Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit dva disky?

Od: kosak* odpovědí: 5 změna:

Potřeboval bych pomoct s několika kroky. Budu je uvádět postupně.

1. krok - Jak zapojit dva disky?

Mám v PC dva disky, ale funguje mi jenom jeden. Zkoušel jsem tu šňůru napojit i na ten druhej ale buď mi šel jen ten první disk (se systémama), nebo mi šel jen ten druhej, (bez OS) a nebo mi nešel ani jeden. Dá mi na to někdo návod?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pravděpodobně se jedná o PATA disky a ty mají poblíž napájecího a datového konektoru přepínače. Jeden z disků musí být nastaven jako Master, druhý jako Slave. Jak se to nastaví je vyobrazeno na těle disku.

hodnocení

1x

Jaké disky? Předpokládám, že to budou PATA disky protože SATA zapojíš jen do jednoho disku a do desky. Tak jako tak bude problém v povolení v biosu (nejčastěji del nebo F2 po startu pc) . Tam jsi byl?

smurf
hodnocení

0x

Jednoduseji bych oba disky nastavil do CS, namisto kombinovani Master Slave.

O poradi disku potom rozhoduje poradi pripojeni na kabel, na konci je "Cecko". Vsechny novejsi PATA disky toto snad jiz umoznuji.

Takze ty maly prepinace na obou discich dat do plohy CS "cable select". Vyzkouset

kosak*
hodnocení

A co to znamená "nastavildo CS"? :)

Ten jeden z nich je hodně starej, má jen 20GB. Chci ho mít jako záložní.

Teď tu ze strany vidim jakési cable select, to má být ono?

Ano, to je ono. CS neboli Cable select znamená, že disky se sami nastaví do pozice Master a Slave. Někdy ale tato funkce díky nevhodným diskům či kabelu selhává. Proto se běžněji disk připojený na kabelu blíže k základní desce nastaví jako Slave a ten vzdálenější jako Master.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]