Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

spustetni linux

Od: ppeter* odpovědí: 6 změna:
dobry den,
chtel jsem se zeptat jak vlastne szstem linux spustim. Pri startu mi vybehne prikazovy radek kde spravne vyplnim jmeno a heslo. Neco to udela a napuse to nejaky local host nebo co ...
Vubec nevim jak se dostanu do pracovni plochy. Jen chci podotknout ze se s timto systemem pouze ucim...
Mam linux 2010, tohle me dost trapi :( napsal jsem tam prikaz "help" abych zjistil vsechny prikazy a ani to mi nepomohlo...
Kdyz ale spustim pocitac tak si muzu vzbrat mezi normalnim systemem linux a bezpecnou verzi, spustil jsem obe verze...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luk*
hodnocení

0x

ahoj :)

samotný linux je opravdu jen příkazová řádka. Grafika už je nadstavba.

Zkuste se přihlásit, jak to pokaždé děláte a napiště startx (nebo startX - přesně nevím :) )

Jestli je nainstalován X server (grafický server) tak možná nějakou plochu spustíte.

Linux 2010 neznám - pokuď jste si koupil notebook s linuxem, tam grafika asi není.

Nevím do dneška proč tomu tak je... Asi proto, aby se toho každý lekl a nainstaloval si software od Microsoftu...

distribucí linuxu je celá řada... pokuď začínáte a chcete se ho naučit, tak vám doporučuju distribucu Ubuntu

nebo Kubuntu - ten má hezčí grafiku (KDE) - jinak je to úplně stejné jako Ubuntu.

ubuntu.cz/...

kubuntu.cz/...

Osobně používám opensuse, ale je pro malinko pokročilejčí :)

radarbrdy*
hodnocení

0x

Přesně tak, stáhněte si zdarma Ubuntu. Velice se to podobá Win. Nepotřebujete znalost příkazové řádky, ke všemu se většinou doklikáte. Pokud náhodou ne, na fórum ubuntu je dobrá podpora.

ppeter*
hodnocení

No nainstaloval jsem si presne to co rikate, je to vse podobne windows, ale zodpovedte mi nekolik otazek:

1) system je v anglictine, kde sezenu cestinu

2) nepodarilo se mi tam rozjed internet, potrebuju se pripojit k wifi siti s heslem. Nevim jak to udelam, automaticky se mi nic nevyhleda...

3)nespusti to zadny soubor exe, nevim proc ...

Jsem amater a potrebuji to nejak osvetlit...

Linux je Operačný systém... ma ale specifické vše..

*.exe tam pofrčí pomocí emulátoru vine který umí občas rozjet windows aplikace..

Pravděpodobně nemá linux v sobě ovladače k wifině doporučím připojit LAN kabelem tam se ozjde net skoro vždy..

Nejdřívě čti zde...vše řádně a pořádně projdi.. wiki.ubuntu.cz/...

Pak čti zde..co jde rozklikej.. forum.ubuntu.cz/...

Čti a to hodně není to hned..první měsíc budeš stále tápat.. narozdíl od windows jsou věci v linuxu uspořádány logicky atd ale to několika letech s chaotickým win dělá trochu problém..

Čti čti a čti..je to vše o tm, vše je jinak jinak a úplně nové a dost jiné...

A HLAVNĚ TO NENÍ WINDOWS nesmíš s tím chtít pracovat jako s winn... je to nco úplně jiného a nového..

Dotaz piš ale snaž se hledat dá ti mnohem víc než stálé otázky jejichž část nebudeš chápata budeš se zase ptát.. není to hned ale až to pochopíš zjistíš že je to skoro "dokonalé"...

ppeter*
hodnocení

No nejvic ze vseho me trapi to pripojeni k wifi, vubec nevim kde ty ovladace seberu :( ...

dzordz*

Spousta wifi zařízení pod linuxem funguje bez jakékoli instalace a pro řadu dalších existují ovladače, ať už od výrobce nebo free. Jednoduchý dotaz na google ve formě výrobce model linux driver vám určitě pomůže.

České ubuntu stáhnete z českých stránek (nebo i z anglických), ale na to jste už asi přišel.

Nakonec bych dodal, že pokud jste místo LTS (dlouhodobě podporovaná verze) verze 10 stáhnul poslední verzi, 11.04, možná vás bude šokovat ten nový vzhled, Unity. Start menu (respektive jeho obdoba) naprosto nepřehledné, není se možné dostat na plochu, není možné spouštět programy dvakrát, je to prostě divné .. naštěstí se to dá vrátit na ten starý, který je mnohem více podobný windows, a to tak, že na obrazovce, kde se přihlašujete, vyberete své jméno a dole v liště přepnete zobrazení na classic. Stejně tak, pokud vám nesedí min/max a křížek v levém rohu okna (styl mac), dá se to jednoduchou úpravou nastavení přesunout klasicky doprava (opět viz google).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]