Nejste přihlášen/a.
Ahojte,
chtěla jsem se vás zeptat, jestli máte někdo zkušenost s jedním videem na YouTube. Vždy se vám ukáže, že je video o vás, ale pak se nějak stáhne virus. Stalo se to mojí kamarádce a totálně jí to zrušilo avast. Nevíte někdo, jaký program by si teď měla sehnat, aby ten vir smazala? Díky. Pokud možno spěchá.
Když to zveřejním, tak mi hrozí postih za šíření viru. Ze začátku se to tváří jako video o tobě. Klikneš tam a chce to aktualizaci adobe. Aniž bys to ale stáhnul, tak to máš už v pc. Pak se ti video už přehraje a ty vidíš ruské video přejíždícího auta a komentáře dalších uživatelů, kterým s eto stalo taky. Avast je totálně v háji, pc jede jen v nouzovém režimu a přístup k účtům už nemáš. Co teď?
A kde jste se k tomu videu dostal? Já mám podezření, že ten virus není s YouTube, ale odněkud, odkud přišlo to dopotučení, třeba z Faceboku.
To ovšem není rada, jak virus odstranit, ale bylo by dobré to vědět.
Tenhle text jsem si vypůjčil z článku na webu Lupa.cz , schválně jestli vám to připadá povědomé: " Již z nedávné historie je totiž znám například neblaze proslulý Koobface. Jeho název napovídá, že se hlavním cílem stal právě Facebook, přesněji řečeno jeho uživatelé. K úspěchu stačilo velice málo ingrediencí: automatické rozšíření napříč účty, rozeslání podloudného odkazu a vytvoření falešných stránek, které koncovým uživatelům podstrčily malware. Koobface rozesílal zprávy odkazující na stránky podobné klasickému videoportálu YouTube, ale pokud je příjemce facebookové zprávy následoval, došlo k otevření podvodné kopie. Namísto spuštění videa byl uživatel vyzván ke stažení doplňku pro přehrání..."
Můžete v tom nouzovém režimu něco dělat? Naběhne vám grafické rozhraní WIndows nebo jen textový režim? Verze Windows? Můžete spouštět programy? Jde avast spustit alespoň ručně? Máte na tom počítači jiný bezpečnostní software a jaký?
Nebo něldo jeho jménem. Co kdyby se toho kamaráda zeptala, jestli o tom ví? Možná budou oba překvapeni.
To je tady. viry.cz/...
Pozor na chat Facebooku, hooodně rychle se přes něj šíří nová havěť!
Sítí Facebook se šíří možná nejpropracovanější havěť v jeho historii! Aktuální je to i u nás, neboť i na diskuzním fóru VI/... se aktuálně neřeší téměr nic jiného!
Pokud vám nějaký přítel na Facebooku napíše přes chat a využívá přitom obratů jako:
hi. how are you
Wanna laugh?
It is you on the video? want to see?
Ill be out for an hour, will be back soon
pak nemusíte ve skutečnosti chatovat s živým člověkem na druhém konci, nýbrž s tzv. botem. Bot je v tomto případě označení pro program, který se snaží automaticky odpovídat na vaše zprávy a snaží se navodit dojem, že si píšete se skutečným člověkem. Ve skutečnosti si píšete s robotem. Bohužel já osobně jsem na tento útok ještě nenarazil, nicméně z ohlasů na internetu plyne, že bot opravdu čeká, až na chat zareagujete a další dotazy a fráze použije až s mírným časovým odstupem. Snaží se vás tak ještě více přesvědčit, že si píšete se skutečným kamarádem, jenž vše "datluje"na klávesnici. Bot vás v průběhu komunikace dovede až k odkazu na údajné video, na kterém se má nacházet přímo vaše maličkost - obvykle po frázích "It is you on the video? want to see?" . Odkaz je zvláštní tím, že obsahuje přímo cílovou IP adresu (našel jsem například 213.231.18.122/...). Pokud na takový "ošklivý"odkaz kliknete, dostanete se na imitaci YouTube stránky, kde se v názvu videa nachází vaše jméno a všude okolo vidíte příspěvky dalších vašich kamarádů, kteří se k němu, nebo k vám vyjadřují! Kdo by odolal spustit takové video? Jedinou překážkou je konstatování "You need to upgrade your Adobe Flash Player", tedy že pro spuštění videa je nutné zaktualizovat program pro jeho přehrání. O kousek níže uvedený odkaz pro stažení přehrávače je právě kamenem úrazu a dovršením dokonalosti tohoto sociálního inženýrství! Místo přehrávače totiž stažený soubor obsahuje havěť, která po spuštění napáchá v počítači pěkný bordel!
Podle informací se infikované počítače stávají součásti botnetu na bázi peer-to-peer, tedy sítě infikovaných počítačů, jejichž výkon může být využit na různé nelegální aktivity hackerů (a možná právě i na další výše popsané útoky).
Jak se nakonec ukázalo, níže uvedená novinka souvisí s havětí popsanou výše. "Schovávání"se za reálné antiviry je jednou z "lepších"vlastnostní této havěti...
snad pod tím článkem v diskusi najdete řešení
todle se na facebooku stalo i mě, kliknul sem na to video.na to asi po minutě začal avas thlásit nějaký vir. druhý den nechal project v avastu testem jestli tam není nějaký vir, avšak nic to nenašlo.ale přesto se mi zdá pc nějaké pomalé, nevíte někdo co s tím udělat? dik
Na tohle je nejlepší používat Internet Explorer 9 /nebo aspoň 8/. Podle nezávislých testů má nejlepší obranu proti těmto virům.
Jinak navrhuju začít HijackThisem, podívat se, co Vám tam vlastně běží a najít řešení.
Jak pracovat s programem HijackThis?
Stáhněte si program HijackThis (například zde → hijackthis.de/...) a spusťte instalační program. Nyní proběhne instalace. Pak HijackThis spustťe a kliknete na Do a System scan and save Logfile. Nyní proběhne kontrola, která netrvá déle než 1 minutu, většinou je hotová za 15 vteřin. Po kontrole se otevře Poznámkový blok. Obsah zkopírujte a vložte na Poraďte.cz. Po zkopírování a vložení obsahu do odpovědi klikněte na tlačítko Config... (vpravo dole) a pak klikněte na tlačítko Generate StartupList Log. Toto též zkopírujte a vložte na Poraďte.cz. Až dostanete výsledky, co fixnout (opravit), tak otevřete HijackThis a kliknete na Do a System scan only. Po kontrole zaškrtnete to, co Vám bylo řečeno ať opravíte (fixnete). Až bude vše zaškrtané, tak klikněte dole na tlačítko Fix Checked.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.