Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
mohu se zeptat, zda lze zjistit zda v daném dokumentu byla použita při psaní kontrola pravopisu, popř. vytvořit dokument pro který by nešlo kontrolu pravopisu zapnout?
Děkuji
Omlouvám se, že neodpovídám na otázku, ale zaujala mě.
Už je to dlouho, co jsem maturovala. O dnešním způsobu psaní maturitních prací nevím nic. Ale možnost kontroly pravopisu v psaných dokumentech jsem občas využívala.
Tahle kontrola objeví hlavně překlepy. Z chyb ú/ů, i/y ve vyjmenovaných slovech, některá velká písmena... Neobjeví zásadní chyby, jako jsou čárky v souvětí, i/y ve shodě podmětu s přísudkem, mě/mně. Neobjeví vyšinutí z vazby a jiné slohové prohřešky.
Byla bych vůči studentům vlídná. Překlep není chyba. Ú/ů a vyjmenovaná slova měl studentům slušný pedagog do hlavy nějak vpravit. A na tom ostatním se pak dá dostatečně ověřit, jak student svou mateřštinu ovládá.
Prakticky to možné není. A i kdyby, dá se to velmi snadno obejít (třeba nechat si text nejprve zkontrolovat v jednom souboru a pak ho přenést do druhého). Jediná vaše šance je využívat nedokonalostí vestavěné kontroly - někdy se snaží "opravit" i správné výrazy, a člověk si toho třeba nevšimne A nebo se prostě smířit s tím, že studenti mají a využívají takové možnosti, jaké jsou ve 21. století k dispozici.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.