Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

HardDisk hrabe, fáze 4 nedokončena

Od: kosak* odpovědí: 7 změna:

Nechal jsem si do PC namotovat nový ventilátor, druhý den jsem pustil PC a HDD začal strašně hrabat. Jakýkoli proces, i puštění stránky ve firefoxu, všechno se mi zdá takové spomalené. Řákal jsem si, jestli mi nějak neodchází disk, tak jsem nastavil kontrolu disku, restartoval PC ale kontrola se zasekla na fázi 4 z 5. Píše to "chdisk ověřuje data souboru - dokončeno 0" a dál se to nehne. Poradí někdo co s tím?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pravděpodobně jsou na disku chyby, které se snaží systém opravit. Kontrolu přeruš a v PC si spusť program HDD Scan. Ten ti v záložce SMART ukáže, v jaké kondici disk je.

Umožňuje též spustit testy na kontrolu disku a to jak pro čtení, tak i pro zápis. Kontrola nějakou dobu trvá, ale dozvíš se, jak na tom disk je.

slunecnice.cz/...

kosak*
hodnocení

Tak tohleto mi to vyhodilo obrazku.cz/...

Můžeš mi to prosím přeložit do jazyka laiků? :)

Tam kde máš v obrázku červené křížky mají být piktogramy vyhodnocující jednotlivý parametr S.M.A.R.T. funkce. Por orientaci ti to stačí. Pokud se ti piktogramy nezobrazují ani v programu samotném, zkus jiný, například Crystal Disk Info.

afterdawn.com/...

Jinak ji ještě udělej ty testy. Pokud bude vše v pořádku, je disk spolehlivý a je třeba hledat chybu jinde.

kosak*
hodnocení

Crystaldisk mi píše DOBRÝ, což je dost nejasný parametr. Dobrý jako že nejsou chyby, nebo průměrný stav disku, nebo že lehce podprůměrný disk, ale ještě ujde? Co to o disku vypovídá, když je DOBRÝ?

A další věc je, že nechápu to vyhodnocení chyb. Píše to počet chyb čtení - současná hodnota: 100 - nejhorší. 100.

Pokud je moje současná hodnota 100 a nejhorší hodnota taky 100, tak je disk prakticky naodpis, ale pak teda necháu, proč mi to píše že je disk dobrý.

Ne, tak to není. Hodnata ve sloupci Value nesmí poklesnout pod hodnotu uvedenou ve sloupci Threshold. Údaj ve sloupci Worst pak ukazuje nejhorší naměřenou hodnotu. Tvůj disk je tedy v pořádku.

doplněno 19.07.11 12:52:

Co jednotlivé položky znamenají je uvdeno zde:

pctuning.tyden.cz/...

kosak*
hodnocení

Ok, to je dobře :) akorát se teda ješte nevysvětlilo to, proč se mi hryže ten chisk. Nebo se tím neám vůbec zabývat?

A ještě jsem koukal na ty hodnoty u disku - 44.000 hodin zapnuto. Jakou má asi tak HDD životnost, kolik hodin? Existujou nějaké statistiky?

A jak jsi na to přišel?

Co se týká životnosti disku, tak se to nedá jednoznačně říct. Některé disky odejdou třeba za týden, některé žijí i desítky let. Podle výrobce a druhu disku bývá MTBF udávána kolem hodnoty 1 000 000 hodin. Disk běžící stále a při teplotě kolem 40°C bude mít větší životnost než ten, který se bude neustále vypínat a zapínat a bude se přenášet.

O statistice nevím, ale jednu malou dělat Google:

diit.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]