Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nainstalovat novou grafickou kartu?

Od: ramirez* odpovědí: 20 změna:

Zdravím,
mám už starší PC, na kterém mi začala blbnout grafická karta (resp. větráček, co je na ní (má aktivní chlazení)). Jelikož se mi už nechce do tohoto PC investovat větší částky (počítač slouží spíš na internet, administrativní práce, občas na přehrávání filmů a hudby _ hry už na něm nehraju), pořídil jsem si za slušný peníz novou grafickou kartu (i když o něco slabší) a chtěl bych Vás požádat o radu, jak jí do PC nainstalovat. Starou kartu jsem vyndal, připojil novou kartu, ale na monitoru se mi po malé chvilce obraz jakoby rozzrnil (nevím přesně, jak to napsat), přičemž se po nějaké době víceméně celý rozpadl (ale ikony se daly ještě přečíst).
Zkusil jsem i odinstalovat ovladače k té staré kartě a nainstalovat ovladače k té nové (vše při formátování PC), ale ani to nepomohlo.
Prosím tedy o celkový postup. Mockrát díky za každou odpověď.
Stará GK: NVIDIA GeForce 7300 LE 512 MB, PCIE 16x
(VGA MSI NX7300LE-TD128E)
Nová GK: Sapphire ATI Radeon x1600 XT 256 MB, PCIE 16x
(Bude ta nová GK vůbec kompatibilní s mým PC?)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kompatibilní jistě je. Můžeš sem vložit fotku té rozpadlé obrazovky? Ta karta je zcela nová nebo spíše bazarová?

ramirez*
hodnocení

Karta ze zakoupena na Aukru, ale je nová (nebo aspoň tak vypadá- vše v perfektním stavu, např. větráček úplně čistý). A nechybí té nové kartě ten kabel vlevo (viz fotky), co má ta od GeForce, nebo to má ta od ATI jinak řešený? (ten kabel je "k monitoru", ne?)

tweakers.net/...

img.tomshardware.com/...

S fotkou to bude těžší, páč tam mám teď danou tu starou, která sice funguje, ale ten zatracenej větráček pořád výhružně chrčí :)

Ne, nechybí. Stará karta se dala použít i jako nízkoprofilová takže má signál k druhému konektoru vedený separátním kabelem. Nová karta je řešena jinak. Signál jde linkami v PCB (tištěném spoji).

Vyzkoušel bych novou kartu na jiném PC a podle toho udělal další závěr.

ramirez*
hodnocení

Ale jinak by ta nová karta měla v mém PC normálně fungovat? Nemusí se nějak přeinstalovat něco přímo ve Windows (apod., nerozumím tomu, tak jen tak pálím "odboku" :) ).

Moc Vás prosím o podrobný návod, jak nainstalovat novou kartu do PC (myslím, co je potřeba udělat, když už jí mám "píchnutou" na MB), nebo aspoň o nějaký link, kde je návod podrobně rozebrán.

Díky moc za odpovědi

petapeta*
hodnocení

0x

Já stejný problém vyřešil novým větráčkem, na e-shopech je velký výběr. Jinak zkusil jste spustit počítač v nouzovém režimu a upravit parametry monitoru? Třeba monitor nezvládá rozlišení, které má grafika, nebo obnovovací kmitočet.

ramirez*
hodnocení

A neměl byste nějaký odkaz, kde by se dal větráček na tu mojí kartu (myslím tu "GeForce 7300 LE") sehnat?

Tady lze vybrat cokoliv gme.cz/...

ramirez*
hodnocení

Díky za link, větráčků je tam hafo, ale já potřebuji ten specifický, lépe řečeno takový, co by na tu kartu přímo pasoval (abych odšrouboval tento starý a dal tam místo něj nový). Nejlepší řešení by asi bylo sehnat přímo tuto kartu (nejlépe nefunkční za pár peněz), odšroubovat od ní větráček a dát ho na tu mojí, ale bohužel tuto kartu nemůžu nikde dohledat...

petapeta*

Tenhle by tam nešel? alza.cz/...

Tady je také plno větráčků: az-pocitace.cz/...

Stačí si změřit rozteč úchytných otvorů.

ramirez*
hodnocení

Díky za ty linky. Přemýšlel jsem o tomto větráčku: alza.cz/...

Sice dole v popisku píší, že by měl jít i přímo na ten můj typ GK, ale když to porovnáte s tým větráčkem, co tam mám, viz: tweakers.net/... tak mi nepřijde, že by tam ten nový pasoval (přijde mi větší), nebo jakým stylem by se tam přišrouboval?

sinner

Zdarvím mám obavu že to chlazení na graf. kartu nedostanete kvůli kondez. viz obraz. To chlazení mám doma , uchycení je pomocí šroubků , podle roztečí na graf kartě . Asi bych zainvest. do nové tak kolem 500,- je jich dost:) graficke-karty.heureka.cz/...

Jak nainstalovat novou grafickou kartu?
ramirez*
hodnocení

Tak já už jednu novou GK doma mám, ale nějak mi nechce fungovat (viz. komentáře na stránce výše). Zkusím se poptat známých, jestli by jí někdo neodzkoušel na svém PC a pak uvidím, co dál.

doplněno 21.08.11 13:11:

Jinak díky za odpověď, já jsem si to myslel, že se tam ten větráček nevleze

sinner

Ještě se zeptám jak jste naistal. ovladače na tu novou GK když vám nejela?Muj postup by byl mám v PC starou GK odinstaluji ovladace gk. vypnu PC -vyměním GK zapnu PC nainstal. ovladače. Dělal jsem to při přechodu z itegr.graf. na exter nebo tak jak to máte vy a nic se nestalo. Nebo ta nová není taková jak vypadá ;)

ramirez*
hodnocení

Prvně jsem odšrouboval tu starou kartu, dal tam tu novou a obraz začal po chvíli zrnit (ale ikony byly pořád k přečtení), tak jsem odinstaloval ovladače k té staré, zkusil nainstalovat ty nové, ale zahlásilo mi to nějakou chybu (no pořádně jsem na to neviděl). Tak jsem karty prohodil, počítač naformátoval, nainstaloval jen ty nové ovladače, karty znovu prohodil, ale zase mi začal obraz na monitoru zrnit. Možná je opravdu potřeba upravit parametry monitoru (jak radí "petapeta" v komentáři výše), ale v tom se hrabat nebudu, na to zkusím sehnat někoho povolanějšího :)

Můžeš mi říct, prož když jsi formátoval a reinstaloval operační systém jsi tam rovnou nenechal tu "novou" gafiku a zase jsi to přehazoval?

Už jsis připustil možnost, že ta karta může být vadná což zjstíš jejím prověření na jiném PC.

ramirez*
hodnocení

Přehodil jsem jí z prostého důvodu- kdybych jí tam nechal, tak bych toho moc nenaformátoval, páč bych toho moc neviděl... To, jestli je ta nová GK vadná, samozřejmě vyloučit nemůžu, no jak už jsem psal, zkusím sehnat někoho povolanějšího v mém okolí, co jí zkusí na svém PC a pak uvidím, co dál.

zkrat*

A to bude ten problém. V počítači máte ovladač původní GK a ta nová s ním nic nenadělá. Zvlášť když je to výměna NVidia - ATI. Jestli jste starý ovladač odstraňoval přes přidávání/odebírání softwaru, pak vám tam zcela jistě zůstaly v registru záznamy ke staré GK a způsobují tyhle problémy, i když jste ovladač odinstaloval. Pokud nová GK funguje, při čisté instalaci WIN byste normálně viděl obraz - instalátor používá obecné ovladače, které fungují úplně se vším. Ani pro zobrazení BIOSu nebo jeho uvítací obrazovky nejsou nainstalované ovladače třeba.

ramirez*
hodnocení

Ano, ovladače k té staré kartě jsem odinstaloval pomocí- "Ovládací panely -> Přidat nebo odebrat programy". Takže mám karty prohodit (starou za novou) a teprve pak se vrhnout na formátování? No úplně prvně zkusím tu kartu někomu "vnutit", aby odzkoušel, jestli je normálně funkční a pak bych to tedy zkusil při formátování prohodit. Každopádně díky za odpověď, snad ten zakopanej pes bude v tomhle, co jste mi napsal :)

zkrat*

Pokud se vám karta vrátí jako funkční, nejprve ve správci zařízení odeberete starou grafiku. Vypnete PC (ne restartovat, ovladač by se natáhl znovu), odpojíte od 230V sítě, odpojíte a vyndáte starou GK. Pak vložíte a zapojíte novou. Formátování a přeinstalace WIN není nutná, mělo by stačit jen spustit počítač. Win oznámí nalezení nového hw a vyžádají si instalaci ovladače - zvolíte vlastní instalaci, nainstalujete ovladač nové GK a restartujete počítač - je hotovo. Jestli chcete začít čistou instalací win, budete muset znovu nainstalovat - nejlépe v tomto pořadí - ovladače čipsetu základní desky, všech zařízení integrovaných na základní desce, GK a dalších přídavných karet (buď z CD od výrobců nebo stáhnout z internetu a instalovat třeba z flešky). Je lépe mít je předem postahované a připravené. Instalátor WIN použije obecný ovladač, karta nemusí fungovat na maximální rozlišení, ale půjde do instalace vlastního ovladače GK používat.

ramirez*
hodnocení

Díky moc, přesně o tento postup jsem žádal hned v prvním komentáři *palec* Pokud bude karta funkční (a jakože doufám, že ano), zkusím ji tam nainstalovat prvně bez toho formátování. Ještě jednou díky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]