Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pohodlně opisovat text z obrázku?

Od: lotosek* odpovědí: 12 změna:

Mám nafocenou knížku a budu z ní opisovat různé citace. Jak docílím toho, že nahoře na monitoru bude otevřený kousek toho obrázku a dole bude otevřený Word, do kterého budu opisovat? Zatím mám obrázek v samostatném okně,musím si zapamatovat úsek, překliknout na Word a vysypat to, co si zapamatuju, což je zdlouhavé a náročné.

Jinak jedná se o tisk z 18. století, to jen tak na okraj, s nějakým převodem do textové podoby bych asi neuspěla. *ee*

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Stačí zrušit maximalizaci okna na celou obracovku a přetažením okrajů nastavit rozměr a umístění na půlku stránky. To samé v druhém programu!

doplněno 16.07.11 14:48:

*obrazovku...

lotosek*
hodnocení

Ano, to je mi jasné, ale jak právě zrušit tu maximalizaci? Nějaká kláves. zkratka? Používám ACDSee.

hop®

V horní liště okna vpravo máte křížek pro zavření okna a vedle toho dva obdélníčky. Na tuto ikonku klikněte levým myšítkem.

doplněno 16.07.11 14:58:

Pak můžete uchopením (levým myšítkem) okraje okna velikost i umístění okna měnit.

doplněno 16.07.11 15:00:

Pokud chcete posunovat celé zmenšené okno, uchopte za horní lištu.

lotosek*
hodnocení

Už jsem na to přišla, kde byl problém. V menu totiž bylo nastavené Full screen, takže žádné křížky a obdélníčky jsem neměla šanci vidět, a z toho jsem byla poněkud zoufalá. :)

hop®

Ano, to mne nenapadlo, hlavně že je vyřešeno! :)

lui*
hodnocení

0x

Tisk z 18 století? Je to latinka, nebo švabach, a jiné historické písmo. Některé SW na rozpoznání písma už docela umějí. Já bych to alespoň zkusil. Když to nepůjde, tak se nedá nic dělat. Chce to ale skener.

hodnocení

0x

a co takto místo vypisování či opisování těch citátů jednoduše udělat fotku - screenshot toho citátu a do Wordu hned vložit... je to rychlé, jednoduché...ovšem třeba mít program na snímání obrazovky, který umí výřez.. Výřez si nastavíte tak, jak potřebujete, sejmete a vložíte, případně ve Wordu zvětšíte - zmenšíte...

dal bych i tip na ten program, který na to doma používám, ale jsem stovky km od mého počítače a ten Němec mi nějak brání si vzpomenout, jak se to jmenuje... snad někdo jiný si pamatuje...

doplněno 17.07.11 19:52:

hope: máš pravdu, je to Gadwin, teď jsi mi to připomněl... dá se v něm nastavit jestli sejmeš celou obrazovku, nebo jen okno nebo jen výřez, klávesová zkratka na rychlé spuštění, složka na uložení nebo schránka a pod. Je dobrej, free, malej, srozumitelná řeč, takže doporučuji i jiným

hop®

Hejkale, někdo (možná jsi to byl Ty) zde dal odkaz na Gadwin PrintScreen. Je to sqělý prográmek, od té doby ho používám, stáhnul jsem ho ze slunecnice.cz zdarma...

patronka*

Dobrý večer, využila jsem momentálně silnějšího signálu a Gadwin jsem si taky stáhla. Já často dost používám PrintScreen a pak to složitě upravuju buď v Picasa nebo Gimpu, tohle by mi asi dost pomohlo. Nebyla by malá radička, jak s tím pracovat? Děkuji. Patronka

hop®

Patronko, nemám žádný návod, po instalaci to samo ošetří tlačítko PrtScr. Je to aktivní v trayi (lištička vpravo dole), to slouží k nastavení, pak už si to žije svým vlastním životem. Po stlačení PrtScr se na obrazovce zjevi okraje, které lze levým myšítkem přetáhnout a zvolit požadovaný výřez. Pak se pravým myšítkem dostanete do jakéhosi editoru a stiskem "Pokračovat" se výřez uloží do předem zvoleného adresáře. Vyzkoušejte, budete spokojena! *slunce*

re*
hodnocení

0x

Pokud je to čitelné tak bych udělal ocr

onlineocr.net/...

lotosek*
hodnocení

Obrázky vkládat nebudu, protože potřebuju mít co nejvíc znaků. Navíc to překopávám do současného pravopisu, takže to beru rovnou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]