Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je nutný chladič na pevný disk?

Od: chladic odpovědí: 4 změna:

Program Speccy ( www.speccy.com) mi ukazuje teplotu disku 36°C, když na něj sáhnu je rozhodně teplejší.

Uvažuji o tomto chladiči Scythe SCIT-1000 /... a pevný disk mám WD Caviar Black E/....

Před ním ve skříni T hermaltake V3 Bla/... mám 120 mm ventilátor.

Je opravdu další chladič na pevný disk nutný?

Jak se chladič montuje na pevný disk?

Jaká je optimální teplota pevného disku?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

0x

Ten větrák se nejspíš má namontovat do 5.25 pozice nad pevný disk.

Nacpat dva tři disky těsně k sobě by asi nebylo nejzdravější, ale pokud tam máte disk jen jeden a nad i pod ním je v šachtě volné místo, měla by teplota být naprosto v pořádku, zejména s tím větrákem vpředu.

bena*
hodnocení

0x

Optimální teplota je tak 35-45°C, takže já bych ten chladič tam snad ani nedával. Ale pokud je disk opravdu hodně rozpálen, tak určitě.. Stálé vysoké teploty disku zkracjí životnost...

skokycz*
hodnocení

0x

Trochu zručnosti, plastových pásků na kabely a trochu to ve skříni porovnejte... vaše snaha chladit jen HDD mi přijde zbytečně upjatá na jednu komponentu... zlepšete raději proudění vzduchu skrz case tak , aby case účinně ventilovalo jako celek, není špatný dát třeba komínek k vetilátoru chladiče procesoru, aby tepelně ventilátor nesál teplý vzduch ze skříně, ale vzduch z venku... u Hdd...máte dost velký hdd a asi druhý mít nebudete, tak udělat mezeru mezi spodním dílem plechu v case tak aby se dostal vzduch i k Hdd bez problémů... já mám jeden původní 80gb Seagate, a pak jsem si přikoupil ještě 320 gb . Ten starý se moc nehřeje, ale ten novější mi taky leze až o 10 stupňů výš, než můj původní HDD . Ale hodnoty momentálně :

Základní deska 36 °C (97 °F)
CPU 42 °C (108 °F)
CPU dioda 38 °C (100 °F)

Seagate ST3320620AS 42 °C (108 °F)

Seagate ST380817AS 37 °C (99 °F)

No hodnoty nejsou takové , abych to řešil. Tak jsem kdysi jen přidal do bočnice jeden nízkoobrátkový 120 mm ventilátor a v létě mi to

doplněno 27.08.11 23:20:

a v létě mi to srazí teplotu o 3-5 °C .

craft*
hodnocení

0x

Podle Google je optimální rozmezí pracovní teploty zhruba mezi 37 až 43 °C, ale ani o pár dalších stupínků níže či výše se selhávání příliš nezvyšuje.

www.diit.cz/clane/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]