Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Mám takový menší dotaz.. Přeinstaloval jsem windows, všechny data co byly jsem formatoval.. Takže ted notebook je completně vyčištěný. V software silný nejsem a proto se chci zeptat někoho kdo by tomu rozuměl. Občas pracuji se soubory ale narazil jsem na problém. Před přeinstalaci windows jsem mohl kliknout na soubor třeba .mp3 stačilo ho přejmenovat a za tečkou napsát třeba .wma a soubor změnil svoje vlastnosti automatický. Jenže ted windows ty koncovky vůbec ani nepíše a at přejmenovávam jak přejmenovávam nic se nemění.. Je to tím že mi chybí nějaký driver/pack windows nebo dá se stahnout nějaký doplnkový program? Notas mám: HP Compaq nc6120
Kovis to napsal zcela správně .
Váš "problém" je jen v nezobrazování přípon známých typů souborů. Odkaz na nastavění vložil opět kovis.
A co se přejmenovávání PŘÍPON týče, tak přípona souboru slouží právě k určení typu a obsahu souboru.
soubor.doc je např dokument ve wordu. Tím, že ho přejmenuji na soubor.mp3 z něho neuděláte písničku. Ano, změní ikonu, protože si počítač bude myslet, že podle přípony je to písnička, ale až se jej bude snažit otevřít v porgramu, v kterém standardně otvírá MP3, tak se mu nepodaří. Takže toto vaše přejmenovávání přípon bude fungovat jen v případě, že se bude jednat o stejny druh souboru, napr. multimedialni soubory, u kterych je jedno jestli to bude avi, mpeg, wma, protoze se pro ne bude otvirat vzdy program, ktery umi otvirat i ty ostatni pripony, tudiz se vlastne otevre spravny program. To same s obrazky. Taky je jedno, zdali prejmenujete priponu z JPG na PNG, BMP, TIFF protoze vetsina grafickych programu umi otvirat vsechny tyto soubory a tak Vam jej otevre tak jako tak. A to v kterem programu se jaky soubor ma otvirat se nastavuje bud primo v onech programech ve vlastnostech -> asociace a nebo to muzete nastavit centralne v moznostech slozky.
Co se týká zobrazování přípon - jaké máte Windows?
Jinak přejmenováním přípony se žádné vlastnosti souboru nezmění. Je to uvnitř pořád stejný soubor. Pokud přejmenováváte koncovku z důvodu toho, že např. pro .mp3 se pouští jiná aplikace než byste si představoval, nebylo by lepší nastavit asociaci pro tuto koncovku a ponechat název souboru stejný?
nerozumím co myslíte tou asociaci. Windows mám XP(professional). Právě jde o to, že je pro mě lepší když se koncovka zobrazí, právě toho bych chtěl docílit.
Já se třeba učím dělat webové stránky a je jednodužší 2 krát kliknout na .html soubor než pokažde ho otevírat pravým klikem a otevřit pomoci. Dá se tedy nějak vyřešit tuto problematiku? (nebo dokonce by to mohlo být v nastevení windowsu, ale nevím o tom) poradte
Výchozí nastavení v Průzkumníkovi je nezobrazovat známé koncovky. Koncovky se sice nezobrazují, ale to neznamená, že tam ve skutečnosti nejsou! Informace najdete zde (včetně nastavení zobrazování): www.adminxp.cz/wi/....
Z původního dotazu mi přišlo, že se snažíte změnou přípony řešit nějaký problém v nastavení asociací (přidružení aplikací k příponám). Změna přípony nezmění formát souboru, může pouze změnit aplikaci, která se po dvojkliku otevře.
Nastavit v možnostech složky "zobrazovat známé přípony", ale jak je psáno výše, přejmenováním se nic nezmění a to aby se program spustil je potřeba asociovat - pravý klik - spustit v programu - vybrat program - a zaškrtnou vždy použít tento program.
Ve vlastnostech souborů jsem dal zobrazovat koncovky souborů a tím jsem vyřešil svoji otázku, děkuju za pomoc
Myslel jsem si, tím že změnim koncovku tím změním i vlastnosti daného souboru.. Ale přitom to tak neni, jenom se přiřadí jiný program, je to jednodušší než se zdá Každopadně díky, na moje otázky jste odpověděli
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.