Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupit notebook bez OP?

Od: pavlanova odpovědí: 19 změna:

Dobrý den!

Chci si koupit notobook a nevím si moc rady . Vydělala jsem si peníze na brigádě 6000 tisíc. a to mi na něj nestačí. Kamarádka mi poradila, ať si ho koupím bez OP, když doma máme PC s OP Windows XP a , že bych to mohla natáhnout s instalačního CD. Já ale nevím jestli bych neporušila autorská práva a taky by mě zajímalo, jak zjistit jestli notbook podporuje OP Windows XP. Prosím, poraďte.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Instalace byť legálního SW na další PC je nelegální.

hop®
hodnocení

2x

Bez Občanského Průkazu? ;)

Takže asi bez OS, bez operačního systému, že. Myslím, že autorská práva neporušíš instalací XP na NB, ovšem musela bys je zrušit na PC, pravděpodobně nemáš multilicenci. Na zkoušku, jestli NB umí XP bych tu instalaci risknul, ovšem asi by bylo lepší nejprve zapátrat u výroce NB na netu, určitě tak podobné technické informace jsou.

Ještě vydrž, určitě se připojí další rádci s odbornějšími a přesnějšími radami!

hm*
hodnocení

0x

Tak:

1) Nevím, jak notebooky, ale nEtbooky prodávané bez OS nebývají levnější (nebo ne o moc), ale bývají lépe vybaveny (mají třeba víc paměti).

2) Autorská práva tak, jak se o ně dere jistá americká společnost, bys použitím instalačky od domácího PC porušila.

3) S podporou XP neporadím, snad leda kdyby ten model někde i s XP nabízeli, pak by to bylo jasné. Ale oni už asi budou všude dávat W7. Nebo se podívat k výrobci, jestli nabízí drivery do XP ke stažení.

bena*
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys maverick 20. 08. 2011 12:15:04
Tak to používáš nelegálně... Office mají některé student/home licence pro 3pc, ale xp neee! Hlavně se veřejně chlub.
dzordz*

To, že to funguje, ještě neznamená, že to je legální.

petapeta*

U balíku Microsoft Office (platí i pro samostatné aplikace Microsoft Office) smíte instalovat jednu kopii licence na pevný počítač (licencované zařízení) a druhou kopii té samé licence smíte instalovat na přenosné zařízení určené pro jednoho primárního uživatele licencovaného zařízení. Ale to neplatí pro operační systém. A u tazatelky se jedná určitě na OEM verzi.

Licence pořízená formou OEM zůstává po celou dobu užívání produktu vázána na počítač, na který byla poprvé nainstalována. S tímto počítačem může být dále prodána nebo převedena na dalšího uživatele. Licenci k softwaru pořízenou formou nákupu softwaru OEM nelze podle licenčních práv přeinstalovat na jiný počítač _ v případě likvidace počítače nebo jeho vyřazení dochází zároveň k zániku licence.

pecenkav*
hodnocení

0x

Kouknout na stranky vyrobce konkretniho notebooka, tam najit podporu pro Australii, tam si zatim drzej XP, tam by mohla byt sance najit ovladace.

chrest*
hodnocení

0x

No a vlastně proč chceš XP? Pokud budeš mět lepší notebook, tak popros nějakého kamaráda, ať ti stáhne a nainstaluje Win 7. Sice je to nelegální, ale kdo má všechno na PC legální, že. Budeš to mět bez problémů, nebudeš muset shánět ovladače na XP a navíc pokud budeš mět notebook, který bude mět paměť 4GB a víc, tak ti to bude k ničem, protože XP, jestli se nepletu, tak vidí max 3GB.

doplněno 20.08.11 11:14:

Jo tak dokonce 1GB

doplněno 20.08.11 11:22:

tak asi nakonec fakt 3 :) to je jedno prostě XP je už krok zpátky

výtka
Upozornění od sys maverick 20. 08. 2011 11:24:41
Proš navádíš tazatele k nelegální činnosti? To na tohle fórum nepatří. Doporučuji přečíst pravidla poradte.czMimochodem, xpčka adresují 4GB, a to platí o všech 32bit systémech, tedy i vista a 7, mimo 64bit nebo special editcích kde je třeba jen to 1GB
chrest*

OK tak jo. Ať si koupí originál OS a vyhodí 1/3 výplaty za dobrý pocit, že neporušila zákon, který porušují všichni.

výtka
Upozornění od sys maverick 20. 08. 2011 12:11:05
Mimo forum si dělej co je libo, ale na foru dodržuj pravidla a zákony. OS stojí okolo 2tis.
chrest*

A to je přesně ta 1/3 z její výplaty. OK budu dodržovat, jen jsem chtěl poradit to, co je pro ni z mojeho pohledu nejlepší.

tesla
hodnocení

0x

Nechápu lidi co všude (i na nový HW) cpou ty 9 let starý XPéčka, už jsou dávno překonaný, na PC kde je víc než 1 GB paměti určitě Windows 7.

Nic proti, ale 1GB adresují jen special edice xp a právě win 7, jinak limit 32bit systémů jsou právě 4GB. Já nechápu jak lidi přijdou na takovou blbost ;)

tesla

Nechápete, prostě kde je víc než 1 GB RAM už bych dal W7.

Nechápu proč. Jo neřeknu kdyby někdo řekl novější directX, nebo podpora plné saty atd, ale zrovna 1GB ramky bych neargumentoval

dzordz*

Protože to běží rychlejš a líp než xp, když to má dostatečně velkou ramku?

To je věc názoru, mě se to tak jednoznačné nezdá.

Pro tazatelku: za 6tis pokud beru klasický solidní ntb, tedy 14, nebo 15,6 úhlopříčka tak to nový nepočítejte, za to jsou spíš netbooky okolo 10 úlopříčky. Ale dají se koupit bazarové, repasované a tam by to problém nebyl ani s OS

petapeta*
hodnocení

0x

A co Linux, ten je zdarma a kdo si na něj zvykl, nedá na něj dopustit.

sinner
hodnocení

0x

Ahoj mám takoví pocit že na tu brigádu pujdete ještě jednou ;), no není nic jednoduší než se podivat třeba tady notebooky.heureka.cz/...

něco vyberte ,sem hodte co na to řeknou ...a pokud se jedná o opera.system muj názor je. Jak by jste se tvářila kdyby za vaši práci na brigádě nedostala nic...No a jestli XP nebo W7 já měl obě dvě a zůstal jsem u W7 jsou přeci o kousek dál .použil bych ale minimálně 2GB RAM ...měj te se:)

pavlanova
hodnocení

Moc dík všem za odpovědi. Teď byly u nás fantastické slevy v Okay - HP 625 za 6999,- KČ i s OP Windows 7. Kamarádka mě založila a tu tisícovku ji budu splácet po 200, - měsíčně. Jen si zvyknout, ale je to super!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]