Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převedení textově vypadajícího čísla na číslo

Od: theofil® odpovědí: 15 změna:

Zdravím všechny šikovné rádce.

Bojuji s jednou tabulkou v EXCELu a neumím najít jednoduchou cestu, jak upravit čísla zkopírovaná z netu, na čísla, se kterými se dá pracovat.

Čísla mají oddělovaná tisíce mezerou a tváří se jako text, tj. nejde s nima počítat. Vzorečky buď vrací hodnota, nebo třeba při sčítání nula.

Pokud se mechanicky odstraní mezery (tj. smažou se), tak to potom počítá (někdy). Zkoušel jsem všechny možné funkce, kde jsem chtěl mezery nahradit "ničím", prostě je odstranit, ale jak funkce "dosadit", tak "najít" a "nahradit" nejsou úspěšné. Nefunguje ani funkce "pročistit", takže to nebudou asi ani netisknutelné znaky.

Nakonec se mi povedlo s využitím funkce dosadit mezery smazat (ale tak, že jsem z jednoho čísla zkopíroval tu mezeru a do funkce ji dosadil - ale nerozumím tomu, protože to vloží do funkce úplně stejnou věc, jako když ji píšu z klávesnice tj. " ") jenomže ani po odstranění mezer to nepočítá a tváří se to jako text, ikdyž došlo k tomu, že formát se změnil a hodnoty ze zarovnání doleva, což je standard pro text se zarovnaly vpravo, což je standard pro čísla.

Aby to začlo počítat, tak bylo potřeba ještě celý sloupec přenásobit 1 (Ctrl+C; vložit jinak - násobit).

Druhá možnost, jak to začlo počítat bylo celý sloupec zkopírovat a vložit jinak jako hodnoty.

Takže nakonec jsem se po spoustě kroků k cíli dostal, ale jsem přesvědčený, že by to mělo jít i jinak. Nevíte někdo, jak se dá z nečísel udělat číslo se kterým bude excel počítat?

A druhý dotaz, jak se dají v excelu zobrazit netisknutelné znaky?

Díky za radu

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Textové číslice na číslo převádí funkce HODNOTA(text), s netisknutelnými znaky nemám zkušenost...

hodnocení

Díky Hope,

tuhle funkci jsem zapomenul do výčtu napsat, ta vrací taky chybové hlášení Hodnota :(

hop®

Není zač, moc jsem nepomohl. Zkusím ještě popřemýšlet. Pokud chceš, pošli tu tabulku na poradte_hop@volny.cz, juknu na to.

charlies*
hodnocení

2x

1. Pomohlo by, kdyby jsi uvedl příklad, odkud jsi to zkopíroval. Já jsem něco z internetu zkoušel zkopírovat, taky to bylo oddělené mezerou a šlo mi s tím počítat normálně.

2. Zkoušel jsi změnit formát na číslo?

3. Zkoušel jsi funkci Hodnota, která převede text na číslo?

4. Používám Excel 2007. Jestli máš starší, tak třeba mohl být zrovna v tomto trochu hloupější.

hodnocení

Zkoušel jsem všechno doporučené.

1) Je to zkopírované z Benefitu, což je takový docela uživatelsky oříškovský program :( normálně stažené tabulky z webu mi taky fungují buď sami, nebo pomocí těch funkcí jdou pročistit, ale tady je ta mezera nějaká divná.

2) Jasně, změna formátu by na počítání neměla mít sice vliv, ale taky jsem to zkoušel leč bez úspěchu.

3) viz předchozí odpověď pro Hopa

4) Zkoušel jsem to na všech verzích od Excelu 2003 výše :(

Vzhledem k tomu, že je to tabulka asi se třiceti řádky a třemi sloupci, tak to jde upravit těma krokama, co jsem páchal, ale když se z ní časem stane tabulka větší, tak budu asi ztracený (no nebudu, nechám to dělat kolegu :))

dzordz*
hodnocení

2x

Tohle se obvykle řeší tak, že se formát upraví na hodnoty při vkládání, přes tu nabídku dole v rohu nebo přes vložit jinak. Nepamatuju se, že bych se vstupními daty musel někdy provádět ještě něco dalšího.

Je dost možné, že se vám to už dávno podařilo dát do správného tvaru, ale stále máte nastaven formát buněk na textový, všechny ### chyby pak nastanou ne kvůli obsahu buněk, ale proto, že počítací operace s textem nedávají smysl. Takže u celé oblasti ručně nastavte číselný formát.

Pokud vám to i tak nepůjde (čemuž se mi nechce věřit :)), zkuste říct přesně co kopírujete, jsou ještě další, náročnější možnosti, jak to obejít - rozdělení do sloupečků a pak sloučení zpět, makro na úpravu (které provede něco podobného, jako Vložit jinak), automatické makro při vkládání a tak.

doplněno 19.08.11 10:47:

Aha, no asi jste to už všechno zkoušel .. můžete někam dát ukázku dat? Jsem zvědavej, proč to nejde :)

hodnocení

jasné, formát při vkládání by šel upravovat, kdybych měl možnost to vkládat do excelu jako externí data - pokud to ale jenom zkopíruju, protože k originálnímu souboru nemám přístup jinak, než kopírováním z webu, tak mi nastavení formátu nejde.

Vložení jako hodnoty nepomůže, vyzkoušeno, formát nastavený všude na číslo nebo účetnický, nebo vlastní - nemá na výsledek žádný dopad (ne obecně - normálně mi to funguje, ale ne v tomhle případě).

Rozdělení na sloupečky jsem si taky říkal, že by mohlo jít, jenomže problém je v tom, že neumím ten text rozdělit, protože každé číslo je jinak dlouhé a má jiný počet desetin. jinak bych dal vyhledat jednotlivé mezery a mezi nima to rozkrájet, jenže hledání mezery hlásí taky chybku.

Ale v tuhle chvíli to vypadá, že jsem nakonec objevil fungující řešení a jsem trubka, že mě to nenapadlo dřív. Z jednoho čísla jsem si přes funkci "kod" vytáhnul kód toho, co vypadá jako mezera (je to kod 160 - ale v tuhle chvíli nemám tuchy, co se za ním skrývá, ale to dohledám). no a použitím tohoto kódu ve funkci dosadit jako argument pro nahrazovaný text vypadá jako fungující řešení (ale jenom vypadá) sice to smazalo mezery, ale součet pořád dává nulu.

Ale teď už bude chyba někde jinde, protože když se na ty funkcí upravená čísla dá odkaz odjinud a pracuje se následně až s ním, tak to už funguje, ale se samotnými čísly ne.

tak ještě jinak, vypadá to, že problém není až tak v číslech, ale ve funkci suma :( protože když dám sčítat jednotlivé buňky přes plus, tak to počítá ale funkce suma pořád dává nula.

soubor pošlu kdyžtak mailem, písněte mi do vnitřní pošty, kam ho můžu poslat.

díky - taky je to pro mě víc výzva než potřeba to v tuhle chvíli vyřešit.

dzordz*

No, měl jste pravdu, ta čísla jsou opravdu ňáká divná. Mám excel 2003 a ten převod není úplně ideální (v nadpisech zůstaly šipečky a křížky), ale tohle by snad mělo fungovat všude, bez ohledu na verzi. Jednoduché řešení přes formátování jsem nenašel.

www.sourcepod.com/... (zkopíruje se to bez číslování řádků)

Otevřete sešit, alt+F11, vlevo v seznamu dvojklik na ThisWorkbook, text vložíte doprava do prázdného místa, okno zavřete.

Vyberete celou oblast čísel, kterou chcete upravit, alt+F8, Spustit. (prvně si to uložte, makra nejdou vrátit čudlem Zpět)

hodnocení

díky,

no tak do makra jsem se nepustil, ale máte pravdu, máme deset čísel a čárku a zbytek prostě budeme ignorovat. jdu si srovnat tužky na stole a do konce pracovní doby koukat z okna, protože mi to fakt dneska nemyslí.

reeve*
hodnocení

2x

Elegantní řešení vám neporadím a řešení pouze v rámci Excelu už vůbec ne. S podobným problémem se občas potýkám (používám Office 2003) a v případě velkých souborů dat mi často k převodu na čistě číselnou podobu (nebo na odstranění dalších "skrytých" vlastností či formátů) pomůže jen oklika přes Word a Notepad.

Ve Wordu nejdříve v tabulce odstraním (Ctrl+H) všechny nepotřebné znaky, včetně případných zjištěných znaků "neviditelných" (konce odstavců, ruční zalomení řádku ap.). Někdy to stačí, abych tabulku z Wordu překopíroval do Excelu, a ten ji správně "pochopí".
V některých případech však musím tabulku "oholit" ještě více: Ve Wordu ji převedu na text (s vhodnými oddělovači), poté text vložím do Notepadu (čímž se ztratí veškeré možné formátování a jakékoliv "ukryté vlastnosti), z Notepadu zkopíruji opět do Wordu, převedu na tabulku a teprve tuto tabulku vložím do Excelu. Ten ji pak už poslušně "zchroustá".

Ano, je to komplikovaný postup. Ale pro tabulku s mnoha tisíci buněk, která se při přímém vložení do Excelu tvrdošíjně vzpírá jakýmkoliv převodům, je to přece jen rychlejší než ruční přepisování.

hodnocení

díky, tohle je taky fungující cesta ke které se občas asi uchýlím.
dzordz vyšvihnul pěkné makro, to bude pro tuhle chvíli fungovat.
já nad tabulkou většinou zvítězím, byť ne elegantně, ale teď jedu na dovču a nechávám tabulky na pospas kolegovi, tak jsem chtěl najít nějaký postup, který by zvládnul a nenapáchal moc škod :)
bohužel už mi došly fajfky, tak prosím další či dříve příchozí za dva bodíky pro reeve.

hodnocení

2x

Dělám to teď v Excelu často. Stačí do vedlejšího sloupce dát vzorec, kde k textu přičteš nulu. Např ve sloupci B je vzorec =A1+0. Pokud ti to nespočítá a vidíš jen napsaný vzorec stačí u prvního změnit formát buňky na číslo, vlézt do vzorce a dát ENTER. Pak je vzorec protáhnout dolů jak je potřeba.

Hodí to číslo místo textu. Je to nejspolehlivější. Jinak stačí zaměnit formát buňky na základní nebo číslo, ale pak bys musel do každé buňky vlézt a dát ENTER, což je při více řádcéch nereálné.

aaaab
hodnocení

0x
prožeň to txt

lui*
hodnocení

0x

Nebyl by vzorek té tabulky? Výzva je výzva. Chtěl bych to zkusit. Dík.

hodnocení

pošlete mail vnitřní poštou, budete třetí vyzyvatel :). pokud máte 2003, tak to pošlu až zítra, tuna není WiFi a já to na phonu neumím přeuložit do starší verze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]