Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuju poradit mám počítač:
Základní deska: DELL OptiPlex GX270
Verze BIOS: BIOS Revision AO3
RAM: 512MB
CPU: Intel Pentium 4 (3 GHz) - 1 jádro
Grafika: Intel Extreme Graphic 2 (96MB)
Pevný disk: 80GB
A moje otázka zní jestli je tento počítač vhodný na upgrade a také kdyžtak kdyby by mi mohl někdo napsat jaké komponenty by byly pro ten to počítač prosím.
Předem děkuji za odpověď.
Lepší nový, protože ne nutnost vyměnit desku, s ní procesor, paměti, grafiku, disk, na Windows Vám spadne aktivace po výměmě desky (předpokládám, že máte OEM verzi).
A Windows XP půjde pomalu do "historie", i když jsem četl, že má před sebou ještě 1000 dnů života ( technet.idnes.cz/...
Něco málo by se s tímhle počítačem udělat dalo: zvětšit RAM - deska by měla zaručeně zvládnout 2GB (u některých verzí až 4GB), a přidat větší disk a jinou grafickou kartu (AGP) místo integrované. Ale pořád to bude jen kancelářský počítač na staré základní desce a nedáš tam novější procesor než Pentium IV. Herní PC na nové hry z toho nebude ani omylem a téměř za stejné peníze, jaké bys vrazil do nových komponent, si pořídíš nový kancelářský PC s větším výkonem a moderním procesorem i grafikou. K čemu by měl počítač po upgradu sloužit?
Tak, tak, na nové hry už to nikdy nepůjde, tedy s výjimkou MMORPG, která s tím počítají. Ale podle použití se to dá hodně, hodně vylepšit v mnoha oblastech, takže to může ještě udělat dobrou službu. A stejně ty nové hry už jsou jen o vzhledu a ty starší jsou mnohem lepší. A když už tak i některé novější hry se dají hrát, když se člověk přenese přes to, že nebude mít jedno z těch největších rozlišení... Ovšem víc RAM, lepší grafickou kartu a v případě potřeby větší harddisk, to je u tohohle dobrá volba, řekl bych. A pokud tedy jsou nároky vyšší, pak už opravdu jedině něco nového koupit, ale ono samozřejmě záleží i na dostupných financích.
Jinak specifikace tady: support.dell.com//... , což tedy znamená zrovna u RAM, kde je to docela důležité vybrat správný typ, pro každý existující slot maximálně 1GB non-ECC 333 nebo 400 MHz DDR SDRAM.
A kdybych vyměnil i základní desku?
doplněno 18.07.11 13:15:Jo a pro "zkrata" počítač by měl sloužit hlavně na internet a sem tam nějakou tu hru.
A co kdybych vyměnil i základní desku?
Když vyměníš základní desku za novou současnou, budeš potřebovat nové CPU a paměti. Pokud se nespokojíš s výkonem integrované grafické karty na základní desce, tak pak i tu. Navíc budeš asi muset pořídit i nový napájecí zdroj. Pokud ti projde aktivace WindowsXP, máš vyhráno i když o legalitě by se dalo hodně polemizovat. Tedy tě bude nespíš čekat i nákup operačního systému. Když pak přidáš nový velký rychlý disk a DVD mechaniku, máš zcela nové PC.
Asi tak, to už mi přijde skoro jako nesmysl, to už je vlastně totéž jako koupit nový, jen s tím bude mít navíc dost práce a potenciálních problémů. Když u tohohle udělá základní vylepšení, tak bude mít jen o něco slabší počítač, než mám já a až si já koupím tak za měsíc lepší grafickou kartu, bude úplně dostačující a i nějaké novější hry si pustím, jen ne na max rozlišení, což mi nikdy žíly netrhalo.
Jo a ješte bych se ctěl zeptat jestli tato základní deska podporuje jakoukoli grafickou kartu nebo ne?
Ne, deska kterou máš (Dell) podporuje jen grafickou kartu se slotem AGP. Ty se v současné době přestávají vyrábět. Nahradily je karty se sběrnicí PCI-E.
Jo takže chápu takže buď koupit všechno do pC nové nebo koupit rovnou nový. Takže já newím.
doplněno 18.07.11 18:57:Já sem si to počítal a kdybych si do něj koupil nové komponenty tak mě to vyjde levnějc než nový, ale já opravdu newím.
Tak dobrě ptám se jestli jsou pro tuto desku vhodné tyto komponenty a kdyžtak mi prosím poraďte nějaké lepší a můžete přihodit i odkaz :
Paměť: alza.cz/...
Grafika: alza.cz/... jo tady bych se chtěl zeptat kdyby sem šla lepší paměť popřípadě jaká
Pený disk: alza.cz/...
Tak jo a co třeba od A-DATA? alza.cz/...
ja mám od tohoto výrobce flashku a ta je super, ale co myslíte vy?
doplněno 18.07.11 19:45:Jo a taky sem se chtěl zeptat jestli když vyměním grafiku, pevný disk a paměť? Jesli mi zůstane můj Operační systém. (já vím že je těch mých o tázek trochu víc, ale každý člově so niščeho nejde po hlavě a radši se nejřív přesvědší)
doplněno 18.07.11 19:47:A taky jestli nebudu muset neco predelávat v pc jaako třeba bios atd...
Vzal bych Corsair:
Ne vždy se vyplatí šetřit každou korunu.
Jinak jde krásně vidět, jak jsou staré technologie výrazně dražší než současné. Třeba grafiku bys za stejnou cenu koupil o dvě generace mladší a daleko vyšším výkonem.
Operační sstém budete muset koupit nový, když vyměníte desku. OEM verzi předpokládám, že máte, je na desku vázána.
Já mám paměti Kingmax a jsem s nima naprosto spokojen. U toho ostatního, abych řekl pravdu, tak nevím jistě. Až takový expert na hardware nejsem. A navíc se to může v konkrétním případě lišit. Já nikdy žádné dodatečné problémy neměl a doufám, že ani s výměnou grafické karty nebudou.
Operační systém vám zůstane, dokud nevyměníte základní desku - možná budete muset znovu systém aktivovat, ale to není problém. Grafickou kartu lepší nevymyslíme, pokud má být nová, ale jen do skříně Mini-tower. Do skříní desktop nebo Small form faktor se nevejde, tam půjdou jen nízkoprofilové karty. Disk bych asi volil větší, v tomto případě alza.cz/... .
Co se pamětí týče, Dell doporučuje tyto konfigurace paměti:
- 1 paměťový modul v DIM1 nebo;
- 2 shodné paměťové moduly v konektorech DIM1 + DIM2 nebo;
- 2 shodné paměťové moduly v konektorech DIM1 + DIM2 a další dvojice v DIM3 + DIM4
DDR paměťové moduly je vhodné instalovat ve dvojicích odpovídající velikosti paměti, rychlosti a technologie. Pokud nejsou paměti instalované v párech, počítač bude nadále fungovat, ale s poněkud sníženým výkonem (tvrdí dokumentace Dellu). Paměti (pokud chcete 1GB) bych tedy volil A-Data kit 2x512MB, pro 2 GB kit 2x1GB , případně kity Kingston. Položkám s označením "Objednáno, termín nepotvrzen"nebo "dočasně nedostupné"se obloukem vyhněte, mohl byste jen dlouho čekat a nakonec stejně vybírat náhradu. Jestli budete muset měnit BIOS vám nikdo předem neřekne - snad jen značkový servis Dellu. Zda do toho máte jít, nebo koupit rovnou nový počítač už se budete muset rozhodnout sám.
Na upgrade se vykašlete. Buďte rád, že to funguje a pro běžné použití stačí. Peníze šetřete na nový PC a nesnažte se prodloužit život PC před koncem života, nemusí to přežít.
Tak jo a teď se ptám( asi naposled) jestli tyto komponenty podporuje moje základní deska (OptiPlex GX270)?
Pevný disk: alza.cz/...
Grafika: alza.cz/...
Operační paměť: alza.cz/...
Neviděl bych s tím problém. Já čistě osobně bych chtěl při upgradování větší harddisk ( ovšem já ho mám taky čím zaplnit ) a pak bych bral 2 x 1GB kit RAM, u sebe jsem si ověřil, že RAM navíc je opravdu u starších počítačů znát, takže mi to za ty peníze stálo. Ale to je jen, jak bych to udělal já. Přeju, ať se tak či tak upgrade zadaří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.