Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký větrák na grafickou kartu

Od: ramirez* odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

v poslední době moje PC neustále zkouší mojí trpělivost a tak po DVD mechanice odešel i větráček na grafické kartě (mám tuto- nVidia GeForce 7300 LE, ilustrační foto: cdn.i.haymarket.net.au/...). Chtěl bych se tedy zeptat, jakým větráčkem lze nahradit tento starý, resp. jak ho tam potom uchytit (protože, jak jsem se tak díval, ten stejný, co tam mám, už není nikde k sehnání).

Problémem toho větráčku je, že vydává hlavně při zapnutí takový "bzučivý"zvuk (za normálního chodu bzučí o něco méně). Celou kartu jsem odmontoval, abych mohl větráček pořádně pročistit (byl od prachu řádně zanesený), namontoval jsem jí zpátky, ale větráček bzučí pořád. Jinak se karta nijak nepřehřívá (nevím, na kolik je prográmek "SpeedFan"věrohodný, ale ukazuje mi teplotu GK 45 stupňů). Ehm mohl bych ten větráček odpojit? :)

Děkuju za každou odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já bych ještě zkusil vétráček promazat, pokud nedělá nějaké jiné problémy tak by to mohlo stačit :)

Tak tak, kdo maže, ten jede. Když píšete "byl řádně zanesený" tak bych ho určite promazal. Odpojení by přicházelo taky v úvahu, ale hlídat. Ono při pouštění filmů si zrovna taky GK moc neoddechne...

ramirez*
hodnocení

Zkusím ho prvně odpojit a když to nebude dělat dobrotu, tak ho zapojím zpátky a promáznu tou pastou. A kolik může mít ta karta max. stupňů, aby mě to nechávalo ještě pořád klidným? :) Těch 50 stupňů? (Nebo i víc? :))

ramirez*
hodnocení

Tak jsem zkusil odpojit ten větráček a ze včerejších 45-47 stupňů mi to vylétlo na 68-69 stupňů (všechno za běžného chodu), takže odpojení větráčku asi nebude zrovna nejlepší řešení, že? Nebo je ta teplota ještě "v normálu"?

Tato teplota je ještě běžná provozní teplota grafiky. Takže pokud ani v teplých dnech nebude výrazně vyšší, dalo by se pracovat i bez větráku. Doporučuji ti ale nainstalovat program na monitoring karty, který tě při překročení nějaké mezní teploty bude varovat.

hodnocení

2x

Větráček se bude shánět velmi špatně. Zkus po bazech koupit i nefunkční kartu s "dobrým" větrákem a přehodit to. Jakákoliv větší finanční investice do této karty se vzhledem k její ceně, stáří a výkonu už nevyplatí.

Tento model se prodával i s pasivem, takže vyřazení ventilátoru by teoreticky šlo. Chce to pak však zajistit dostatečné větrání skříně a hlídat alespoň ze začátku teplotu karty.

S trochou zkušenosti se však dá do žebroví chladiče připevnit ventilátor konvenční.

ramirez*
hodnocení

Přímo nad GK (na MB) je další (vlastně stejně velký) větráček, nad ním pak větrák na procesoru a pak samozřejmě ještě velkej na zdroji, takže ten na grafárně zkusím asi odpojit a uvidím, jestli se bude přehřívat (za běžného chodu by měla mít 40-50 stupňů a ve 100% vytížení 50-80 stupňů- sedí ty hodnoty?)

Žádné hry s vysokými hardwarovými nároky už na něm nehraju, používám ho hlavně na internet, hudbu a filmy (sem tam na nějakou starší hru).

Jinak jsem myslel nějaký takovýto větrák: alza.cz/... a přišroubovat ho na zadní stěnu (je tam "slot"na větrák), ale byl by pak přímo pod větrákem od zdroje, tak nevím, jestli by to nebylo kontraproduktivní...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]