Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plný disk - jak se to stalo?

Od: zvanda® odpovědí: 10 změna:

Mám sice PC,ale jsem v tomto oboru celkem nevzdělanec.Mám rozdělený disk na dvě části C-D,.najednou ta část C je plná.Je mi to divné, protože na ni nemám uloženo nic objemného.Poradí mi někdo čím se to mohlo zaneřádit?Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jak tu většina lidí radí - ccleaner - snad se nikdo neurazí, když odkáži na návod na jiném serveru...

Jelikož jste laik, jak píšete, doporučuji návod alespoň zběžně přečíst. Zvlášť při instalaci programu byste mohl mít problémy...

Jinak k radám do budoucna ...

Nestahujete nic na plochu, ale vzdy udejte onen disk D: kde si vytvorte par slozek typu "hudba" , "filmy" "dokumenty" "programy" atd a do nich ukladejte budouci data a instalujte programy...

Hlídejte si KAM ukládáte, instalujete, kopírujete. Jelikož máte dva disky, bylo by dobré si vše ukládat a instalovat na disk D: a C: nechat jen pro vlastní potřeby systému.

Bohužel systém se ve výchozím stavu snaží vše ukládat na C: . Takže pokud např. stahujete nějaký film, písničku, instalujete nějaký program (např zmíněný CCleaner) vždy dávejte pozor v okamžiku, kdy vyskočí okno s dotazem, KAM daný soubor uložit, případně KAM se bude program instalovat...

Uživatelská data se budou nabízet ke stažení do vašeho vytvořeného profilu, programy se zase budou chtít instalovat do složky c: program files . A právě v tomto kroku je na Vás, abyste onu cestu k souboru změnil na D: místo C:

Toto lze nastavit i automaticky a zpětně všechna data a prgramy migrovat jinam, ale to by měl provést místně raději někdo odbornější. I s přesným postupem byste mohl nadělat více škody, než užitku a pak by vam nemusel ani vzdalene nikdo pomoci... (tim vas nechci podcenovat, ale vzdalene po diskusi radit, jak si zpetne obnovit data a programy, kdyz by vam nic nefungovalo neni nejjednodussi)

mowla*
hodnocení

1x

Na C: jsou jednak Dokumenty (pokud jsi neměnil konfuguraci Win, ukládá se tam ´vše´) a jednak tempy, tedy ´smetí´ z instalací, browsdání apod...

Stáhni si Ccleaner (např. slunecnice.cz/... ), nainstaluj a nech v základní konfiguraci a spusť - promaže právě to ´smetí´...

ladaadal*
hodnocení

0x

Co instalace her nebo jiných softwarů? Samo se to neudělalo. Jak je to velký? Zkus si stáhnout prográmek pro scanování disku, tam zjistíš, co kolik místa zabírá.

hodnocení

Je to 29GB hry žádné nemám softwary taky nestahuji jen co bylo ve win-7 orig.Máme ještě ntb.na něm foto a jiné tam bych to pochopil.Kde je ten prográmek díky.

iku*
hodnocení

0x

Stáhni ccleaner projed hdd a potom nech hdd defragmentovat určitě ti to pomůže .

hop®
hodnocení

0x

Jste sice přesvědčen, že na C: nemáte nic objemného, ale stačí třeba zapomenutý iso soubor, a disk je rázem menší.

Na hledání velkých souborů používám program SpaceMonger, doporučuji...

hodnocení

0x

Netuším, jestli to ještě existuje, ale kdysi koloval virus "vanhalf". Ten postupně při každém zapnutí PC užíral kus jeho kapacity až do nefunkčnosti PC. Měl by ho ale najít každý antivirák.

doplněno 04.01.13 20:49:

Podrobnosti jeho fungování až tak neznám, ale disk se na venek tvářil jako menší a menší. Pokud vím, šířil se převážně nakaženými disketami, zapomenutými při bootování v mechanice, což už dneska prakticky nepřichází v úvahu. Proto asi patří k ohroženým druhům:).

mowla*

OneHalf neužíral kapacitu, ale kryptoval obsah disku (konstantu ´schovával´ v MBR)... Jakmile zakryptovaná část dosáhla poloviny disku, odmázl konstantu a zakódovaná data byla nadále nedostupná... Stejnětak, pokud jej někdo odstranil prostým fdisk /mbr (i tací fachmani byli)... Je to tak 18-20 let, kdy jsem o něm slyšel naposledy... ;)

mowla*

Jo jo - co nejsou diskety, je na vymření spousta legrácek...

:-D

doplněno 04.01.13 21:28:

To jo, Hope... *smich*

Ale - ´bohužel´, se zvýšila povědomost o nich, takže už BFU tak snadno ´nevyděsíš´...

:D

hop®

Ale spousta jiných legrácek nám přibylo s nástupem internetu! ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]