a oprava se povedla, ovšem né na dlouho, po pár dnech se čipset zase odpekl *smich*

opredat
hodnocení

0x

Tak ja takhle zapekam grafarnu z 5520, kdyz mlademu odejde. Dam horkovzduch na 230°C a 10min "zapekam". Potom priotevru dvirka a necham zchladnout. Vydrz tehle opravy pak zalezi, jak moc mlady na notasu pari (3 dny az mesic). Zadny alobal ani zakryvani cehokoli neprovadim. Ten RoHS nam byl cert dluzen (vlastne EU -Philips). I kdyz je to i castecne spatnym navrhem smotneho cipu.

Naposledy jsem nad chladic karty namontoval 10mm chladic, ktery bezi stale. Zatim se cip drzi.

Resenim je koupe ATI grafarny, ktera by uz tento problem nemela mit.

opredat

Naposledy jsem nad chladic karty namontoval 10mm ventilator, ktery bezi stale. Zatim se cip drzi.

ztracenysyn
hodnocení

Tak jsem ji zapek a jediným úspěchem je,že se rozvítil display...Funguje ovládání pro podsvícení ale to je vše.Nenačte se systém a při pokusu o spuštění biosu nebo nouzáku se ozve jen krátké pípnití...Takže jsem v .píp...*zed*Je možný,že jsem ji málo upek?Nebo nějaký jiný nápad?Díky!*plac*

opredat

Takhle se velmi spatne radi. Nenapsal jsi totoz, jak se choval notas pri zavade - pred zapekanim. Ono totiz to zapeceni nemuselo vyresit tvuj problem.

Jak a co jsi zapekal?

ztracenysyn
hodnocení

Napsal...:)Šlo o grafárnu.A napsal jsem i to,že noťas přestal reagovat.Při startu se nerosvítil display,nenačítal systém,nic,tma,jen bylo slyšet větrák.Nereagoval ani na spuštění biosu nebo nouzáku...Po,,upečení,,se sice display rozsvítil ale dál nic...Po pokusu o spuštění biosu stisknutí klávesy vyvolá jen krátké pípnutí.No já vím,popis nic moc...*smich*

opredat

Rozsvitil, co to znamena? Vidis logo "Acer"? Ci jen bila obrazovka?

A popis presne, jak jsi to zapekal.

ztracenysyn
hodnocení

Právě že logo nenaběhne...A zapékal jsem to podle návodu zhora.200 stupňů,deset minut...A po vychladnutí se alespoň ten display rozsvítil..V pondělí tam zkusím dát novou...:)

zabu
hodnocení

0x

Tenhle systém funguje jen a jen, když je někde nezapájený nějaký vývod. Většinou to bývají nedostupné vývody ze spodu QuadPack pouzder. Pokud už čip odešel do věčných lovišť, např protože nebyla připájena chladící ploška na spodní straně čipu, je to škoda práce.

Aby se to dalo takto zapéct musí se z desky odmontovat vše plastové, stáhnout z konektorů plastové domečky. Sundat ventilátor, displej atd. Další krok musí být pokrytí celé pájené desky z obou stran kvalitním tavidlem(typ. Rework Jelly). Pokud to neuděláte, ohřáté součástky tzv. nezaplavou-neusadí se vývody na střed PADů, a cín nezateče správně. Při zapékání DPS se tavidlo odpařuje-kouří a když se to pokusíte udělat doma v troubě, je to na rozvod.

Desku dát do trouby tou stranou, kde jsou součástky přilepené lepidlem. Pokud alespoň jedna strana není lepena lepidlem, je to horší. Bývá potom jedna strana zapájena cínem s trochu vyšší teplotou tavení. Pak je dobré zjistit, která strana to je. Vhodná je mikropájka s regulací teploty. Pomalu přidávat teplotu a zkoušet, na které straně začne pájka tát dřív. A tou stranou, která je zapájena pájkou s vyšší teplotou dat desku dolů.

No mnoho štěstí. Jde to, ale abych se přiznal v troubě jsem to nikdy nezkoušel - mám v práci profi zapékací pec.

majkeen
hodnocení

0x
Koupil jsem kartu ZOTAC 8800GTX v roce 2006 za bratru 15000,-Kč v roce 2012 se objevily první fraktály, kdy karta vykazovala průšvih se studenými spoji. Co dodat, že než to, že jsem byl smířen, že grafárnu kdyžtak vyhodím, ale bylo mi jí líto. Upekl jsem ji přesně podle návodu a ouha, ona to zvládla. Dnes, tedy 12 let od zakoupení karty, na které pořád jedu (WOW, WOT . . ) se opět začaly objevovat fraktály. Jsem už smířen s tím, že projede spalovnou v Malešicích, ale i přesto vyzkouším poslední pečení.

still10k*
hodnocení

0x

Pečení je celkem zajímavý způsob "opravy" studených spojů. Kamarád má na to takovou speciální úzkou horkovzdušnou pistoli. I v některých servisech je používají při oživování mrtvých desek.
Už jsem to v životě párkrát zkoušel, po pár nezdařených pokusech přišlo i pár zdařilých. Např. jeden HP notebook s mnou upečenou deskou (původně mrtvou) běhá svižně už dva roky bez problémů.
Není třeba se pečení bát, jen je potřeba se smířit s rizikem, že se to nepovede a komponent vyhodíte. Ale vzhledem k tomu, že stejně nefunguje, tak nemáte co ztratit, vyhodit ji můžete v jakékoliv fázi procesu *smich*

Peče se vždy kondenzátory nahoru (aby v troubě nevypadaly)! 20 min se mi zdá moc, nikdy jsem nepekl déle než 10 minut. Obvykle nastavuji troubu na 170-180 a peču 7 minut. Když to nepomůže zkusím ještě jednou na 200 po dobu 10 minut. Vždy nechte desku někde v klidu vystydnout, dejte jí tak 30 minut oraz, než ji zažnete zase rvát do stroje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]