Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2 OS na PC s rozděleným HDD na oddíly

Od: angelo* odpovědí: 10 změna:

Zdravím, potřeboval bych od vás poradit, zda by to takto šlo :) Mám asi 3 roky starej ntb DELL a chtěl bych do něj dát Win 7. HDD mam rozdělený na C, D, E - na C je samozřejmě systém, ale jelikož v době XP postačilo na systém 15GB, na ty Sedmičky už to stačit nebude.

Nejdřív bych zkusil, jak na tom budou běhat, takže bych nechal XP na C a na D nainstaloval Sedmičky. Bude to takto možné? Budu moct přepínat si mezi systémama při startu PC? Pokud by to šlapalo, tak by jsem odinstaloval XP a oddíl C spojil s E.

Pokud se v tom zrácite, rád vysvětlím podrobněji.

A mám ještě jednu otázku, vím, že to asi nejde, ale přesto se zeptám, lze použít ovladače z XP na Sedmičky?

Mockrát díky za rady!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano, můžeš na oddíl D nainstalovat Win7 a při startu se budeš moci přepínat mezi systémy. Později jde i odstranit WindowsXP a sloučit zmíněné diskové oddíly.

Nicmémě nelze použít ovladače z WinXP na Win7.

angelo*
hodnocení

Díky za výstižnou odpověď. Akorát jsem si vzpoměl, že i když třeba ten oddíl C sloučim s oddílem E. Tak ty Sedmičky budou pořád na D, nepřejmenuje se to na C že jo? :) Nebo pokud nebude písmeno C používáno, můžu to D přejmenovat na C?

Ještě jednou díky za ochotu!

To ne, písmeno systémového oddílu změnit nelze. To ti Windows nedovolí. Takže budou na disku D. Po sloučení C a E si můžeš tomuto disku přiřadit písmeno jaké chceš.

angelo*
hodnocení

Jasný díky. Takže kdybych mermomocí chtěl mít systém na C, tak jedině oddinstalovat ty Sedmičky a znova je nainstalovat na zvětšený C.

Ano, toto je nejjistější způsob.

Čistě teoreticky by šel systém přesunout na "C" a upravit bootovací záznamy, ale nemusí to vyjít.

angelo*
hodnocení

Tak zatim díky za rady a ochotu. teď jenom musím vyřešit ty ovladače, mám totiž externí zvukovou kartu Trust , asi 2 roky starou a na stránkách výrobce už neni ani uvedená :(

No jestli je to nějaký starší model, tak pro Win7 už ani ovladače býti nemusí. Co to je přesně za model?

angelo*
hodnocení

Tak jsem se ještě jedou podíval na stránky Trustu a našel jsem to, sice už trochu inovovaný. Ale ovladač je i pro mojí verzi a pro Sedmičky, tak to je paráda. Teď jenom doufat, že ovladače na grafiku a síťovou kartu si to najde samo na Windows Update. Jinak mám tento ntb: support.euro.dell.com/...

A ovladeče tu jsou jenom na XP nebo Visty :(

doplněno 08.07.11 22:37:

A potom jsem se ještě dočet na stránkách Dellu, že by měly fungovat ovladače z Visty. Je to pravda? Nemáte to náhodou vyzkoušeno? Díky!

Ano, povětšinou není rozdíl mezi ovladačema pro Visty a pro Windows 7. Jiank Win7 má spoustu ovladačů v sobě, takže někdy není nutno již nic doinstalovávat. Na druhou stranu ovladače od výrobce HW bývají doladěnější než ty základní v operačním systému. Mnohdy ale stačí i ty.

angelo*
hodnocení

Tak vám mockrát děkuju za ochotu a přeju hezké prázdniny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]