Nejste přihlášen/a.
Najde se nějaký odborník-zvukař-elektrotechnik, který by dokázal poradit?
Mám Propellerheads Reason 4.0, snažím se vytvořit efekt, podobný například
Vezmu nahrávku hlasu, vyčistím šum, normalizuju hlasitost. Otevřu v ReCycle, "rozkrájím" na slabiky, jednotlivě pak zkrátím nebo prodloužím, jak je třeba, uložím jako .rx2 sample.
V Reasonu do projektu vložím nový combinator, jen pro tenhle efekt, do něj pak nejdříve NN-19 sampler (na horním okraji screenshotu), resetnu nastavení a načtu ten připravený soubor. Ze sampleru mi jde jenom čistý zvuk bez úprav, stejný jako ten sample. Za něj zařadím ekvalizér, zesílím obvyklé frekvence řeči a také veškeré výšky (spolu s HF na vocoderu to mělo celkem velký vliv na srozumitelnost). Za ekvalizér pak obyčejný mixer (pro pozdější vyvažování mezi modulační a carry-nosnou vlnou), jeho levý a pravý výstup pak spojím a šoupnu do vocoderu.
Zdrojem nosné vlny a zároveň hlavním kamenem úrazu je Malström syntetizér (ale s Thorem nebo Subtractorem jsem na tom byl ještě hůř). V podstatě používám jeden oscilátor, pilový tvar vlny, bez modulátorů, bez filtrů. Decay (rozklad) musí být na minimu a sustain (držení) na maximu, úder (attack) a uvolnění (release) jsem oboje nechal kolem poloviny a docela vyhovuje. Mono výstup rozdvojím a zapojím do vocoderu jako nosný signál.
No a konečně ten vocoder. Decay i attack hned na nulu, aby to přesně kopírovalo modulační vlnu. Zvýšení počtu pásem na 32 trochu pomůže, další zvýšení na 512 (což současně zapne FFT) pak pomůže hodně, ale občas vytvoří nepatrné cvakání nebo artefakty, ale to nejspíš bude už součástí té původní nahrávky hlasu. Nakonec posunu HF emphasis (zdůraznění vysokých frekvencí) asi do 3/4, spolu s tím ekvalizérem na začátku to vyjasní zvuk.
Bohužel, i po veškerém precizním vyladění ten výsledný zvuk je stále daleko od toho, jaký bych ho chtěl. Pokud se opakuje jedna slabika dokola, zní to (skoro) jako zajímavější oscilátor, teprve při variaci samplů se pozná, že základem je lidský hlas, samohlásky se odliší celkem snadno, ale souhlásky jdou rozlišit ztěžka, takže ve výsledku je slovům špatně rozumět.
Nenapadá vás, co s tím? Nebo někde dělám zásadní chybu? (Přiznám se, že na signály, transformace, FFT, vzorkování a podobné věci jsem moc pozor nedával, takže teoretické znalosti veškeré žádné.)
doplněno 28.08.11 23:19:Větší obrázek: http://img21.imageshack.us/img21/8103/vocoder.jpg
Tak problém nevyřešen, podařilo se mi to ještě mírně vylepšit, ale pořád to je špatný špatný.
Dneska dopoledne jsem narazil na
Takže to asi nechám tak, jak to je teď, v nedokonalém stavu. Ale kdyby někoho něco napadlo, určitě řekněte
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.