Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Upgrade počítače

Od: hanz131* odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

potřebuju poradit mám počítač:

Základní deska: DELL OptiPlex GX270

Verze BIOS: BIOS Revision AO3

RAM: 512MB

CPU: Intel Pentium 4 (3 GHz) - 1 jádro

Grafika: Intel Extreme Graphic 2 (96MB)

Pevný disk: 80GB

A moje otázka zní jestli je tento počítač vhodný na upgrade a také kdyžtak kdyby by mi mohl někdo napsat jaké komponenty by byly pro ten to počítač prosím.

Předem děkuji za odpověď.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michalkolesa*
hodnocení

0x

Lepší nový, protože ne nutnost vyměnit desku, s ní procesor, paměti, grafiku, disk, na Windows Vám spadne aktivace po výměmě desky (předpokládám, že máte OEM verzi).

A Windows XP půjde pomalu do "historie", i když jsem četl, že má před sebou ještě 1000 dnů života ( technet.idnes.cz/...

zkrat*
hodnocení

0x

Něco málo by se s tímhle počítačem udělat dalo: zvětšit RAM - deska by měla zaručeně zvládnout 2GB (u některých verzí až 4GB), a přidat větší disk a jinou grafickou kartu (AGP) místo integrované. Ale pořád to bude jen kancelářský počítač na staré základní desce a nedáš tam novější procesor než Pentium IV. Herní PC na nové hry z toho nebude ani omylem a téměř za stejné peníze, jaké bys vrazil do nových komponent, si pořídíš nový kancelářský PC s větším výkonem a moderním procesorem i grafikou. K čemu by měl počítač po upgradu sloužit?

hop®
hodnocení

0x

Počkej na zítra, ozve se některý kolega odborník, doporučuji rady a názory - kolega Bena... *palec*

patronka*

Dobrý den, na kolegu Bena si musíme ještě počkat (cca do28.7.),hlásil že jede s rodinou na prázdniny.Nevěděl, kde nechat vzkaz, tak jsem pověřený zástupce, bohužel jen pro tento účel. Patronka

naihonn*
hodnocení

0x

Tak, tak, na nové hry už to nikdy nepůjde, tedy s výjimkou MMORPG, která s tím počítají. Ale podle použití se to dá hodně, hodně vylepšit v mnoha oblastech, takže to může ještě udělat dobrou službu. A stejně ty nové hry už jsou jen o vzhledu a ty starší jsou mnohem lepší. A když už tak i některé novější hry se dají hrát, když se člověk přenese přes to, že nebude mít jedno z těch největších rozlišení... Ovšem víc RAM, lepší grafickou kartu a v případě potřeby větší harddisk, to je u tohohle dobrá volba, řekl bych. A pokud tedy jsou nároky vyšší, pak už opravdu jedině něco nového koupit, ale ono samozřejmě záleží i na dostupných financích.

*frajer*

Jinak specifikace tady: support.dell.com//... , což tedy znamená zrovna u RAM, kde je to docela důležité vybrat správný typ, pro každý existující slot maximálně 1GB non-ECC 333 nebo 400 MHz DDR SDRAM.

hanz131*
hodnocení

A kdybych vyměnil i základní desku?

doplněno 18.07.11 13:15:

Jo a pro "zkrata" počítač by měl sloužit hlavně na internet a sem tam nějakou tu hru.

A co kdybych vyměnil i základní desku?

Když vyměníš základní desku za novou současnou, budeš potřebovat nové CPU a paměti. Pokud se nespokojíš s výkonem integrované grafické karty na základní desce, tak pak i tu. Navíc budeš asi muset pořídit i nový napájecí zdroj. Pokud ti projde aktivace WindowsXP, máš vyhráno i když o legalitě by se dalo hodně polemizovat. Tedy tě bude nespíš čekat i nákup operačního systému. Když pak přidáš nový velký rychlý disk a DVD mechaniku, máš zcela nové PC.

hanz131*
hodnocení

Zdroj a mechaniku mám nové.

naihonn*

Asi tak, to už mi přijde skoro jako nesmysl, to už je vlastně totéž jako koupit nový, jen s tím bude mít navíc dost práce a potenciálních problémů. Když u tohohle udělá základní vylepšení, tak bude mít jen o něco slabší počítač, než mám já a až si já koupím tak za měsíc lepší grafickou kartu, bude úplně dostačující a i nějaké novější hry si pustím, jen ne na max rozlišení, což mi nikdy žíly netrhalo.

hanz131*
hodnocení

Takže myslíte že to cenu nemá?

hanz131*
hodnocení

Jo a ješte bych se ctěl zeptat jestli tato základní deska podporuje jakoukoli grafickou kartu nebo ne?

Ne, deska kterou máš (Dell) podporuje jen grafickou kartu se slotem AGP. Ty se v současné době přestávají vyrábět. Nahradily je karty se sběrnicí PCI-E.

hanz131*
hodnocení

Jo takže chápu takže buď koupit všechno do pC nové nebo koupit rovnou nový. Takže já newím.

doplněno 18.07.11 18:57:

Já sem si to počítal a kdybych si do něj koupil nové komponenty tak mě to vyjde levnějc než nový, ale já opravdu newím.

naihonn*

Je to opravdu jen o tom, jestli nové hry ano nebo ne. Dá se bez nich ale klidně obejít. *klik* A pak je volba jasná.

hanz131*
hodnocení

Tak dobrě ptám se jestli jsou pro tuto desku vhodné tyto komponenty a kdyžtak mi prosím poraďte nějaké lepší a můžete přihodit i odkaz :) :

Paměť: alza.cz/...

Grafika: alza.cz/... jo tady bych se chtěl zeptat kdyby sem šla lepší paměť popřípadě jaká

Pený disk: alza.cz/...

naihonn*

Zeppelin, to tedy není zrovna známý výrobce RAM. Takže kdo ví. Jinak ano, Radeon HD 4650 taky asi bude moje volba grafiky, co si za měsíc koupím do té svojí šunky.

hanz131*
hodnocení

Tak jo a co třeba od A-DATA? alza.cz/...

ja mám od tohoto výrobce flashku a ta je super, ale co myslíte vy?

doplněno 18.07.11 19:45:

Jo a taky sem se chtěl zeptat jestli když vyměním grafiku, pevný disk a paměť? Jesli mi zůstane můj Operační systém. (já vím že je těch mých o tázek trochu víc, ale každý člově so niščeho nejde po hlavě a radši se nejřív přesvědší)

doplněno 18.07.11 19:47:

A taky jestli nebudu muset neco predelávat v pc jaako třeba bios atd...

Vzal bych Corsair:

alza.cz/...

Ne vždy se vyplatí šetřit každou korunu.

Jinak jde krásně vidět, jak jsou staré technologie výrazně dražší než současné. Třeba grafiku bys za stejnou cenu koupil o dvě generace mladší a daleko vyšším výkonem.

michalkolesa*

Operační sstém budete muset koupit nový, když vyměníte desku. OEM verzi předpokládám, že máte, je na desku vázána.

naihonn*

Já mám paměti Kingmax a jsem s nima naprosto spokojen. U toho ostatního, abych řekl pravdu, tak nevím jistě. Až takový expert na hardware nejsem. A navíc se to může v konkrétním případě lišit. Já nikdy žádné dodatečné problémy neměl a doufám, že ani s výměnou grafické karty nebudou.

zkrat*

Operační systém vám zůstane, dokud nevyměníte základní desku - možná budete muset znovu systém aktivovat, ale to není problém. Grafickou kartu lepší nevymyslíme, pokud má být nová, ale jen do skříně Mini-tower. Do skříní desktop nebo Small form faktor se nevejde, tam půjdou jen nízkoprofilové karty. Disk bych asi volil větší, v tomto případě alza.cz/... .

Co se pamětí týče, Dell doporučuje tyto konfigurace paměti:
- 1 paměťový modul v DIM1 nebo;
- 2 shodné paměťové moduly v konektorech DIM1 + DIM2 nebo;
- 2 shodné paměťové moduly v konektorech DIM1 + DIM2 a další dvojice v DIM3 + DIM4
DDR paměťové moduly je vhodné instalovat ve dvojicích odpovídající velikosti paměti, rychlosti a technologie. Pokud nejsou paměti instalované v párech, počítač bude nadále fungovat, ale s poněkud sníženým výkonem (tvrdí dokumentace Dellu). Paměti (pokud chcete 1GB) bych tedy volil A-Data kit 2x512MB, pro 2 GB kit 2x1GB , případně kity Kingston. Položkám s označením "Objednáno, termín nepotvrzen"nebo "dočasně nedostupné"se obloukem vyhněte, mohl byste jen dlouho čekat a nakonec stejně vybírat náhradu. Jestli budete muset měnit BIOS vám nikdo předem neřekne - snad jen značkový servis Dellu. Zda do toho máte jít, nebo koupit rovnou nový počítač už se budete muset rozhodnout sám.

rv*
hodnocení

0x

Na upgrade se vykašlete. Buďte rád, že to funguje a pro běžné použití stačí. Peníze šetřete na nový PC a nesnažte se prodloužit život PC před koncem života, nemusí to přežít.

hanz131*
hodnocení

Tak jo a teď se ptám( asi naposled) jestli tyto komponenty podporuje moje základní deska (OptiPlex GX270)?

Pevný disk: alza.cz/...

Grafika: alza.cz/...

Operační paměť: alza.cz/...

naihonn*

Neviděl bych s tím problém. Já čistě osobně bych chtěl při upgradování větší harddisk ( ovšem já ho mám taky čím zaplnit *smich* ) a pak bych bral 2 x 1GB kit RAM, u sebe jsem si ověřil, že RAM navíc je opravdu u starších počítačů znát, takže mi to za ty peníze stálo. Ale to je jen, jak bych to udělal já. Přeju, ať se tak či tak upgrade zadaří.

hanz131*
19.07.11 09:17
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]