Nejste přihlášen/a.
dobrý den potřeboval bych poradit jak bych měl přeinstalovat starý počítač.
byl na něm Win XP professional SP3 a chtěl bych na něj win 95 mám ho na CD-ROMu ale bios mi píše Boot from CD ale začne vrčet disketová mechanika. Disketu (jednu) také mám 1 MB. a ptám se jestli by nešel na ní udělat nějaký COM nebo BAT nebo EXE soubor který by přesměroval bios na CD a vynutil instalaci?
chci ho přeinstalovat protože mi pc hlásilo že chybí dynamická knihovna HAL.dll a že níní kvůli tomu možné spustit windows
Win95 ještě neměla bootovací CD, takže to cd mechaniku přeskočí a zkouší najet z dalšího zařízení, tedy z diskety. Budete potřebovat nějakou spouštěcí disketu, freedos nebo něco podobného, co bude obsahovat ovladač pro cdrom, abyste odtud následně spustil instalaci.
Jinak teda Win95 dneska absolutně nemá smysl, půlka věcí tam fungovat nebude, s Win98SE by to bylo lepší, ale taky žádná sláva. Proč raději nenainstalujete znova XP nebo neopravíte tuhle chybu?
tak já tedy nevím protože mám boot cd od windows 95 prostě instalační CD-ROM s WIND 95 je to originál od Microsoftu
Ale pánové... proč hned to "hartusení" o starých devadesátpětkách?!
Pán asi cestuje časem nazpět a potřebuje starší výbavu. Nebo se mu prostě po nich stýská.
Každopádě souhlasím s opravou chyby a novým nainstalováním XP. Navíc 95 už nejsou podporovány Microsoftem. Taky se vám může stát, že nové progamy vám v tom prostě nebudou chodit.
ale já bych prostě chtěl jenom a jenom win 95 z jednoho účelu a ten účel je "pro zábavu!
nicméně má tak chabý procesor že se na něm Win xp dá sotva spustit má CPU 750 Mhz RAM cca 64 MB
pro win 95 jen tak ale aby se aspoň tolik nesekal
Je to velmi jednoduché, vytvořte si spouštěcí disketu, třeba zde → bootdisk.com/... /vyberte 95 originál/ nebo jinde search.seznam.cz/...
Já tu disketu pořád používám, DOS je prostě zlatej důl a kdo umí, tak dokáže s tím udělat spoustu věcí
Z té diskety pak nastartujte, zadejte FDISK, smažte všechny stávající oddíly, restartujte počítač a vytvořte nový(é) oddíly, zase restartujte počítač a zadejte tam E:setup.exe, kde E=písmeno CD-ROMky.. A pak už jen instalujte.
Jinak Windows 95, tam toho dnes už nainstalujete opravdu dost málo a jeslti s tím budete chodit na internet, tak jste sebevrah. Ikdyž avast! 4.8 do toho v pohodě dáte, tak nejnovější verze prohlížečů nebo nějakého kludného zabezpečení tam nenacpete, navíc systém už je myslím od roku 2001 nepodporovaný. Na takovej stroj bych kopl Windows Millennium, nebo Windows 98 SE, tam je to podpora programů ještě jakštakš dobrá a po doinstalování KernelExu, Vám tam pojedou i ty novější programy. Samozřejmě ne všechny, ale některé ano. Taky Vás upozorním na to, že Win95 mají opravdu velmi slabou podporu ovladčů, Win98 sice taky nic moc, lae už je to trošku lepší. Taková Millénia, tam je ta podpora už lepší a třeba flešky to nemá problém brát. Také 98 nebo ty 95 mají velký problém s tím. Navíc 95 nepodporují USB, resp. ho neznají. Máte-li ale verzi OSR 2, tak tam už myslím podpora USB je, ale není to vončo.
750MHz špatné pro XPéčka není, ale 64 je zoufalce, ale zoufale málo. Několik kusů SD-RAM tu ještě mám, bydlíte-li na Krkonoších, můžeme se domluvit, kdyby jste měl zájem, přes vnitřní poštu.
Na ten zastaralý počítač s hrozný a pomalým procesorem jsem se natolik na štaval že dnes jde do jeho zakladová deska ve starém šasi mého původního pc a s dalším šasi mého 4 počítače jdou do sběru! mimo chodem jsem zjistil že na základové desce jso vyteklé skoro všechny kondenzátory tak jsem se ani nemusel přemlouvat jsestli mám nebo ne mimochodem je mi 11let a teď mám pátý počítač na který jsem dal šasi z toho který jsem se pokoušel s vaší pomocí na bootovat. a právě tu jeho zakladovou desku (tu vyteklou) jsem dal do šasi původního. ne jo to trochu zašmodrchané ale snad to pochopíte!
takže se už nenámáhejte a děkuji jinak za vaši snahu!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.