Nejste přihlášen/a.
jednoho dne když jsem byl na svém pc a dělal jsem něco na ploše a neměl jsem otevřený žádný internetový prohlížeč, Zničeho nic na pc zaútočil virus naštěstí avast! ho smazal ale nechápu jak je to možné, protože nic jsem v tu dobu s internetem nedělal ani jsem nic nestahoval ani neinstaloval či aktualizoval.
Některé viry jsou časované, například, ale jsou i jiné možnosti. Možná to neblo tak, že nečekaně zaútočil, ale že ho Avast nečekaně objevil.
No nějak se tam ten virus musel dostat. Teda pokud to byl vir a ne falešný poplach, což je taky možné. A Avast se pravidelně aktualizuje, mohl ho objevit po aktualizaci (zastavit v akci by ho měl stejně, ale pokud spal, tak na něj mohl narazit při nějaké rutinní kontrole, nebo třeba při otevírání složky, ve které byl. No ale máte tu kvalitní radu od Bena, to moje jsou takové nápady čtenáře detektivek.
Zaktualizujte avast! a spusťte Test po restartu /Boot time scan/.
Pro klidné spaní klidně stáhněte, nainstalujte, zaktualizujte a spusťte Malware Bytes Anti-malware. A také můžete sem vložit log z HijackThisu.
Jak pracovat s programem HijackThis?
Stáhněte si program HijackThis (například zde → hijackthis.de/...) a spusťte instalační program. Nyní proběhne instalace. Pak HijackThis spustťe a kliknete na Do a System scan and save Logfile. Nyní proběhne kontrola, která netrvá déle než 1 minutu, většinou je hotová za 15 vteřin. Po kontrole se otevře Poznámkový blok. Obsah zkopírujte a vložte na Poraďte.cz. Po zkopírování a vložení obsahu do odpovědi klikněte na tlačítko Config... (vpravo dole) a pak klikněte na tlačítko Generate StartupList Log. Toto též zkopírujte a vložte na Poraďte.cz. Až dostanete výsledky, co fixnout (opravit), tak otevřete HijackThis a kliknete na Do a System scan only. Po kontrole zaškrtnete to, co Vám bylo řečeno ať opravíte (fixnete). Až bude vše zaškrtané, tak klikněte dole na tlačítko Fix Checked.
Spuštění testu po restartu a jeho nastavení ↓
Předpokládám, že kolegové již odpověděli, já jenom k tomu úvodu: Osobně jsem neviděl "vir"asi 13 let. Naposledy to byl myslím Burglar. Ty dnešní parodie nemají s viry dle mého nic společného, snad jen to, že škodí. Ale jsou tak průhledné a trapné, že bych je ani viry nenazýval. Hlavní činností virů by totiž mělo být množení (takže napadání soustitelných souborů), skrývání, polymorfismus (potomci jsou odlišní od rodiče) apod. Tyhlety červy a malware bych já osobně za vir opravdu nepovažoval.
P.S. Když si vzpomenu na viry, které uměly detekovat antivir a "hodit se do normálu", to byly časy... Namátkou jeden opravdu vypečený:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.