Nejste přihlášen/a.
Dobry den,budu predelavat internet prez pevnou linku,telefoni kabel k modemu budu vest z prizemi do druheho patra do podkrovi,tak se chci zeptat kdyz budu ten telefoni kabel vest ve zdi spolecne s elektrikou mam ten telefoni kabel dat do husiho krku?nebo ho muzu zahazet maltou normalne s elektrikou bez husiho krku?Nechci ten kabel poskodit
predem dekuji za odpoved
Stíněný kabel není nutný. Vyberte takový kabel, na který půjdou nacvaknout konektory, neplatí v případě, že zakončíte kabel zásuvkou. Ono to i lépe vypadá, a je to praktičtější. Ten husí krk je dobré použít. Nikdy nevíte, co tam kdy budete chtít dodatečně natáhnout. Třeba domácí síť, apod.
ale ja potrebuji tak 15m ne 0,5m takze je blbe pouzit klasicky telefoni nestineny v husim krku?
Tak tam natáhněte, už to tu myslím někdo radil, SYKFY 3x2x0,5. Ten má stínění a když bude potřeba, tak to stínění zapojíte. Já myslím, že nebude potřeba. Záleží na tom, v jaké vzdálenosti od toho silového kabelu bude, a kolik tím silovým kabelem poteče proudu. Pokud to budou běžná světla nebo zásuvky, tak bych se tím netrápil. Pokud to bude koupelnová zásuvka, kde se uvažuje třeba s pračkou, nebo kuchyňská, kde bývají také spotřebiče s velkým příkonem, tak bych se snažil dát ten husí krk co nejvíc stranoualespoň 3-4cm, jak to půjde. Ale v praxi s tím moc udělat nejde, to vím. Souběh vedení řeší norma, ale to tu už někdo psal přede mnou.
Otázka je, jak citlivé je to zařízení(?ADSL modem od O2?) na rušení. S tím nemám zkušenost, a někdo tady snad bude vědět.
Ja bych s ruseni el. kabelu do modemu vazne nebal. Jak uz jsem psal, vsak to jde vyzkouset i nanecisto a na 99% to bude bez problemu. My mame vedeny telefon podivnou dvoulinkou bez stineni. Dva dratky slabeho prumeru a je to OK.
bavíme se o kabelu, takže stíněný kabel, ne trubka. Ta by musela být kovová a uzemněná, aby stínila... koukni třeba na elektramat.cz/... já všude tahal SYKFY 5x2x0,5 mm a i tak je někde málo...možná, že budeš dělat domácí telefon od branky na poschodí a tam bude třeba více žil...
docetl jsem se ze stineny telefoni kabel RJ11 se nedela protoze to neni potreba a stineny husi krk jsem taky nenasel,tak mam to davat do husiho krku nebo ne?nechci kabel poskodit
Martine, klidne muzes pouzit krouceny stineny STP kabel, tak, jak to ma Jabraka a pouzit z neho jen dva pary pro konektor do modemu. Jinak by jsem dal chranicku, aby sel kabel vvymenit bez bourani, nebo tam strcit dalsi. Pri vedeni chranicky si dej pozor, aby jsi ji nikde nezalomil a nemel moc ostre uhly.
doplněno 31.08.11 13:17:Stineny kabel podle me neni potreba. Navic to muzes otestovat, natahnes kabel do nezapravene zdi velde elektriky, zapojis a uvidis. jinak tusim, ze norma resi soubeh, ale nepamatuji si, kolik je maximum
RJ-11 a RJ-45 jsou typy konektorů. Ke konektoru či zásuvce RJ-45 (rozvod internetu) používám kabel FTP či STP, nestíněný UTP nepoužívám. Pro připojení RJ-11 doporučuji stíněný sdělovací kabel SYKFY 2x2x0,5 a klidně bych ho přimáznul k ostatním kabelům...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.