Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počítač nestartuje. Chyba v napájení či ve mě

Od: ozmo* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den "Poradňáci",

Potřebuji pomoc. Nemohu spustit PC. Chyba se projevuje v tom, že ho spustím a nic. Jediné co jede, je kontrolka o tom, že je spuštěný. Docela mě to štve, protože se nemohu dostat na vlastní počítač a tak se musím dělit o pomalej notebook salám. Jinak nevím co tam všechno je takže jestli se v tom mám já vrták vrtat tak napište abych ho sundal z toho TV stolku. Kdyby jste chtěli vidět jak to tady mám aaranžované, napište, rád to nafotím. Málem bych zapomňel napsat co to má za WIN. Je to Win XP SP2. Prosím poraďte jelikož nemám peníze na financování počítačového technika. Děkuji předem za odpovědi. ozmo

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejv92*
hodnocení

0x

Z vašeho popisu toho nelze moc usoudit,

lze po zapnutí zaslechnout nějaký zvuk (točící se větráček)?, pokud ano tak je tu šance

že nebudete s pc muset do servisu či ho nechat někým opravit.

Prozatím ho vytáhněte ze zásuvky.

ozmo*
hodnocení

Větrák funguje a slyším taky nejspíše pevný disk. který z těch 2 ale nevím. Děkuji za odpověď a pokud to bude možné tak i za další pomoc. ozmo

dejv92*

ujistěte se zdali nevypadl či se neuvolnil nějaký kabel - konektor který spojuje pc s monitorem a zdali monitoru svítí kontrolka (stačí ta která svítí když je pc vypnuté) popř. vyzkoušte jiný monitor

ozmo*
hodnocení

Monitor jsem zastrčil co to jde a kontrolka svítí. Kdyžtak mohu zkusit obrazovku na notebook salámu. A když zapnu obrazovku s počítačem, oběví se mi, že není připojený, takže vada asi není v obrazovce. není to třeba opravdu tím napájením? měl jsem ho zapnutý a najednou z nčeho nic blikne modrý (podsvíceně modry, zapínací) čudl, a pak zvuk, který zněl při bootování, nenastal. prostě to nebutuje, nic. jen na začátku zavrčí, svítí modrá a nic. u si nevím rady.

kosak*
hodnocení

0x

Vzhledem k poslednímu podobnému dotazu který tu byl minulý týden mi to nedá a zeptám se:

Když zapnete počítač, svítí vám zespodu myš a num-lock na klávesnici?

ozmo*
Ano. Omlouvam se za podobny dotaz. Ja blb jsem neprojel historii.
kosak*

To ANO patřilo jako odpověď k té otázce na myš a klávesnici, nebo to bylo takové to "by the way" ANO, vztahující se k těm dalším dvěma větám? *frajer*

Já jestli jestli je potřeba to dál řešit, nebo už jste našel řešení onoho problému.

ozmo*
to ano patrilo na mys i s klavesnici
kosak*

Dobře, předpokládám že si se nehrabal jak v softwaru tak v hardwaru, protože o tom by ses tu určitě zmínil. Pokud jses z nějakého důvodu nezmínil, tak se radši zmiň protože nerad bych tu hodiny něco řešil, aby pak nakonec vyšlo najevo, že sis odpojil disk, rozšiřoval sbírku virů nebo se ti vysypal do počítače květináč. :)

To neplácám z cesty, nejsem ironickej, to jen mluvím ze zkušenosti. Všechny tyto případy už mě potkaly a než jsem se dopátral té zastydlé pravdy, stálo mě to mnoho času a dvě propocená podpaží.

Z toho co píšeš:

Pokud se nerozběhne monitor, na vině může být kabeláž k monitoru, napíjení k monitoru, grafická karta.

Pokud jseš si jistej že ti nebootuje ani disk, pak bys měl na monitoru vidět (ale nevidíš, protože ti nejde) hlášku buď o tom že ti nemáš připojený žádný disk, nebo tě to žádá o to aby najel do biosu, protože v tvém PC nastala nějaká změna.

To že ti nefunguje jak monitor tak hdd nemusí být náhoda. Pmatuješ si co se stalo před posledním vypnutím počítače? Byl si doma? Nebyla bouřka? Neodcházel jsi od zapnutého počítače a nevrátil se k vypnutému? Nevypadly pojistky? (na tohle všechno mi odpověz :) )

A první věc kterou udělej až odpovíš je, že vytáhneš ze nejdřív vytáhneš ze zásuvky veškerou kabeláž (stejně jako jsem radil v předchozím dotazu), pak vytáhneš všechnu kabeláž včetně myši, klávesnice a UTP kabelu, procvakneš ještě to jistící tlačitko zezadu PC a vše zase zapojíš. Pak to znova zkusíš pustit. Pak napiš jak to dopadlo.

Pokud stále nebude nic fungovat, budeš muset prozkoušet PC s jiným monitorem a zkontrovat šňůry k disku uvnitř PC.

ozmo*
v softu ani w hardu jsem nic nedelal. pamatuji si presne co se stalo. neni to ani 24 hod. mel jsem zapnuty Pc s tim, ze tam dam fotky z (ted taky rozbiteho) notebooku. rozvitim si hlavni svetlo a svetlo co mi sviti u pc a po par minutach modre svetlo blikne obrazovka zcerna a uz to nejede. takze mi vazne do toho kvetinac nespadl. ted je to vypojene z elektriny takze to necham dorana. kdyztak mohu poprosit o radu s notebookem? ten je ted asi vice akutnejsi nez pc.
doplněno 03.08.11 04:38: to my vlastne praskla ta druha zarovka na lustru. ale az kdyz jsem zacal skakat kolem pc

Zkuste jiny monitor pripojit k pocitaci, jestli vsechno sviti a na klavesnici muzete nrmalne zapinat a vypinat napr. caps lock, nebo num lock, tak to vypada, ze mate problem bud s moonitorem, nebo graficko kartou. Obcas se muze stat, ze po vypadku proudu neco nenabehne, potom vetsinou staci po vyazeni napajeciho mabeu propojit necim vodivym kontakty

hodnocení

0x

Odhadoval bych to na zdroj...co jsem rozluštil tak by odpovídalo

ozmo*
hodnocení

zdroj je v pořádku jinak by mi nestartoval počítač ne?

Já čtu, že nestartuje. Píšeš jen o větrácích ne? To je běžné, že se počítač rozhučí...

ozmo*
hodnocení

ale neslyším ani píp a ani to, že by počítač bootoval. to je to!

A? Tím mi to chceš vyvracet? Mě se zdá, že to spíš potvrzuješ. Řeknu ti to jinak, pokud ti pc jako startuje- stítí kontrolka, hučí větráky, ale jinak se defakto nic neděje tak to je na zdroj jako vyšité. Pak to může být deska nebo paměti...grafika, nebo něco uvolněné ve slotu. Reset biosu můžeš taky zkusit, jak už bylo razeno.
Jak vidíš, možností je sposta, beru ale ze své "statistiky-odhadu" co to bylo nejčastěji ;)

hodnocení

0x

Ne

Zkuste odpojit napájecí kabel a zapnout počítač (tlačítko power pár vteřin držet). Poté znovu zapojit kabel a vyzkoušet.

Také možno vyzkoušet odpojení CMOS baterie. (rozebrat počítač a na základní desce hledat placatou baterii velikosti cca 5kč)

Pokud praskla v tu samou chvíli žárovka od lampy, mohlo to poškodit i počítač.

Nemá PC dvě grafiky? Vyzkoušet integrovanou grafickou kartu...

Co nějaký signální zvuk? Nezapípne to nějaký kod?

dejv92*

resetování biosu je to k čemu selou dobu směřuji, v mém okolí to řeší spoustu problémů, spravoval sem takto pc i ředitelovi a spousta dalších pc ve škole i doma se někdy potkala s problémem který vyřešilo právě resetování CMOS

ozmo*
hodnocení

Já se do biosu nedostanu. už dříve jsem tam chtěl jít ale zjistil jsem, že mi ho kamarád pro jistotu zahelsoval, abych tam neudělal blbost

ozmo*
hodnocení

počítač jsem vindal z elektřiny a asi 5 sekund jsem držel zapínací čudel. Bohužel to nepomohlo a žárovka na "lustru" (on je na stropu ale neberu to jako klasický lustr) praska po té závadě. Počítač alespoň pípnul když nabíhal správně ale teď jen vrkot pevného disku ale pípnutí žádné. koukal jsem i do příručky 222 nejčastějších problému s počítačem a jejich řešení. bohužel jsem tam ale skoro žádnou radu nenašel. už si nevím rady a do základovky bych raději nešel pokud by to nebylo akutní. nevím o tom že bych měl mít 2 grafiky takže asi opravdu mám pouze zabudovanou grafickou kartu. Prosím pomozte v pátek jedu na dovolenou takže to asi hodně hoří.

Ne

Nejsem elektrikář ... ale... nemají náhodou zásuvky jiný okruh než "lustry" tedy světla? Myslel jsem, že jde o lampu do zásuvky... ale světelný okruh má své jističe a své dráty ve zdi... to by měla být spíše náhoda, že praskla i žárovka... ale nevím no. Nebyla v okolí bouřka?

Do biosu nemusíte ... stačí otevřít počítač a trochu se porozhlédnout... baterku na desce najdete hned. Není složité ji vyndat. Je to velká placatá baterie. Podobné v malém měřítku se dávají do hodinek ...

Když už to budete mít rozebrané, čuchněte ke všem komponentám, zda něco nesmrdí po "odbouchnutí" ...

juldab*

Jak říká Yakub odpojit od elektriky vyndat baterku (popř vedle baterky prohodit svorky)pět vteřin držet zapínací tlačítko vrátit baterku popř svorky zapojit do elektriky zapnout tlačitkem.

troja*
hodnocení

0x

... tak bych nejdříve otevřel bednu (pokud není zaplombovaná v záruce) a prohlédl co se kde děje, doteky, zasunuté kabely, vyfouklé kondezátory, hukont ventilátorů, disku-ů, dotlačit RAMky, GK, na volných koncovkách od trafa změřil výstup ve Voltech. Mohlo dojít ke krátkodobému přepětí v síti, žarovka praskla a taktéž něco v bedně, třeba jen někde malý "škvarek" A NEBO co takhle kamarád znalejší, z okolí, který ví a hlavně umí ...

ozmo*
hodnocení

dobře řeknu tedy kamarádovy. bude to lepší jelikož nejsem až takvý technick díky za rady

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]